:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STEPHEN KING COLLECTION
STEPHEN KING COLLECTION
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-03-18
REEKS
De legendarische horrorauteur Stephen King is en blijft ongemeen populair. De man zijn boeken groeien keer op keer uit tot bestsellers en de rechten om deze te verfilmen zijn steevast al van de hand nog voor er goed en wel een woord op papier staat. Stephen King staat dan ook geboekstaafd als de meest verfilmde levende auteur aller tijden. Uiteraard zijn het niet allemaal meesterwerkjes geworden, maar de fijne mensen bij Warner Bros slaagden er in om – met uitzondering van The Shining miniseries - een fijne selectie bioscoopfilms en miniseries samen te brengen in een heuse Stephen King Box. We zetten ze even op een rij:

Stephen King’s It (1990)

Het slaperige Amerikaanse stadje Derry wordt al een tijdje geteisterd door gruwelijke moorden. Pennywise (Tim Curry), het ultieme kwaad in de gedaante van een boosaardige clown, blijkt hier achter te zitten. Een groepje vrienden slaan de handen in elkaar om dit te stoppen. Ze lijken in hun opzet te slagen. Maar dertig jaar later keert Het terug... Stephen King’s It van regisseur Tommy Lee Wallace (Halloween III, Fright Night Part II) durft hier en daar wel eens te suikerachtig worden, maar is over het algemeen toch een degelijke King-verfilming. Desondanks de speciale effecten wat gedateerd overkomen, bevat deze productie toch enkele geslaagde siddermomenten. Het acteerwerk kan door de beugel.

Meer technische info over de DVD van Stephen King’s It leest u hier.Dolores Claiborne (1995)

Selena St. George (Jennifer Jason Leigh), een succesvolle New Yorkse journaliste, krijgt op haar kantoor een anonieme fax dat haar moeder Dolores Claiborne (Kathy Bates) - van wie ze zo vervreemd is - wordt beschuldigd van moord. Tegen haar zin keert ze terug naar haar geboortestadje Maine om moeder Dolores bij te staan. In Maine aangekomen blijkt dat het hele stadje al tegen Dolores Claiborne is gekeerd terwijl ze nog niet eens schuldig is bevonden, laat staan aangehouden. Ondanks dat denkt ze zelf ook dat haar moeder schuldig is. Selena verdenkt haar door iets verschrikkelijks dat twintig jaar geleden gebeurd is... Dolores Claiborne is een sterke thriller, met een prima cast en dito acteerwerk. Zeker en vast één van de betere Stephen King-verfilmingen.

Meer technische info over de DVD van Dolores Claiborne leest u hier.Stephen King’s The Shining (1997)

Jack Torrance (Steven Weber), die in het verleden sukkelde met zware alcoholproblemen, heeft dringend werk nodig. Jack krijgt het aanbod om tijdens de winter op het immense Overlook Hotel te passen. Hoewel hotelverantwoordelijke Stuart Ullman (Elliott Gould) een ex-dronkaard als Jack niet ziet zitten krijgt deze toch de job. Tijdens een rondleiding krijgt Jack te horen dat er in het verleden enkele gruwelijke dingen gebeurd zijn in het Overlook Hotel, maar hij schenkt er niet al teveel aandacht aan. Voor hij het weet zit Jack samen met zijn vrouw Wendy (Rebecca De Mornay) en hun zoontje Danny (Courtland Mead) voor zes maanden ‘vast’ in het kille hotel. Traag maar zeker begint Jack door te trappen... In 1980 gaf de legendarische Stanley Kubrick ons zijn visie op Stephen King’s bestseller The Shining. The Master Of Horror himself was echter niet tevreden met Kubrick’s prent en in ’97 kwam men op de proppen met een door King geproduceerde miniserie. Hoewel deze weliswaar meer het boek volgt, liet het geheel ons behoorlijk koud. Weg is de briljante fotografie, de nagelbijtende spanning en de ijzingwekkende sfeer waarmee Kubrick zijn klassiek geworden versie vulde. Er zijn eveneens geen memorabele scènes te rapen zoals de onsterfelijke "Here’s Johnny!"-scène. In ruil krijgen we een afschuwelijk miscaste Courtland Mead, een kindacteurtje waarvan we zelf bijna neigingen kregen om schuimbekkend met een bijl rond te lopen. Nochtans stond Mick Garris aan het roer van dit (zinkende) schip, een man die zijn sporen in het genre verdiende met het amusante Critters 2 en de geslaagde Stephen King-adaptaties Sleepwalkers en The Stand.

Meer technische info over de DVD van Stephen King’s The Shining leest u hier.The Green Mile (1999)

Paul Edgecomb (Tom Hanks), een eerlijk en rechtschapen man, is hoofdcipier op blok E. In deze vleugel huizen de gevangenen die wachten op de doodstraf. Het leven gaat er - in hoeverre mogelijk uiteraard - zijn gewone gangetje. Dit verandert wanneer men John Coffy (Michael Clarke Duncan) op de afdeling onderbrengt. Deze zwarte reus heeft volgens zijn arrestatierapport twee kinderen om het leven gebracht. Edgecomb heeft echter moeite om dit te geloven, zeker wanneer hij ontdekt dat John Coffy enkele zéér bijzondere gaven bezit... The Green Mile is een prachtige film, in een regie van Frank Darabont – die met The Shawshank Redemption (’94) er al een uitstekende Stephen King-verfilming had opzitten. De Groene Mijl heeft een cast om U tegen te zeggen en stuk voor stuk leveren deze een sterke vertolking af. Maar het is vooral Michael Clarke Duncan (Armageddon, The Scorpion King) die er met de veren vandoor gaat. De man zet een dijk van een vertolking neer en werd dan ook niet verwonderlijk beloond met een hele resem beste acteursprijzen.

Meer technische info over de DVD van The Green Mile leest u
hier.Hearts In Atlantis (2001)

Robert (Anton Yelchin) en zijn moeder Elizabeth Garfield (Hope Davis) wonen in een klein Amerikaans stadje waar niets gebeurd. Het leven kabbelt er rustig voort en Robert droomt van een mooie glimmende fiets. Zijn moeder kan deze echter niet bekostigen, dus hij vreest dat het bij dromen zal blijven. Maar dan draagt de oudere, levenswijze Ted Brautigan op. En deze geeft de jonge Robert de kans om een zakcentje bij te verdienen door dagelijks de krant komen voor te lezen. Door dit simpele dagdagelijks ritueel groeien de twee naar elkaar toe. Hearts In Atlantis is een gevoelige prent, vakkundig ingeblikt door regisseur Scott Hicks (Shine, Snow Falling On Cedars). Anthony Hopkins is - zoals vanouds - goed op dreef in deze film die je niet direct van horrormeester Stephen King zou verwachten.

Meer technische info over de DVD van Hearts In Atlantis leest u
hier.Stephen King’s Rose Red (2002)

Joyce Reardon (Nancy Travis), een docente psychologie aan een plaatselijke universiteit, is al jaar en dag gefascineerd door Rose Red - een imposant bouwwerk, dat een duistere geschiedenis kent. Rose Red zou een zogenaamde ‘dode cel’ zijn, wat wil zeggen dat er al jaren niets paranormaals meer gebeurd is. Samen met enkele paranormaal begaafden trekt ze enkele nachten in het huis, in de hoop toch activiteit op te meten. Hun hoop wordt bewaarheid en Rose Red ontwaakt uit een diepe slaap. Alleen lijkt het met het verkeerde been uit het bed gestapt... Rose Red begint wat traag, maar geleidelijk aan bouwt de spanning op zodat je als kijker toch nieuwsgierig blijft in wat komen gaat. Er wordt degelijk acteerwerk afgeleverd en de speciale effecten zijn prima. Een degelijke miniserie in een regie van Craig R. Baxley (Sniper 2, Kingdom Hospital). Leuk weetje: In 2003 volgde er een prequel op Rose Red met The Diary Of Ellen Rimbauer, eveneens geregisseerd door Baxley.

Meer technische info over de DVD van Stephen King’s Rose Red leest u
hier.CONCLUSIE
Voor de fans van bestsellerauteur Stephen King is deze mooie box uiteraard een must-have. Warner heeft eveneens plaats gelaten voor Dreamcatcher, de meest recente Stephen King-verfilming.


cover
Studio: Warner

Regie: Zie individuele films
Met: Zie individuele films

Film:
-/10

Extra's:
-/10

Geluid:
-/10

Beeld:
-/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990-2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
1095 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931308977


Beeldformaat:
1.85:1 - 2.35:1 - 1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 (The Green Mile, Hearts In Atlantis, Rose Red)
Engels Dolby Surround 2.0 (It, Dolores Claiborne, The Shining)

Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
Zie individuele besprekingen

Andere recente releases van deze maatschappij