:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANY WAY THE WIND BLOWS
ANY WAY THE WIND BLOWS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2004-03-30
FILM
Het mag een wonder heten dat er tussen al het commerciële geweld af en toe ook een productie uit het alternatievere circuit de bioscopen haalt en de nodige bezoekers lokt. Een kleinschalige en low-budgetproductie heeft het sowieso al moeilijker om het daglicht te zien, laat staan te overleven. Kijken we naar Vlaanderen merken we dat films als De Zaak Alzheimer en Team Spirit 2 vorig jaar een massa bezoekers lokten, terwijl Any Way The Wind Blows afklokte op ongeveer 70.000 tickets. Dit heeft uiteraard grotendeels te maken met de grootschalige marketingcampagnes en de bij het grote publiek bekendere acteurs van eerstgenoemde films. Wat zeker heeft meegespeeld is het verhaal van Any Way The Wind Blows, of beter gezegd vanwege het ontbreken ervan want van enige plotlijn of duidelijk afgebakend verhaal is nauwelijks sprake. Mensen hebben graag voorgekauwde kost en bovengenoemde twee films bieden deze hapklare formule op een schoteltje. Tom Barman (dEUS) lapt in zijn debuutfilm duidelijk de voorgeschreven regeltjes aan zijn laars, wat resulteert in een verrassende film die gedreven wordt door de knappe fotografie, de sublieme soundtrack en de acteurs. De film is opgebouwd uit verschillende verhalen waarin we telkens getuige zijn van de dagdagelijkse beslommeringen van een aantal personages in Antwerpen tijdens een warme zomerdag: computerspecialiste Natalie heeft een relatie met DJ Walter die op zijn beurt een dochter heeft met zijn ex-vriendin Lara; Chouki, de broer van Natalie, broedt op bizare artistieke plannen; Firmin is eigenaar van een kunstgalerij; Paul Garcin is een gefrustreerde schrijver wiens succes uitblijft; het Gentse duo Fré en Felix, twee afficheplakkers en fuifbeesten die ergens in de jaren tachtig zijn blijven ‘plakken’; en Windman, tevens de rode draad doorheen de film. Op het eerste zicht hebben zij niets met elkaar gemeen, maar wanneer zij één voor één op een feestje belanden, wordt de persoonlijke band tussen hen duidelijker... Als we toch even mogen muggenziften dienen we erop te wijzen dat de film een beetje bruusk stopt, een aantal finale scènes vormen geen coherent geheel en zijn te langdradig, waardoor de film iets te lang uitloopt. Tevens hebben wij ons enigszins gestoord aan de irritante (Gentse) dialogen tussen Fré en Felix, toegeven dit is puur persoonlijk.


BEELD EN GELUID
Any Way The Wind Blows krijgt op deze dvd het oorspronkelijke 2.35 :1 beeldformaat en is bovendien anamorfisch. De beeldkwaliteit is zonder meer goed te noemen. Het kleurenpalet is divers en toont warme tinten die de zomerdag in Antwerpen perfect weergeeft. De scherpte van de beelden is voldoende al mogen een aantal scènes wel ietsje scherper ogen. Voorts krijg je de keuze uit een Vlaamse Dolby Digital 5.1 en DTS 5.1-track. Beiden klinken ruimschoots voldoende en laten de swingende en funky soundtrack perfect tot hun recht komen. Veel verschil tussen beide tracks is er doorgaans niet. De DTS-track klinkt iets fijner dan zijn tegenhanger, maar het verschil is miniem.


EXTRA’S
Alle extra’s op deze release bevinden zich op het tweede schijfje, en dat is een goede zaak vermits op het eerste schijfje alle beschikbare ruimte door beeld en geluid wordt ingepalmd.

We gaan van start met Rewind: on the set (24 min.) dat beelden achter de schermen, tijdens de repetities en de opnames bevat. Deze featurette is best leuk om de sfeer op de set op te snuiven. Tevens krijgen we verschillende interviews te zien met Barmen en andere leden van cast en crew.

De verwijderde scènes (7 min.) kan je beluisteren met of zonder commentaar van Tom Barman. Hier wordt duidelijk waar en waarom men de schaar heeft gezet in een groot aantal scènes. Wens je de commentaar niet te horen, krijg je bij deze scènes de originele audio.

Voorts kan je heel wat achtergrondinfo over de film opsteken via een interview (Nederlands ondertiteld - 18 min.) met Tom Barman voor de Franstalige radiozender Radio 21. Barman praat vooral hoe hij met de idee speelde om een film te maken en hoe hij dat verwezenlijkt heeft. Niet alleen de aanzet tot deze film komt aan bod, Barman praat eveneens over het verhaal, de personages en de sountrack. Dit interview wordt begeleid door foto’s uit de film en op de set.

Een diepgaand portret van Tom Barman wordt geschetst in een uitgebreide en tevens boeiende documentaire (Engels/Frans ondertiteld - 60 min.) die vorig jaar door Canvas werd uitgezonden. Hierin krijg je een schat aan informatie over de persoon die Barman is en hoe zijn carrière is gegroeid. Deze documentaire toont vele interviews met Barman zelf, uit het verleden en het heden, maar ook met collega’s uit de muziekwereld waaronder Stephen De Waele (Soulwax) en Stef Kamil Carlens (Zita Swoon). Hun kijk op de gebeurtenissen vervolledigt het beeld dat we van Barman voorgeschoteld krijgen. Daarnaast wordt eveneens aandacht geschonken aan het akoestische optreden met Guy Van Nueten en het Magnus-project met CJ Bolland.

Het rijtje van extra’s wordt afgerond met de videoclip Summer’s Here, de originele bioscooptrailer en een extra trailer.


CONCLUSIE
Muzikant, scenarist en regisseur Tom Barman toont met Any Way The Wind Blows hoe je een film van uit de buik maakt, een film met gevoel en emotie. Deze film is een aanrader voor al wie de cinefielere cinema een warm hart toedragen. Technisch scoort deze dvd eveneens mooie punten en de extra’s vormen de kers op de taart.


cover
Studio: A-Film

Regie: Tom Barman
Met: Dirk Roofthooft, Natali Broods, Matthias Schoenaerts, Eric Kloeck, Diane De Belder, Frank Vercruyssen, Jonas Boel, Titus De Voogdt, Sam Louwyck, Diane De Belder

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777042328


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams DTS 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Rewind: on the set,
• Verwijderde scènes,
• Interview en fotogalerij,
• Portret van Tom Barman,
• Video Summer’s Here,
• Bioscooptrailer,
• Extra trailer

Andere recente releases van deze maatschappij