:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MATRIX REVOLUTIONS, THE
MATRIX REVOLUTIONS, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-04-25
VOORGESCHIEDENIS
In 1999 verraste het sciencefictionfilmpje The Matrix vriend en vijand. Door het intelligente verhaal - met filosofische dialogen en de discreet aanwezige religieuze ondertoon, de briljant gechoreografeerde ‘martial arts’-sequenties en last but not least de grondbrekende "Bullet Time"-techniek veroverde de film een plaatje in de harten van de filmliefhebbers van over heel de wereld. Ook de serieuze critici waren het er (bijna) unaniem over eens dat The Matrix een stukje vernieuwende cinema is. De 93 miljoen $ kostende film wordt met niet al teveel promotie in de bioscopen gedropt, maar sprokkelt wereldwijd dankzij de goede mond tot mond-reclame 460 miljoen $ bij elkaar - goed voor plaats 40 van de meest succesvolle films aller tijden. In de videotheken groeide de film uit tot een waar fenomeen en de dvd van The Matrix is nog steeds één van de best verkochte dvd’s aller tijden. Filmmaatschappij Warner Bros kondigt al snel aan dat er een vervolg zal komen op The Matrix. Regisseurs Larry en Andy Wachowski bevestigen later dat er niet één maar twee sequels zullen gemaakt worden! De broertjes hadden namelijk van in het beginne al een trilogie in gedachten, maar Warner gaf begrijpelijkerwijs pas het groene licht na het onverwachte succes van The Matrix.

Begin 2001 start men met de productie van de vervolgfilms. De productieperiode zal héél wat tijd (en geld) in beslag nemen. Gladde filmproducent Joel Silver gooit telkens wat extra olie op het ‘hype’-vuur door te verkondigen dat de sequels alle gekende grenzen van film maken zullen verleggen. "There is NO limit!" laat Silver weten! Wanneer The Matrix Reloaded midden 2003 eindelijk in de zalen verschijnt, zijn de verwachtingen zo hoog gespannen dat deze onmogelijk ingelost kunnen worden. Niet geheel verassend zijn de critici al heel wat minder euforisch en ook onder de bioscoopgangers zijn de meningen verdeeld. Wij gingen dus ook met bijzonder lage verwachtingen kijken naar Reloaded. Hoewel de prent inderdaad wat onnodige gewauwel bevat en soms wat onevenwichtig overkomt, is het tweede Matrix-avontuur wederom een wervelende sciencefictionfilm, met spectaculaire speciale effecten en enkele grondbrekende actiescènes (de snelwegscène is fenomenaal en veegt de vloer aan met The Fast & The Furioussen van deze wereld). Ondanks de mindere kritieken werd een immens succes. Wereldwijd werden records verbroken en de 200 miljoen $ kostende productie brengt in totaal 739 miljoen $ op, wat van The Matrix Reloaded de 15de meest succesvolste film aller tijden maakt! De tweede Matrix liet echter redelijk wat vragen onbeantwoord. Hoewel sommige hiervan al - deels - werden ingevuld door het erg amusante Enter The Matrix videogame en de prachtige Animatrix (anime) kortfilms, bleven er nog gaten. Gelukkig konden de fans begin november 2003 het sluitstuk van The Matrix-trilogie gaan bekijken...

FILM
We pikken de draad op waar The Matrix Reloaded hem liet vallen. Neo (Keanu Reeves) zit gevangen in het treinstation, een eindeloze plek tussen de echte wereld en de Matrix. Trinity (Carrie-Anne Moss) en Morpheus (Laurence Fishburne) stellen alles in het werk om Neo zo snel mogelijk te bevrijden. Ze gaan hiervoor nogmaals de sluwe Merovingian (Lambert Wilson) aan de tand voelen. Terwijl dit alles zich ontplooit snellen ontelbare Sentinels richting Zion, de laatste vrije plaats van de mensheid. Alsof dit alles nog niet genoeg is komt het op hol geslagen programma Smith (Hugo Weaving) nog roet in het eten gooien. Alle hoop van de mensheid is gericht op Neo. Kan hij de mensheid redden van de totale ondergang?

The Matrix Revolutions is het sluitstuk op één van de meest grondbrekende en innovatieve sciencefictiontrilogieën ooit gemaakt. De film kreeg weliswaar opnieuw slechte kritieken te slikken (hoewel volgens statistieken 75% van de critici The Matrix Reloaded konden pruimen!), maar ondanks dat alles waren wij volledig ondersteboven van het derde Matrix-avontuur. De speciale effecten zullen je met verstomming slagen - deze werden trouwens schandelijk genegeerd bij de meest recente Academy Awards - en de actiescènes zijn werkelijk adembenemend! Dezelfde cast is uiteraard nog steeds present. Deze kennen hun personages ondertussen als hun broekzak en dit vertaald in prima acteerwerk (yeps, zelfs van houten klaas Keanu Reeves!). Enkel actrice Gloria Foster, die de rol van Het Orakel vertolkt, kon er spijtig genoeg niet meer bijzijn. Ze overleed op 29 september 2001, net toen haar opnames van Reloaded achter de rug waren, aan de gevolgen van diabetes. Ze wordt vakkundig vervangen door actrice Mary Alice. De Wachowski’s hebben er tevens een goede uitleg voor verzonnen waarom het Orakel een ander gelaat heeft. Het hele Matrix-verhaal wordt in The Matrix Revolutions bevredigend afgerond, hoewel niet elke vraag sluitend wordt beantwoord, maar de eigen fantasie mag ook wat hebben niet waar? Wel is het spijtig dat sommige dingen die gepland werden in The Matrix Reloaded uiteindelijk niet zo spectaculair blijken te zijn als verwacht. Ditzelfde geldt ook voor sommige personages (Merovingian en Persephone) die in de tweede film voorgesteld werden en voor wie een bijzonder belangrijke rol weggelegd leek, maar die in Revolutions gewoon even "hallo" lijken komen te zeggen en dan voor eeuwig verdwijnen in de Matrix. De derde Matrix is gelukkig heel wat evenwichtiger dan The Matrix Reloaded, waarin de actie er soms gewoon tussen geplamuurd leek zodat de kijkers zich niet zouden vervelen bij de vele filosofische dialogen. Hoewel... ook in The Matrix Revolutions zitten segmenten die er tussengeplakt lijken! Zo konden we ons niet van de indruk ontdoen dat het hele stuk in het station weinig nut had. Maar deze kritische puntjes wegen niet op tegen het feit dat dit sluitstuk wederom een wervelend sciencefictionspektakel is, met opnieuw enkele grensverleggende scènes, waarbij je jezelf geen moment zal vervelen! De film ging nagenoeg wereldwijd in première en brak zo opnieuw enkele openingsrecords. De 185 miljoen $ kostende film bracht wereldwijd het erg gezonde bedrag van 425 miljoen $ op. Daarmee is The Matrix Revolutions de 55 meest succesvolle film aller tijden.

De Matrix-sequels, en dan vooral The Matrix Revolutions, kregen bij hun respectievelijke bioscoopreleases bijzonder veel gezeik te slikken. Mensen lijken soms een beetje te vergeten dat dit ook maar gewoon films zijn. De eerste Matrix was zo briljant en vernieuwend, dat men dingen van de sequels begon te verwachten die onmogelijk ooit ingelost konden worden. Een veel gehoorde klacht was dat de twee sequels meer van hetzelfde waren, maar het zijn dan ook vervolgverhalen! Als er geen "Bullet Time"-techniek zou toegepast zijn of als het verhaal plotsklaps de andere kant opging, dan werd er waarschijnlijk gezanikt dat het geen Matrix-film meer was. Het verrassingseffect is inderdaad een beetje weg, maar het gaat hier nog steeds om vakkundig gemaakt sciencefictionfilms, met een sterk en goed uitgewerkt verhaal. Wat wil je nog meer in een tijd dat inhoud minder en minder terzake doet?

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.40:1 beeld oogt haarscherp, met een goed contrast en prima schaduwdetail. Ook het zwartniveau is zeer goed. Detail en diepte zijn uitstekend. De heldere kleuren zijn levendig en warm. De gebruikte print is volledig vrij van vuil en beschadigingen. We hebben een enkel digitaal compressiefoutje en occasioneel wat minimale filmgrain kunnen bemerken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een erg agressieve en dynamische geluidstrack, met de nodige ruimtelijkheid, detail en richting. De prachtige instrumentale muziek komt prima tot zijn recht. en de aanwezige geluidseffecten zijn perfect geplaatst. Dit alles wordt extra onderlijnd met een goed basniveau. De warme dialogen klinken helder en natuurlijk. Ruis, storingen of vervorming zijn totaal afwezig. Referentiekwaliteit!

EXTRA'S
Op disc 1 treffen we eindelijk de bioscooptrailers aan van The Matrix, The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions en The Animatrix. Er is ook nog een weblink aanwezig.

De meeste extra features zijn uiteraard aanwezig op disc 2. We beginnen met de 27 minuten durende making of-documentaire The Matrix Recalibrated (27 min). Hierin krijg je een blik op de set van The Matrix Revolutions, afgewisseld met de gebruikelijke interviewfragmenten met cast en crew. Interessant dat er ook wordt ingegaan op tegenslagen zoals het overlijden van popster Aaliyah (die aanvankelijk het karakter Zee zou spelen) en actrice Gloria Foster (Het Orakel). In CG Revolutions (16 min.) word je vergast op extra uitleg rond de vele speciale effecten. Het gevecht tussen Smith en Neo kan je hier bekijken met de multi-angle toets. Je kan switchen tussen de originele storyboards, behind the scènes en het uiteindelijke resultaat. Vervolgens heb je in een submenu de keus uit vier korte featurettes - Neo Realism (12 min.), Super Big Mini Models (9 min.), Double Agent Smith (7 min.) en Mind over Matter (8 min.) - die telkens dieper ingaan op een technisch aspect van de productie. We hebben het dan uiteraard over de speciale effecten, maar ook over de bouw van de vele sets en modellen, stunts en de intensieve gevechtstraining. Een stukje promotie mag uiteraard niet ontbreken, moet Warner gedacht hebben! Zo treffen we Future Gamer: The Matrix Online aan, waarin de makers elf minuten lang hun nieuw videospelletje mogen komen aanprijzen. Het moet wel gezegd dat de game er bijzonder veelbelovend en indrukwekkend uitziet! Het volgende wat we aantreffen is Before The Revolution. Hier kan je aan de hand van sleutelmomenten (in de vorm van Nederlandse tekst, afbeeldingen of beeldfragmenten) de gebeurtenissen voor The Matrix Revolutions nog eens rustig doorlopen. Een leuke extra, deze Matrix-tijdlijn, maar men had best wat dieper mogen graven! 3-D Revolution is een redelijk extensieve afbeeldingengalerij waar je storyboards, conceptschetsen en production stills kan bekijken. Tenslotte zijn er ook nog wat dvd-rom features op dit 2de schijfje te vinden.

CONCLUSIE
The Matrix Revolutions is het geslaagde sluitstuk op één van de meest revolutionaire en succesvolle sciencefictiontrilogieën ooit gemaakt. De technische kwaliteiten van deze dvd zijn uitstekend en er is net als bij de dvd-uitgave van The Matrix Reloaded een tweede schijfje aanwezig. Dit keer gelukkig grotendeels gevuld met ‘bonusmateriaal’ in plaats van schaamteloos ‘promotiemateriaal’. Een must voor de fans van het Matrix-universum!


cover
Studio: Warner

Regie: Larry & Andy Wachowski
Met: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Hugo Weaving, Carrie-Anne Moss, Jada Pinkett Smith, Mary Alice, Monica Bellucci, Nona M. Gaye, Lambert Wilson

Film:
9/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931332095


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
Disc 1:
• 4 bioscooptrailers
• Weblink
Disc 2:
• The Matrix Recalibrated
• CG Revolutions
• Multi-angle Super Burly Brawl
• Neo Realism
• Super Big Mini Models
• Double Agent Smith
• Mind over Matter
• Future Gamer: The Matrix Online
• Before The Revolution
• 3-D Revolution
• DVD-Rom features

Andere recente releases van deze maatschappij