:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STEPHEN KING'S THE STAND
STEPHEN KING'S THE STAND
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-04-29
FILM
In een ultrageheim militair laboratorium gebeurt er een ongeval waarbij een zeer besmettelijk en dodelijk virus ontsnapt. De hieropvolgende epidemie zaait overal vernieling en kost aan bijna heel de wereldbevolking het leven. De weinige, doodsbange enkelingen die als een wonder immuun voor het virus blijken te zijn, gaan wanhopig op zoek naar andere overlevenden. Op hun tocht voelen ze zich tot twee machtige krachten aangetrokken. De troostende, goedmoedige Mother Abigail, die al het Goede belichaamt, en de satanische Randall Flagg. Terwijl Mother Abigail en haar volgelingen proberen de orde te herstellen, bereiden Flagg en zijn duivelse trawanten de ultieme strijd voor, een veldslag die de krachten van het Goede wel eens voor altijd zou kunnen vernietigen.

The Stand is een zesdelige mini-reeks die midden jaren negentig op tal van TV-zenders te bekijken viel. Het regisseurszitje werd toevertrouwd aan Mick Garris, die de gelegenheid kreeg om het gelijknamige boek van Stephen King te verfilmen. Garris had reeds eerder samengewerkt met King, zo draaide hij in 1992 Sleepwalkers (het eerste scenario dat King speciaal voor de bioscoop had geschreven). Ook na The Stand zouden Garris en King nog de krachten bundelen voor de mini-serie The Shining. Warner brengt nu voor het eerst de volledige serie uit op dubbel-dvd waarbij elk schijfje drie delen zonder tussenpauzes bevat. Het eerste deel bevat de openingstitels terwijl het derde deel de eindtitels bevat, de delen worden dus niet langer opgesplitst in episodes van elk 60 minuten zoals dat voorheen op televisie het geval was. Uiteindelijk krijgen we dus twee lange afleveringen van elk bijna drie uur. Voor veel kijkers zal het moeilijk zijn om de disc halverwege stil te leggen en later verder te kijken. De spanning wordt immers gestaag opgebouwd en wanneer je na het eerste half uur in het verhaal zit, raak je er niet zomaar meteen uit. Dat wordt dus ongetwijfeld een Stand-marathon voor velen. The Stand moet zowat het beste regiewerk van Mick Garris zijn. Met een redelijk beperkt budget slaagt hij er in om het geloofwaardige gevoel op te wekken dat de hele wereld aan het vergaan is, dat hele steden er levensloos bijliggen en dat de handelingen van de weinige overlevenden realistisch overkomen. Een beetje een min of meer vergelijkbare prestatie van wat regisseur Danny Boyle deed in 28 Days Later. Met de rolverdeling zit het in grote lijnen ook wel snor. Gary Sinise (Impostor, The Green Mile, The Human Stain) steelt de show met een vrij sterke prestatie in één van de hoofdrollen. Hetzelfde kan gezegd worden over Jamey Sherridan (Chicago Hope), Molly Ringwald (Pretty In Pink, Teaching Mrs.Tingle) en Rob Lowe (Youngblood, West Wing). Jammer is dat een aantal acteurs in sommige bijrollen niet op eenzelfde hoog niveau acteren. Toch zullen het enkel zeurpieten zijn die hierom malen. The Stand is immers een zeer geslaagde serie die je gegarandeerd voor meer dan zes uur aan het scherm zal gekluisterd houden.

BEELD EN GELUID
Daar deze productie gedraaid werd voor TV zit de aspect ratio in het 1.33:1 formaat. Het beeld oogt fris en de kleuren zijn verzorgd. Het contrast kon op sommige vlakken iets beter: de algemene tint is soms iets te bleek. Hoe dan ook is het resultaat erg bevredigend.

Op de Amerikaanse regio 1 versie werd het geluid in een Dolby Digital 5.1 spoor geremixt. Wij dienen het te stellen met het originele Dolby Digital 2.0 Surround spoor. Geen subwoofer, spaarzame surroundkanalen en geen onafhankelijk dialoogkanaal dus. Wat overblijft is echter wel een aanvaardbaar goede stereo-mix die, mits behulp van een decoder (Dolby Pro-Logic II, DTS Neo:6), nog kan worden omgetoverd tot een ruimtelijker geheel.

EXTRA’S
Helemaal niets. Op de Amerikaanse release vinden we een o.a. een making of en een audiocommentaar met Stephen King en enkele acteurs terug. De regio 2 versie blijft, zoals jammer genoeg wel vaker, volledig in de kou staan.

CONCLUSIE
The Stand is een zeer fantasierijke en geslaagde mini-serie die door Warner netjes op dubbel-dvd werd gezet. Dit moet zowat de beste TV-verfilming van een Stephen King-verhaal zijn. We kunnen deze release dan ook aan iedereen warm aanbevelen.


cover
Studio: Warner

Regie: Mick Garris
Met: Gary Sinise, Molly Ringwald, Jamey Sheridan, Laura San Giacomo, Rob Lowe, Miguel Ferrer, Ruby Dee

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
16

Speelduur:
344 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931356398


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij