:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DAM BUSTERS, THE
DAM BUSTERS, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-05-24
FILM
Volgens de Engelse wetenschapper Dr. Barnes Wallis (Michael Redgrave) zal er sneller een eind komen aan de Tweede Wereldoorlog als de waterdammen in het Ruhrgebied vernietigd worden, waardoor het industriële hart van de vijand lamgelegd wordt. Ondanks de problemen, veroorzaakt door de kritieke situatie tijdens de oorlogsdagen, werkt hij gestaag door aan de perfectie van een speciaal voor dat doel ontworpen bom. Mits een vernuftig bedacht systeem van bommen die over het wateroppervlak botsen en zo tegen een damwand kunnen vliegen, probeert hij het leger van zijn vondst te overtuigen. Enige tijd later krijgt Barnes toestemming om de bommen te laten fabriceren en wordt er een speciale gevechtseenheid geformeerd voor de aanval van de dammen. Vluchtcommandant Guy Tibson (Richard Todd) krijgt de taak op zich om deze eenheid samen te stellen en de juiste mensen op te leiden en te trainen. De eerste testvluchten blijven vanaf dat ogenblik niet lang meer uit.

De film werd onderverdeeld in drie grote hoofdstukken. Bij de aanvang van de prent zien we hoe Dr.Wallis op het idee van de speciale bommen komt en hoe hij het leger voor zijn uitvinding probeert warm te maken. Het tweede deel omvat het samenstellen van de luchteenheid en het uitvoeren van de eerste testvluchten. Tot slot zien we de uiteindelijk aanval op de dammen, waar de kijker heel de film lang op moet wachten. Jammer genoeg is het slot, wat eigenlijk de climax van de film zou moeten zijn, de dag van vandaag een beetje een teleurstelling door de erbarmelijke kwaliteit van de special effects. De aanloop naar dit alles is vreemd genoeg interessanter om naar te kijken, ook al waan je je af en toe in een documentaire over fysica. Dit gezegd zijnde acteren Redgrave en Todd naar behoren en vervult Michael Anderson voldoende zijn regisseursrol, ook al laat hij naar onze mening op sommige momenten iets teveel ruimte voor het onnodige subplot over de hond van de vluchtcommandant. The Dam Busters is gebaseerd op ware feiten (naar het boek van Paul Brickhill) en dit is de sterkste troef aan het op het eerste zicht onwaarschijnlijke verhaal. Het verfilmde eindresultaat is jammer genoeg slechts matig kijkvoer. Voor liefhebbers van authentieke oorlogsfilms uit de oude doos zal deze film zeker nog door de beugel kunnen.

BEELD EN GELUID
Het zwart/wit beeld in een 1.33:1 (4:3) verhouding heeft voldoende helderheid. Het contrast laat op sommige momenten wel iets te wensen over, maar algemeen bekeken mag deze beeldtransfer, gezien de leeftijd van het bronmateriaal, zeker als geslaagd worden beschouwd.

Het dubbele monogeluid (Dolby Digital 2.0) heeft niet echt een indukwekkende dynamiek, laat staan een rijk frequentiebereik, toch valt alles goed te verstaan en werden onzuiverheden verdoezeld.

EXTRA’S
Helemaal niets. Zo leeg als een Duitse bunker na een geallieerd bombardement.

CONCLUSIE
The Dam Busters staat, ondanks accuraat gebaseerd te zijn op ware feiten, niet meteen bekend als een grote naam onder de historische oorlogsfilms. Het verhaal en de verfilming ervan is best wel aardig, maar niet meteen van wereldniveau. Deze titel kunnen we dan ook enkel aanraden als huurtip. Mensen met een erg grote interesse in WOII kunnen eventueel nadenken over een aankoop.


cover
Studio: Universal

Regie: Michael Anderson
Met: Richard Todd, Michael Redgrave, Ursula Jeans, Basil Sidney, Patrick Barr, Ernest Clark, Derek Farr

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1955

Leeftijd:
6

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582227031


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Italiaans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij