:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SECRETARY
SECRETARY
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-03-29
FILM
“Assume the position”

Na een kort verblijf in een psychiatrische inrichting, keert Lee (Maggie Gyllenhaal) terug naar haar geboortestad ergens in Florida. Haar ouders ruziën met elkaar dat het een lieve lust is en al snel dreigt ze terug ten prooi te vallen aan al haar manieën (waaronder zelfmutilatie). Deels om de situatie thuis te ontvluchten besluit ze een baan als secretaresse aan te nemen bij een plaatselijk advocatenkantoor. Reeds van bij het prille begin is er een bijzondere spanning voelbaar tussen Lee en haar baas E. Edward Grey en al snel valt ze helemaal voor zijn charmes. Hij lijkt de man te zijn die haar kan helpen bij de zoektocht naar zichzelf. Dat ze hierdoor ingewijd wordt in de wereld van kinky seks en sadomasochisme is helemaal geen bezwaar, integendeel.

In het zeer puriteinse Amerika is Secretary wellicht een zeer gewaagde film, in Europa zal deze film wellicht heel wat minder mensen voor de borst stoten. Naar onze mening is Secretary een toch wel redelijk ‘brave’ film die de misschien wat ongewone onderwerpen als kinky seks en sadomasochisme op een ‘respectvolle’ manier benadert. Hier geen strenge in latex verpakte meesteressen, zwepen, maskers of andere expliciete beelden. Het psychologische aspect van de SM relatie tussen Lee en Edward wordt meer belicht dan het fysieke aspect. De protagonisten worden, in tegenstelling tot de kinky medemensen die de voorbije jaren de revue passeerden in de programma’s van Jambers en co, niet afgeschilderd als volledige freaks die duidelijk een vijs tekort of teveel hebben. Spader en Gyllenhaal zetten personages neer van vlees en bloed die op een bepaalde manier een zekere sympathie opwekken. We kunnen u niet genoeg vertellen hoe wij onder de indruk waren van hun beider acteerprestaties. Dat Spader in staat was om ongewone rollen tot een goed einde te brengen (Crash) wisten we al, de heel sterke prestatie van Gyllenhaal bij deze niet evidente rol was toch deels een verrassing. Spader zet Grey bij momenten neer als een smeerlap maar steeds blijkt snel dat de advocaat zich hierdoor slecht en schuldig voelt, de kijker twijfelt tussen afgrijzen, sympathie en medelijden. Secretary weet nagenoeg perfect het evenwicht te vinden tussen komisch en tragisch en daardoor bij momenten een gevoelige snaar te raken. Lee en Grey lijken op het eerste zicht geen al te gelukkige mensen te zijn maar op een misschien ietwat bizarre manier slagen zij er toch in om hun leven dat tikkeltje meer te geven, het geluk te vinden. Secretary handelt deels over waarden als respect en verdraagzaamheid zonder dat de film prekerig of moraliserend wordt.

U, beste lezer, weet allicht al dat wij bij dvdinfo er niet voor terugdeinzen om ons op onbekend terrein te begeven indien de lezer hierbij gediend is. Onze nieuwsgierigheid en beroepsernst (ahum) brachten ons naar een Nederlandstalige SM site alwaar wij konden lezen wat bepaalde SM liefhebbers van Secretary vonden. Eén van de site bezoekers liet het volgende bericht achter ‘Opmerkelijk: deze film moet absoluut gemaakt zijn door iemand die een binding heeft met SM en dat op een humoristische en tegelijkertijd diepgaande manier uit kan leggen.’ Waarvan akte. Steven Shainberg is in ieder geval een regisseur waar we zeker nog het nodige zullen over vernemen.

BEELD EN GELUID
Secretary werd naar Hollywood normen gedraaid op een eerder bescheiden budget. Wij waren blij te constateren dat de beeld- en geluidskwaliteit van deze dvd editie van een redelijk goede kwaliteit zijn. Occasioneel konden wij wat grain en andere printoneffenheden waarnemen maar nergens konden deze onvolkomenheden de kijkpret bederven. De Engelse Dolby Digital 5.1 track is goed maar niet indrukwekkend, geenszins verbazingwekkend rekening houdend met het soort film. Deze Paradiso editie heeft in ieder geval de verdienste van een 5.1 track, iets wat niet kan gezegd worden van de regio 1 versie die DD 2.0 is.

EXTRA'S
Als extra krijgen we drie korte interviews die niet in het Nederlands ondertiteld werden. Regisseur Steven Shainberg en acteurs Spader en Gyllenhaal komen hierin aan het woord. Jammer dat deze interviews zo kort werden gehouden, toch wel een gemiste kans. Verder krijgen we ook nog een b-roll (blik achter de schermen) van ongeveer 6 minuten en de trailers voor Secretary, Dark Blue, Stealing Candy en The quiet american.

CONCLUSIE
Secretary is een film die ons mede door de heel sterke acteerprestaties zeker wist te charmeren. Een onderwerp waarop nog een groot taboe rust, waaromtrent nog veel onwetendheid heerst wordt hier op een tedere manier in beeld gebracht. Op het gebied van extra’s heeft deze dvd release erg weinig te bieden, beeld en geluid daarentegen zijn van een goed niveau. Toch een klein minpuntje: na het opstarten van de dvd dient men eerst 3 trailers te bekijken (te fastforwarden) alvorens men bij het menuscherm terecht komt. Wie hoopt dat Secretary een halve erotische film is met dampende seksscènes zal met deze film bedrogen uitkomen. Wie echter een originele mengeling wil van komische, tedere en tragische elementen, overgoten met een licht verteerbaar, gewaagd sausje weet wat hem te doen staat.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Steven Shainberg
Met: James Spader, Maggie Gyllenhaal, Jeremy Davies, Lesley Ann Waren

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504968051


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews
• B-roll
• trailers

Andere recente releases van deze maatschappij