:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LAUREL & HARDY TALKIES 1, 2 & 3
LAUREL & HARDY TALKIES 1, 2 & 3
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-04-25
FILM
Wie kent het overbekende slapstick-duo Stan Laurel & Oliver Hardy niet? Het tweetal schreef filmgeschiedenis met hun eerste film “Forty-Five Minutes from Hollywood”, opgenomen tijdens 1926 in de Hal Roach studio’s. Roach had rond 1915 reeds grote faam verworven met het schrijven en regisseren van talrijke kortfilms waarin de komiek Harold Lloyd te zien was. Hij bood een dikke tien jaar later zijn kennis en ervaring aan als springplank voor Laurel & Hardy door een hele resem kortfilms met hen te produceren. Deze serie kortfilms, elke episode met een totale speelduur van ongeveer twintig minuten, kreeg de benaming ‘Talkies’ mee (dit daar de geluidsfilm op dat moment nog vrij nieuw was en men wilde benadrukken dat er naast het visuele ook klank aanwezig was).

Universal biedt vanaf heden alle Laurel & Hardy ‘Talkies’ op zes dvd’s aan. Deze reeks werd opgesplitst in drie delen van elk twee dvd’s, die ofwel afzonderlijk verkrijgbaar zijn, ofwel gebundeld zitten in een erg mooie luxe-box. De films dateren uit de periode van 1929, te beginnen met het zeer bekende “Unaccustomed As We Are” tot en met “Thicker Than Water” uit 1935, de allerlaatste ‘Talkie’ ooit gemaakt. Laurel & Hardy maakten gedurende deze periode, wat hun betrof, het beste filmwerk uit hun carrière. Stan Laurel vond dat hun persoonlijke stijl het beste overeenkwam met kortfilms, iets wat hij na 1935 meermaals zou herhalen toen de langspeelfilm-periode van het duo van start was gegaan. De ‘Talkies’ beschikken over een eigen karakter en hebben meer dan hun plaats verdiend op de geschiedkundige staalkaart der tijdloze comedy. Tussen al de episodes zit er niet één aflevering die, in vergelijking met de toppers, te flauw uitvalt. De schaarse ‘minder’ goede afleveringen zijn nog steeds van een zeer degelijk niveau. Bij deze ook bravo (!) voor Universal die de ‘Talkies’ voor de mensheid van de dreigende vergeethoek heeft gered. Deze releases zijn stuk voor stuk must-haves voor iedereen met gevoel voor humor. Zeker dus ook een ideaal cadeautje om je nukkige grootvader terug mee aan het lachen te krijgen!

BEELD EN GELUID
Met zowel de beeld- als geluidskwaliteit kunnen we niet anders dan rekening houden met de leeftijd van het bronmateriaal. Beeld en klank werden voor deze dvdreleases zo goed als mogelijk opgekuist. Uiteraard kan je er niet onderuit dat dit materiaal reeds een kwart-eeuw oud is. Toch hebben alle filmpjes een zeer bevredigende beeldkwaliteit, hier en daar ontbreken er wat frames, zijn haren en ‘cigaret burns’ zichtbaar, maar alles is uitermate goed te volgen en overstijgt ruimschoots de kwaliteit van de filmpjes die je voorheen misschien eens als TV-uitzending hebt gezien.

Het geluid is mono en bevat een lichte ruis op de achtergrond, toch blijft de vervorming binnen de perken en is de geluidsoversturing aanvaardbaar. Een betere beeld- en geluidskwaliteit zou gezien het bronmateriaal, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, onmogelijk geweest zijn.

EXTRA’S
Jammer genoeg bevinden zich op de dvd’s zelf geen extra’s. Geen audiocommentaar, geen documentaire: niets. De enige bron van nuttige informatie komt in de vorm van drie boekjes (één voor elke dubbele dvddisc). Hierin vinden we gelukkig een heleboel interessante zaken terug zoals: bio’s, produktieaantekeningen en feiten uit de filmgeschiedenis. Het leukste is echter de uitleg die je aantreft bij elke ‘Talkies’-episode. Alles staat netjes per titel gerangschikt waarbij over elke kortfilm een synopsis en achtergrondinformatie terug te vinden is. Leuk had nog een documentaire over Laurel & Hardy geweest, maar aangezien alle discs reeds propvol afleveringen staan (ongeveer 40 verdeeld over 6 discs), hoeven we hier dus niet meteen rouwig om te zijn.

CONCLUSIE
Als er naast Charlie Chaplin nog twee ‘comedy & slapstick’-iconen voor eeuwig in de annalen van de filmgeschiedenis zullen geboekstaafd staan, dan zijn het wel Laurel & Hardy. Universal brengt voor het eerst alle bekende kortfilms (‘Talkies’) van het duo op drie dubbeldvd’s uit. Beeld en geluid zijn voor de gelegenheid volledig opgepoetst zodat ze moeiteloos de rest van je leven in de collectie kunnen vertoeven. Of je hierbij beslist om één deel aan te schaffen, dan wel de hele ‘Talkies’-box zal afhangen van je budget. Alle drie delen zijn immers van een even hoog niveau. Dit is classic-comedy op z’n best!


cover
Studio: Universal

Regie: Lewis R.Foster, James Parrott, James W.Horne e.a.
Met: Stan Laurel, Oliver Norvell Hardy, Edgar Kennedy, Charlie Hall, Thelma Todd

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
29-35

Leeftijd:
AL

Speelduur:
900 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582196344


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 3 Booklets

Andere recente releases van deze maatschappij