:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SE7EN
SE7EN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-06-08

FILM
William Somerset (Morgan Freeman) staat net 7 dagen voor zijn pensionering als hij zijn opvolger, David Mills (Brad Pitt), moet inwijden in zijn nieuwe baan. Mills, die van zichzelf denkt dat hij al ervaren genoeg is, is net overgeplaatst en met zijn vrouw Tracy (Gwyneth Paltrow) in de buurt komen wonen. Hun spullen zijn nog niet uitgepakt of ze worden geconfronteerd met een bizarre moord: een man is gedwongen tot het eten van spaghetti totdat hij er bijna letterlijk van is ontploft. Somerset heeft van het begin af het gevoel dat de moorden boven zijn petje gaan en hij krijgt inderdaad gelijk als de dader een sadistische seriemoordenaar blijkt te zijn, die mensen bestraft die hebben gezondigd tegen één van de zeven doodzonden: gluttony (gulzigheid), greed (hebzucht), sloth (luiheid), lust (wellust), pride (trots), envy (nijd) en wrath (wraak). Terwijl de lijken zich opstapelen, proberen Mills en Somerset het kluwen omtrent de moordenaar te ontwarren, wat zeer moeilijk blijkt gezien hij geen bruikbare sporen nalaat.

Halfweg de jaren 90 waren films over seriemoordenaars het favoriete onderwerp in Hollywood, denk maar aan Jonathan Demme's The Silence Of The Lambs. Se7en vertrekt van een redelijk origineel uitgangspunt, maar verrast niet over de hele lijn; zo is het idee van een oude rot versus een jong aanstormend talent niet bijster origineel en sommige plotwendingen voel je van ver aankomen. David Fincher is echter een meester qua sfeerschepping en de troosteloze maatschappij waarin de protagonisten zich bewegen en een houding geven is werkelijk deprimerend en voelt koud aan. Vooral de zelden teleurstellende Brad Pitt zie je in de knoop liggen met zichzelf en dat maakt de film bijwijlen erg authentiek. Se7en is bovendien nog niet half zo gruwelijk als men ons in de hoestekst van de dvd wil laten geloven. Veel van het zinloos geweld en van de brutale sadistische moorden wordt slechts gesuggereerd en het feit dat dit toch op een zeer overtuigende manier overkomt, geeft de film cachet en maakt 'm tot één van de betere in het genre. Soms heeft de film wel wat weinig vaart voor een thriller en de actiesequenties nemen een onevenredig klein deel van de plot in beslag, maar anderzijds komt dat net de psychologie van de film ten goede en het is pas achteraf dat je beseft hoe goed het scenario feitelijk in elkaar zit. Kortom, Se7en heeft alles om uit te groeien tot een cultklassieker, als dat inmiddels niet al gebeurd is.

BEELD EN GELUID
Se7en is door Universal al eens eerder uitgebracht, maar pas nu krijgt de disk de technische behandeling die ze verdient. Het beeld is anamorf geremasterd van het oorspronkelijk negatief en ziet er ondanks de grauwe en donkere filmstijl van Fincher overal scherp uit. Op het moment dat Fincher zijn kleurloze en soms flegmatieke stijl inruilt voor wat meer actie en beweging, merk je de beeldkwaliteit pas goed; kijk bijv. naar de achtervolgingsscène ongeveer in het midden van de film. Als er al geen schare van andere redenen was, is de weergaloze geluidskwaliteit dé reden om deze disk aan te schaffen. Naast een schitterende DTS 6.1-track met ongelofelijk veel dynamiek en klankdiepte bevat deze disk nog een Dolby Digital 5.1 EX-track en een simpele 2.0-track, waarbij ons de bedoeling van deze laatste compleet ontgaan is. Het ruimtelijk effect dat door de DTS-track gecreëerd wordt is ronduit schitterend, getuige daarvan bijv. de scène in de bibliotheek met als achtergrondmuziek de aria uit de 3e suite van Bach. De 5.1-track wekt iets minder ruimtelijke effecten op, maar niet-bezitters van een DTS-decorder kunnen gerust zijn, vele andere releases kunnen qua geluidskwaliteit niet tippen aan Se7en. En om volledig eerlijk te zijn: we hebben niet meer de moeite genomen om de 2.0-track aan een kritisch onderzoek te onderwerpen, gezien we niet denken dat iemand zich daar nog voor ïnteresseert. Daarenboven staat er nog een Franse dubbing op de disk, zowel in DTS 5.1 als in Dolby Digital 5., én nog eens 3 commentaartracks. Deze disk bewijst opnieuw dat er geen enkel, maar dan ook geen enkel excuus bestaat om disks in regio 2 niet te voorzien van een DTS-track. Schijfjes als deze zouden een benchmark moeten zijn voor alle toekomstige releases.

EXTRA'S
In tegenstelling tot de eerdere release staat deze versie bol van de extra's en bovendien wordt het geheel stijlvol gepresenteerd als één van de schriftjes van moordenaar 'John Doe'. Alleen het storende blauwe logo 'Strictly For Sale' op de zijkant slaat als een tang op een varken. De eerste disk bevat dus, zoals gezegd, nog eens drie audiocommentaartracks, eentje met David Fincher, Morgan Freeman en Brad Pitt over hun ervaringen tijdens het draaien van Se7en, eentje met gastheer Richard Dyer, regisseur Fincher, scenarist Andrew Kevin Walker, editor Richard Francis Burke en producent Michael De Luca over de ideeën die aan de basis van het scenario liggen en eentje met nogmaals Dyer en Fincher, muziekcomponist Howard Shore (o.a. de hofleverancier van David Cronenberg) en sound designer Ren Klyce, over de muziek en de geluidseffecten. Ten opzichte van de UK-versie en de regio 1-versie is er dus 1 van de 4 commentaartracks gesneuveld, waarschijnlijk om plaats te maken voor de Franse dubbing, maar dan nog is dit een ruimere versie dan we gewoon zijn.

Dan is er nog de tweede disk vol lekkers. Net als op Fight Club is er een decompositie van de openingsgeneriek, waarin via de multi angle-optie de verschillende stadia naast elkaar kunnen worden bekeken. Desgewenst worden ze van audiocommentaar voorzien door de mensen achter de geluidsknoppen. Vervolgens zijn er een zevental geschrapte scènes, die je al dan niet kan oproepen met commentaar van David Fincher, en nog twee alternatieve eindscènes, waarvan één daadwerkelijk gefilmd is (maar behalve qua montage niet zo heel veel verschilt van het origineel) en er eentje slechts als storyboard bestaat, ook weer van Finchers commentaar voorzien. Dan zijn er een viertal van commentaar voorziene fotogalerijen, met o.a. de foto's die John Doe in de film maakt van zijn daden, alsook een artistieke toelichting bij de creatie van de notitieboekjes van John Doe. Dan zijn er nog twee trailers, een zeer uitgebreide databank met informatie over de voornaamste acteurs en medewerkers en tot slot een uitgebreide sectie over hoe de remastering van het beeld en het geluid voor deze dvd tot stand is gekomen.

Een hele boterham dus met toch (we moeten kritisch blijven) twee minpuntjes. Ten eerste is het bonusmateriaal zodanig gefragmenteerd dat de navigatie door de diverse extra's onoverzichtelijk wordt. We stellen ons de vraag of men dit  niet beter zoals bij 12 Monkeys of Jurassic Park in een documentaire giet. Ten tweede: geen enkele van de extra's is ondertiteld in welke taal dan ook en alhoewel alle bonusmateriaal van commentaar is voorzien, is dat niet altijd even verstaanbaar voor niet-Engelssprekenden. Desalniettemin schittert deze release weer door het vele bonusmateriaal en de relevantie ervan, want in tegenstelling tot bijv. de DiCaprio-documentaire op What's Eating Gilbert Grape heeft alles direct betrekking op de film zelf en biedt het ook daadwerkelijk inzicht in de totstandkoming van de prent. Dus: wegens de paar eerder vermelde schoonheidsfoutjes net niet de maximale score.

CONCLUSIE
Slechts één conclusie is hier mogelijk en dat is dat Se7en een absolute aanrader is voor iedereen die de mogelijkheden van zijn thuisbioscoop ten volle wil benutten én die tegelijk een stijlvolle thriller aan zijn collectie wil toevoegen. De vroegere release van Se7en is bovendien compleet van een andere rangorde en de ongelukkigen die zich met deze versie moeten behelpen, kan ik alleen maar aanraden om ze zo snel mogelijk te verkopen en deze versie aan te schaffen. 
cover
Studio: Universal

Regie: David Fincher
Met: Morgan Freeman, Brad Pitt, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey

Film:
8,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
16

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
0044007831724


Beeldformaat:
2.40:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels DTS ES 6.1
Engels Dolby Digital EX 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
Disk 1:
• 3 commentaartracks
Disk 2:
• Multi-angleversies openingssequentie
• Deleted scenes
• Alternatief einde
• Fotogalerijen
• Conceptuele schetsen
• Notitieboekjes John Doe
• 2 trailers
• Cast- en crewinformatie
• Mastering voor de thuisbioscoop

Andere recente releases van deze maatschappij