:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TITUS
TITUS
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-06-06
FILM
Het Romeinse rijk is verwikkeld in een bloedige oorlog met de Goten. Titus Andronicus (Anthony Hopkins) keert terug van een veldslag met de Gotische koningin Tamora (Jessica Lange) en haar zoons als krijgsgevangen. Wanneer hij de oudste zoon van Tamora in een rituele moord offert aan de goden, zweert de koningin dat zij de dood van haar zoon zal wreken. Ze bedenkt een duivels plan om de hele familie van Titus uit te moorden. Wanneer Tamora de bruid wordt van de nieuwe zelfuitgeroepen Romeinse kijzer Saturninus (Alan Cumming) beschikt ze over voldoende macht om haar plan uit te voeren. Na verloop van tijd merkt Tamora dat Titus nóg krankzinniger en bloeddorstiger is dan ze had verwacht. Een intrigerend verhaal, boordevol symboliek, wraak en wederwraak gaat van start.

De Amerikaanse regisseur Julie Taymor werd bekend met haar toneelbewerking op Broadway van Disney’s The Lion King. Voordat ze in 2002 de film Frida draaide had ze al eerder de overstap naar het witte doek gemaakt met Titus, de verfilming van het toneelstuk Titus Andronicus van William Shakespeare. Dit toneelstuk was eind jaren 1600 het meest populaire van de Engelse grootmeester. Vreemd genoeg beschouwden critici achteraf het toneelstuk als onsamenhangend en oppervlakkig. Sommigen beweerden zelfs dat het in strijd was met de eigen stijl van de schrijver. De jaren die hierop volgden zou Titus Andronicus voortaan bekend staan als het minst geslaagde werk van de Engelse schrijver, en geheel onterecht in de vergeethoek terecht komen. Gelukkig zijn er nog mensen als regisseur Julie Taymor, die de moeite nemen om zich te verdiepen in de tragische schoonheid van het toneelstuk. Haar film Titus is een ideale gelegenheid voor velen om kennis te maken met het op heden minst bekende werk van Shakespeare. Om aan te tonen dat Titus Andronicus - net als het overige werk van de schrijver - werkelijk tijdloos is, hanteert de regisseur een heel aparte stijl. Het verhaal speelt zich niet af in het traditionele Romeinse tijdperk, maar in een soort samensmelting tussen oud en nieuw. Een surrealistische, donkere wereld waarin Romeinse klederdracht, futuristische haute-couture; paard en kar en gemotoriseerde voertuigen hand in hand gaan. Door het samenbrengen van elementen uit verschillende tijdperken wordt er een tijdloze filmische wereld geschapen die perfect past bij het tijdloze aan Shakespeare's werk. De visuele sfeer en het production design valt een beetje te vergelijken met een kruising tussen films als Brazil van Terry Gilliam, Delicatessen van Jean-Pierre Jeunet, Gladiator van Ridley Scott, Sleepy Hollow van Tim Burton, Dark City van Alex Proyas en Mad Max van George Miller. De algemene sfeer van de film, evenals de interpretatie van het werk van Shakespeare, is erg gewaagd maar bovenal ook enorm geslaagd. Reken hier nog eens de uitstekende acteerprestaties van alle personages bij, de lyrisch gedeclameerde Shakespeariaanse taal, en voor je het weet wordt Titus al snel een vernuftig staaltje filmkunst. Werkelijk onvergetelijk!

BEELD EN GELUID
Met een anamorfische aspect ratio van 2.35:1 werd het beeld op de disc vastgelegd. Het kleurenpalet is erg diep en vol. Het contrast en schaduwdetail is perfect. Nergens werd een compressiefoutje of een andere hinderlijke artefact aangetroffen. Het beeld is voortreffelijk.

Op gebied van geluid worden we verwend met een Engelse DTS track. Alle kanalen krijgen gedurende de film een uitgebreide work-out. Dialogen weerklinken kristalhelder uit het centerkanaal terwijl de muziek mooi gespreid wordt over de vier overige kanalen. De subwoofer krijgt van plezier geregeld stuiptrekkingen wanneer zware deuren, diepe troms en lage geluidseffecten ten tonele verschijnen. De Dolby Digital 5.1 track klinkt ook goed, maar is toch een stuk minder dynamisch en gedetailleerd dan zijn grotere DTS-broer. Kortom: dit is een erg knappe soundtrack.

EXTRA’S
Nergens iets te bespeuren.

CONCLUSIE
Titus is een formidabele, gewaagde interpretatie van een toneelstuk van William Shakespeare. De prent straalt een unieke sfeer uit en behandelt thema’s als macht, misbruik en wraak op manieren die je niet voor mogelijk houdt. Aangezien het hier over de bloederigste tragedie uit Shakespeare’s oeuvre gaat zou Titus, met Kill Bill in de schaduw, wel eens de ultieme wraakfilm kunnen zijn. Erg indrukwekkende prent.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Julie Taymor
Met: Anthony Hopkins, Jessica Lange, Alan Cumming, Colm Feore

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
162 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504966729


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij