:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIENDS - SEIZOEN 9 EP. 17-23
FRIENDS - SEIZOEN 9 EP. 17-23
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-03-30
SERIE
Wie nog nooit gehoord heeft over de serie Friends zat wellicht de laatste 10 jaar ondergedoken in één of andere donkere grot. De meest populaire sitcom ooit voorstellen lijkt ons dan ook niet nodig. Gezien wij bij dvdinfo niet op een inspanning meer of minder kijken (opofferingen, niet te geloven) nog eens heel kort: Friends draait rond de belevenissen van enkele New Yorkse vrienden : Monica, Chandler, Ross, Joey, Phoebe en Rachel. Als ze niet in mekaars appartementen te vinden zijn spenderen ze hun vrije tijd in ‘central perk’, een koffiehuis in Greenwich Village.

Friends is een sitcom die er door de jaren heen is in geslaagd om een quasi constant niveau te behouden. Éénmaal een fan van Friends blijft men dan ook quasi altijd fan over de seizoenen heen. Op deze dvd vinden we de afleveringen 17 tot en met 23 van het negende (voorlaatste) seizoen, goed voor zowat 170 minuten kijkplezier.

AFLEVERINGEN
(17) The One With The Memorial Service
Chandler plaatst voor de grap een schaamteloze biografie van Ross op de studentenwebsite van zijn universiteit. Ross neemt wraak en gaat op zoek naar de studentenwebsite van Chandler om dezelfde grap uit te halen. Monica wordt bijzonder waakzaam als de zwakke Phoebe haar hulp vraagt haar ervan te weerhouden contact op te nemen met Mike (gastrol Paul Rudd) nadat hun relatie beëindigd is.

(18) The One With The Lottery
In de hoop een enorme jackpot te winnen verzamelen de vrienden hun geld om zo een enorme hoeveelheid loten te kopen. Echter, wanneer ze aan het ruziën zijn over hoe ze hun eventuele fortuin moeten spenderen, irriteert Monica iedereen door alleen voor haar en Chandler loten te kopen. Ondertussen wacht Chandler zenuwachtig het besluit van zijn bedrijf af over zijn toekomst.

(19) The One With Rachel’s Dream
Joey is zenuwachtig over zijn dagelijkse soaprol, maar gelukkig wil Rachel samen met hem oefenen. Later, na het bekijken van het bandje met hierop een emotionele scène, heeft Rachel een verrassende droom over Joey. Chandler verrast Monica met een reservering in een zeer luxe hotel, maar Monica moet werken. Ross neemt de plaats in van Monica voor dit romantische uitstapje met Chandler. Ondertussen moet Monica ook nog op tactvolle manier Phoebe vertellen niet langer op te treden met haar storende volksmuziek voor haar restaurant.

(20) The One With The Soap Opera Party
Ross is opgewonden als hij de mooie collega-paleontologie professor Charlie Weeler (gastrol Aisha Tyler) ontmoet. Maar wanneer hij haar meeneemt naar het feest op het dak van Joey en zij al de andere soapsterren ontmoet, imponeert zij hem met een lange lijst ex-vriendjes. Rachel en Monica hebben te veel gedronken en flirten uitbundig met alle knappe acteurs, terwijl Chandler met tegenzin zit te luisteren naar een monoloog van een dame.

(21) The One With The Fertility Test
Ross is radeloos wanneer de mooie en slimme Charlie (gastrol Ashia Tyler) - die normaal gesproken alleen met Nobel Prijswinnaars uitgaat - uitgaat met Joey. Ondanks dat helpt Ross de hulpeloze Joey om hem intelligent te doen overkomen om indruk op haar te maken. Monica en Chandlers bezoek aan een vruchtbaarheidskliniek wordt nog meer beladen bij het zien van de onverwachte verschijning van Chandlers irritante ex-vriendin Janice (gastrol Maggie Wheeler).

(22) The One With The Donor
Teleurgesteld door het feit dat ze niet op een natuurlijke manier zwanger kunnen worden, bekijken Monica en Chandler hun mogelijkheden. Wanneer Chandler de aantrekkelijke collega Zack (gastrol John Stamos) meeneemt voor het diner, checken ze op een schaamteloze manier of hij een geschikte spermadonor is. Rachel vertelt aan Phoebe dat ze dolverliefd is op Joey, maar dat ze aan het kortste eind trekt vanwege zijn nieuwe vriendin Charlie. Phoebe komt haar ex-vriend David (gastrol Hank Azaria) tegen, haar grote liefde van een paar jaar geleden.

(23) The One In Barbados (2 delen)
Ross is zo blij dat hij zijn speech kan houden op een palaeontolgie-conferentie in Barbados, dat hij gratis kaartjes regelt voor al zijn vrienden. Eenmaal daar is Joey erg verbaasd dat Ross wordt herkend en hij niet, maar hij heeft tenminste nog steeds een relatie met de mooie Charlie. Phoebe neemt haar ex-vriend David mee naar het eiland. Wanneer Chandler per ongeluk het document van de speech wist van de laptop van Ross, biedt Charlie Ross aan om samen de speech te herschrijven en zo komen ze tot de ontdekking dat ze meer gemeen hebben dan alleen hun beroep. Rachel en Joey bezoeken ongevraagd een medische conferentie om gebruik te kunnen maken van gratis drank. Phoebe is geschokt wanneer Mike (gastrol Paul Rudd) plotseling opduikt. Ondanks het feit dat het de eerste zonnige dag sinds hun aankomst is, zijn ze allemaal bij de speech van Ross, die zeer enthousiast wordt ontvangen door al zijn collega's. Monica en Mike doen mee aan een uitdagend spelletje tafeltennis, wat Chandler alarmeert, maar Phoebe wakker schudt. Het lot van Ross en Joey verandert na onthullingen van Rachel en Charlie.

BEELD EN GELUID
De afleveringen van Friends worden steeds in het originele 1.33.1 formaat op dvd gezet. In vergelijking met de eerste op dvd uitgebrachte seizoenen is de beeldkwaliteit al iets beter maar nog steeds niet van een zeer goed niveau. Het beeld mist vaak diepgang / scherpte. De 2.0 track brengt wat men er van kan verwachten, namelijk goed verstaanbare dialogen. Bij een serie als Friends is dit eigenlijk het belangrijkste. Ruis of andere fouten konden wij niet vinden.

EXTRA'S
Jammer genoeg blijven we zoals steeds bij de Friends-releases in de kou staan op het gebied van extra’s.

CONCLUSIE
De twee beste Amerikaanse sitcoms ooit, Seinfeld en the Drew Carey show, zijn nog steeds niet op dvd te koop. We kunnen hier misschien over treuren maar het feit dat er wel al 9 seizoenen te koop zijn van het ook erg leuke Friends maakt al een stuk goed. We kunnen niet ontkennen dat wij ook na een hele resem herhalingen blijven genieten van deze fijne sitcom. De dvds zijn van een eerder matige kwaliteit (beeldkwaliteit, geen extra’s) maar toch mogen deze in geen enkele collectie van rechtgeaarde Friends fans ontbreken.


cover
Studio: Warner

Regie: diversen
Met: Jennifer Aniston, Courtney Cox Arquette, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
170 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
7321931247719


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Hongaars, Arabisch
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij