:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AKIRA - THE SPECIAL EDITION
AKIRA - THE SPECIAL EDITION
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2001-07-23
FILM
Akira is het verhaal over een motorbende, geleid door Kaneda in het Nieuwe Tokyo van 2019, nadat de stad in 1988 vernietigd is in het begin van de Derde Wereldoorlog. Tetsuo is een bendelid. Hij en Kaneda zijn al vrienden van in het weeshuis. Kaneda heeft altijd zijn vriend beschermd omdat die zich niet kon verdedigen. Dat feit speelt een grote rol in de ontwikkeling van de verhaallijn. Op een avond gaan Kaneda en zijn motorbende op pad om de Clownmotorbende een lesje te leren. Tijdens de achtervolging die prachtige beelden op het scherm laat voorbijflitsen, komt Tetsuo bijna in botsing met een vreemde jongen die midden op de weg loopt. Als Kaneda met z'n maten ter plaatse komt en Tetsuo willen helpen, verschijnen er plots militaire helikopters die Tetsuo en de vreemde jongen meenemen. Kaneda gaat op zoek naar wat er met Tetsuo gebeurd is en komt in contact met Kei, een meisje dat bij het verzet werkt en op de hoogte is van het Akira-project. Dat is een project met kinderen die over bijzondere psychische krachten beschikken, wat moet leiden tot een nieuwe stap in de menselijke ontwikkeling. Het project liep echter verkeerd en lag aan de basis van de vernietiging van Tokyo. Kaneda en Kei komen erachter dat Tetsuo dezelfde krachten begint te ontwikkelen. Hij kan uiteindelijk zichzelf verdedigen en maakt daar gretig gebruik van, zelfs tegen zijn vriend Kaneda. Kei en Kaneda worden vanaf dan bijgestaan door de vreemde jongen Takashi en twee anderen met dezelfde speciale krachten, namelijk Kiyoko en Masaru. Samen zullen ze de vernietigingskracht van Tetsuo proberen in te dammen en Nieuw Tokyo behoeden voor een nieuwe vernietiging.



BEELD EN GELUID
De restauratie heeft de film de glorie gegeven die hij verdient. Het kleurenpalet is zeer ruim en dat komt zeer goed tot uiting in deze transfer. De scherpte van het beeld, de zuiverheid van de kleuren, de contrasten, het ontbreken van beschadigingen, alles draagt ertoe bij dat je echt kunt genieten van al het werk dat in deze film is gestopt. Het geluid sluit als een capsule om je heen met het gebruik van alle kanalen, goede spreiding, zuivere dialogen en een groot klankspectrum. De remastering heeft op beeld- en geluidsvlak wonderen verricht.



EXTRA'S
Zeker bij een special edition zou het verschrikkelijk zijn mochten er amper extra's zijn. Men laat ons hier niet in de kou staan. White Bunny is een functie die je kan aanzetten via het speciale menu waardoor op verschillende plaatsen in de film extra info wordt geleverd. Een voorbeeld bij het begin van de film is het luchtshot van Nieuw Tokyo waarin je de belangrijkste gebouwen en hun ligging ten opzichte van elkaar kan zien. Deze functie is ook handig bij bijv. lichtreclames in het Japans, je kan dan de vertaling zien. De info is vooral zeer nuttig voor nieuwkomers in de wereld van Akira. Op de eerste schijf staan ook nog de dvd-credits en een THX Optimizer voor beeld en geluid.



Op de tweede schijf staan de overige extra's: In Akira productieverslag kom je meer te weten over de manier van werken, de problemen die bij zo'n grote productie de kop opsteken en meer achtergrondinfo over de technische aspecten. Akira muziekverslag: de tot standkoming van de muziek wordt uit de doeken gedaan door Geinoh Yamashiro Gumi, de componist. Interview met regisseur en bedenker van Akira, Katsuhiro Otomo: we komen meer te weten over het onstaan als destrip en de groei naar een cultstatus. Katsuhiro geeft ook uitleg bij zijn rol als regisseur. 4500 foto's: hier kan je storyboards, cells en schetsen terugvinden over de film; een enorme schat aan info. Je kan zien hoeveel aandacht er is besteed aan details in scènes die soms maar een seconde of twee in beeld komen, en de evolutie volgen van eerste schetsen naar het finale resultaat. Trailers: 2 teasers, 3 trailers, 1 tv-spot. Restauratieverslag: een korte uitleg over het restauratieproject. Hier had men volgens mij meer technische uitleg en voorbeelden kunnen geven. Akira glossary: achtergrondinfo over personages en termen uit de film. Een echte encyclopedie die je zeker moet doornemen om meer over de film te weten te komen.

De extra's op deze dvd zijn subliem en zo hoort het ook. Enige opmerking is dat je de meeste interviews moet beluisteren in het Japans met Engelse ondertiteling. Om te besluiten toch nog even een opmerking over de verpakking: het tinnen doosje mag dan een leuk verzamelobject zijn, de disks zelf krijg je zeer moeilijk los, voorzichtigheid is hier geboden.



CONCLUSIE
Voor de manga- en tekenfilmliefhebber is dit een onmisbare dvd. Hopelijk mogen we ons ook aan een identieke release verwachten voor onze contreien.


cover




Studio: Pioneer

Regie: Katsuhiro Otomo
Met: -

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
1

Genre:
Manga

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1989

Leeftijd:
R

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
013023153790


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels
Extra's:
Disk 1:
• Capsule Option
• THX Optimizer
• DVD Credits
Disk 2:
• Productieverslag
• Muziekverslag
• Interview met regisseur
• Meer dan 4500 productiefoto's
• Originele teasers, trailers, tv-spot
• Restauratieverslag
• Akira glossary

Andere recente releases van deze maatschappij