:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MATCHSTICK MEN
MATCHSTICK MEN
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-04-03
FILM
Roy (Nicolas Cage) en Frank (Sam Rockwell) zijn meesteroplichters. Met hun snelle verkooppraatjes weten ze in korte tijd geld afhandig te maken van hun slachtoffers. Het privé-leven van Roy loopt niet zo voorspoedig. Hij heeft geen relatie en heeft last van obsessieve en dwangmatige handelingen. Als zijn eigenaardigheden de overhand dreigen te krijgen, besluit hij hulp te zoeken bij een psychiater. Tijdens zijn therapie komt hij tot de ontdekking dat hij een 14-jarige dochter heeft van wiens bestaan hij niet op de hoogte was. Deze onthulling zorgt voor een ommekeer in zijn leven. Met de komst van Angela (Alison Lohman) verandert Roy’s leven ingrijpend. Roy ontwikkeld vaderlijke gevoelens en is overbezorgd om zijn dochter. Angela raakt gefascineerd door haar vaders werk. Tegen beter weten in en op aandrang van Angela, leert Roy haar enkele oplichtertrucs die ze verrassend snel onder de knie heeft. Angela wil graag een partner in crime worden. Dat laatste is voor Roy onmogelijk, het kan immers zijn levensstijl en dat van zijn partner Frank in gevaar brengen.

Met filmische mijlpalen als Alien, Blade Runner, Gladiator en Black Hawk Down heeft regisseur Ridley Scott reeds meermaals aan de wereld bewezen dat hij goeie cinema kan maken. Het enige wat al zijn voorgaande films met mekaar gemeen hebben is een ruim budget, hetwelke Scott steeds in staat stelt om alle special-effects registers open te trekken en imposante, overdonderende films te maken. Dat de man ook zonder al deze dure snufjes, zoals computeranimatie en vernuftig set-design, een film inblikt is geheel nieuw. Met Matchstick Men bewijst hij echter wel, voor degenen die hieraan nog mochten twijfelen, dat hij een zeer getalenteerd filmmaker is die met tal van genres overweg kan. Scott hoeft zijn talent dus voor het eerst niet uit te drukken (of te verschuilen) via speciale effecten. In Macthstick Men legt hij zoveel ideeën aan de dag en springt hij op zijn weluitgebalanceerde manier om met verschillende genres dat het een ware lust is voor het oog. Op goed uitgedachte wijze vermengt hij comedy met drama, drama met misdaad en misdaad met thriller-elementen. Meestal komt het er bij zulke mengvormen op neer dat men beter twee of drie verschillende films had gemaakt met al de aangewende verhaallijnen en genres. Bij Matchstick Men stoort deze vermeninging geenszins. Integendeel, telkens wanneer je denkt: ‘dit is leuk’, komt er een andere invloed de film binnengeslopen die zowaar nog sterker is dan hetgene waar je enige seconden eerder naar het kijken was. Nicolas Cage zet hier een even sterke prestatie neer als in ‘Leaving Las Vegas’ en ‘Adaptation’: volgens ons de voorgaande hoogtepunten uit zijn carrière. Ook actrice Alison Lohman bewijst dat haar sterke rol uit ‘White Oleander’ duidelijk geen toeval was. Om het geheel aan geslaagde cast-invullingen af te ronden is er nog Sam Rockwell die als meerlagig personage even sterk schittert als in ‘Confessions Of A Dangerous Mind’. Als enige minpuntje zou je misschien het gebrek aan spannende actie kunnen aanhalen. Wat de film mist op dit vlak compenseert hij dan weer met spanning en intrige op een ander gebied. Per slot van rekening is een film als pakweg ‘The Usual Suspects’ in de grond ook niet meteen een film vol actiescènes. We gaan het wel bij deze vergelijking laten want meer details prijsgeven over de afloop van Matchstick Men zou misschien de verrassing tijdens de eerste kijkbeurt kunnen vergallen. Zeer leuke film.

BEELD EN GELUID
Het beeld is, zoals viel te verwachten van een recente bioscooptransfer, piekfijn in orde. Mooie warme kleuren, diepe contrasten en haarscherpe beelden zijn het resultaat. Picco Bello! De Dolby Digital 5.1 soundtrack scoort een mooie voldoende. Vooral de drie voorste kanalen worden aangesproken. Dialogen klinken helder en verstaanbaar, de jazzy muziek weergalmt door de twee voorste stereo kanalen en klinkt erg warm. Het enige jammere puntje is dat de surroundkanalen, op wat subtiele omgevingsgeluiden na, nergens in de film gebruikt worden.

EXTRA’S
Tussen de extra’s heeft, naast de obligate bioscooptrailer, ook nog een zeer interessante audiocommentaartrack plaatsgenomen. Regisseur Scott, schijver Nicholas Griffin en producer Ted Griffin praten over casting, hints & clues die verborgen zitten in de film, de overzetting van boek naar script tot en met het gebruik van speciale lenzen. Zeer leuk en nooit valt er een stilte of wordt het saai. De leukste extra is echter de Making Of. Deze is onderverdeeld in 3 aparte documentaires van elk een klein half uur. De eerste handelt over de pre-production: het voorbereidend werk en het location scouten van plaatsen waar gefilmd zal worden. De tweede documentaire gaat over de opnames zelf terwijl het finale deel over de post-production gaat: montage, muziek (Hans Zimmer) en eerste viewings voor een publiek. Deze drie docu’s geven een prachtig beeld van de tot standkoming van een gemiddelde Hollywood film, je krijgt echt inzicht en wordt overstelpt met informatie alsof je overal zelf bij zou zijn. Zeer interessant.

CONCLUSIE
Regisseur Ridley Scott bewijst dat hij, naast spectaculaire grootschalige films, ook in staat is om een kleine intimistische film als Matchstick Men te injecteren met een goed uitgebalanceerde dosis originaliteit. Het resultaat is een geslaagde mengelmoes van drama, komedie en misdaadthriller. Drie films voor de prijs van één dus. Een zeer geslaagde aanwinst voor elke dvdcollectie!


cover
Studio: Warner

Regie: Ridley Scott
Met: Nicolas Cage, Sam Rockwell, Alison Lohman, Bruce Altman, Bruce McGill

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931246774


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Theatrical Trailer
• Audiocommentaar
• Making Of

Andere recente releases van deze maatschappij