:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHREK 3D
SHREK 3D
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-06-11
FILM
Shrek (Mike Myers) is een ogre. Een watte? Een OGRE! Een groen kaal, lelijk en vooral stinkend ding dat in zijn moeras woont, en daar liefst van al met rust wordt gelaten. Maar zelfs dat wordt hem niet gegund, want de boosaardige en grrrrrrrrrote Lord Farquaad (John Lithgow) is bezig met alle sprookjesfiguren uit zijn land te verbannen, en hen als politiek vluchteling in Shreks moeras te dumpen. Shrek krijgt het op zijn heupen, en reist samen met de babbelzieke ezel Donkey (Eddy Murphy) naar Duloc, om zijn moeras terug te eisen. Lord Farquaad, die dringend op zoek is naar een bruid, gooit het met de groene engerling op een akkoordje: als hij de prinses Fiona (Cameron Diaz) uit een door een draak bewaakt kasteel kan halen, krijgt hij zijn moeras terug, voor hem alleen. Fiona weet niet wat ze ziet als Shrek en Donkey haar twee redders blijken te zijn, en zijzelf kunnen ook alleen maar hartelijk lachen om het misverstand. Shrek escorteert Fiona terug naar Lord Farquaad, maar onderweg blijken de twee iets voor elkaar te voelen.



Spoilers ahead! Eén van onze collega's publiceerde reeds eerder een bespreking van de oude versie van Shrek, en met de sequel Shrek 2 binnenkort in de zalen, was het voor Universal de gelegenheid om deze disc nog eens - intussen al voor de derde keer - uit te brengen, ditmaal met een extra bonusdisc die een 3D-filmpje bevat over Shreks huwelijksreis - oeps nu hebben we het einde verklapt - hetgeen eerder te zien was in de diverse pretparken van Universal in Amerika. Maar meer daarover bij de extra's. Shrek is losjes gebaseerd op het kinderboek van William Steig, gekruid met een paar hedendaagse knipogen naar onder andere blind date-shows, Disneyland en The Matrix. Alhoewel het concept van de film net is om de klassieke sprookjes van Andersen en Grimm een beetje oneerbiedig in het belachelijke te trekken, volgt Shrek uiteindelijk zélf toch de regels van het klassieke sprookjesverhaal, compleet met een en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig-einde.



Na een reeks ongelofelijke missers betekende de film ook een come-back voor de recent in artistiek slechte papieren verkerende Eddie Murphy, die met zijn flamboyante vertolking als Donkey de show steelt, en ons even de herinnering aan misbaksels als Pluto Nash doet vergeten. En de manier waarop Mike Myers de eeuwige knorpot Shrek zelf neerzet, is toch ook één van zijn betere prestaties, alleszins beter dan zijn afschuwelijk slechte konijnenbakkes-typetje Austin Powers. Soit, de critici waren wild van het concept, en beloonden Shrek met een oscar voor beste animatiefilm. Is Shrek misschien inhoudelijk niet echt vernieuwend, het blijft vooral een benchmark op het gebied van CGI, waarmee Dreamworks en vooral Pacific Data Images groots hebben weten te scoren. Naast de klassieke score van Harry Gregson-Williams bevat de soundtrack eens niet de afgezaagde held-staart-naar-de-horizon liedjes zoals de meeste Disneys, maar een frisse popmix met onder meer Smash Mouth, Willie Nelson, Herb Alpert, Eels, Joan Jett, The Proclaimers en de Baha Men. Dé topsong waarvoor U deze film moet gezien hebben is echter Hallelujah van Leonard Cohen, in de hartverscheurende versie van Rufus Wainwright.



BEELD EN GELUID
Wat het beeld en geluid betreft, kunnen we de opmerkingen van de vorige bespreking van Shrek gewoon overnemen, want de eerste disc is identiek, zij het dan wel dat we als testexemplaar de (Noord-)Nederlandse en niet de Vlaamse versie hebben ontvangen, en we geen zicht hebben welke versie er in de koopversie zal aangeboden worden. De eerste release van Shrek was overigens één van de eerste releases waarbij er werd gesegmenteerd tussen Vlaanderen (Franse en Vlaamse geluidstrack) en Nederland (Nederlandse geluidstrack). Die gewoonte is intussen zelfs door Disney overgenomen bij onder meer Finding Nemo; en zo hoort het ook.

Dit type van film is door zijn volledig digitaal productie proces de perfecte kandidaat om een perfecte transfer naar dvd te bekomen. Het beeld is dan ook van een uitmuntende kwaliteit. Wondermooie kleuren met hoog detail en veel diepte gevoel. Het beeld is compleet stabiel en natuurlijk door de digitale verwerking compleet vrij van fouten. Het geluid klinkt ook fantastisch, zoals het op elke dvd zou moeten. Goede balans tussen de kanalen en een goede scheiding en verstaanbaarheid van de stemmen boven de geluidseffecten en de muziek.

Het beeldformaat staat overigens verkeerdelijk op de hoes vermeld als 2.35:1, waar dit in werkelijkheid 1.78:1 is. Ook de Franse audiotrack en ondertiteling zijn in de verste verten niet te bespeuren, maar who cares?



EXTRA'S
Ook hier nemen we, toch voor de inhoud van de eerste disc, de tekst uit de eerdere bespreking over.

Disc 1 bevat:
Interactieve spellen:
- Character morph: stel zelf een figuur samen met de verschillende lichaamsdelen van Shrek, Fiona, Lord Farquaad en Donkey.
- Decorate the gingerbread man: verschillende outfits voor de gember brood man waar je enkel kan naar kijken en niet zelf kan aankleden.
- Trivia game: geef het juiste antwoord op de gestelde vragen over Shrek.
- Shrek's reVoice studio: spreek je eigen stem in op verschillende scenes uit Shrek. (DVD ROM alleen)

Karakter-interviews: (2 min)
De hoofdpersonages geven hun kijk op de film. Hoe ze met de anderen omgingen en of ze zelf hun gevaarlijke stunts deden.

Audiocommentaar:
Commentaar tijdens de film van Aron Warner, Andrew Adamson en Vicky Jenson. Zeer interessant om meer te weten te komen over het ontstaan van de karakters, filmtechnieken, stemontwikkeling , problemen tijdens de productie en nog veel meer.

The Tech of Shrek: (22 min)
De technologie achter de film met uitleg over de verschillende effecten en technieken die men heeft ontwikkeld voor de film.

International Dubbing Featurette: (2 min)
Documentaire over de stemmen die in verschillende talen zijn opgenomen, en gewoon walgelijk slecht zijn desondanks dat de makers vinden dat ze zeer goed de emoties weergeven net als bij de originele.

Shrek in the Swamp Karaoke: (3 min)
Leuk filmpje waarin alle figuren meezingen in een medley van onder andere Like a Virgin en YMCA.

Production Notes, Cast en Crew bios:
Meer info over de productie, acteurs en medewerkers.

De verdere extra's die terug te vinden waren op de tweede disc van de Shrek: Special Edition, zoals de HBO-documentaire, multi-angle features en verwijderde scènes, zijn verdwenen.



Disc 2 is feitelijk maar een zeer dun bezaaid schijfje, waar de voornaamste feature het 14 minuten durende filmpje Shrek 3D is. Dit is oorspronkelijk ontwikkeld voor vertoning in de themaparken van Universal, waar deze één van de nieuwe attracties is. Door het klassieke principe met gepolariseerd licht van dr Edwin Land wordt, met behulp van één van de vier bijgeleverde brilletjes met rode en blauwe glazen een 3D-illusie gewekt waardoor het lijkt alsof de figuurtjes uit je beeldscherm komen springen. Pacific Data Images had voor enkele jaren een gelijkaardige film lopen in het Science Museum in Londen, met daarin onder meer 3D-fragmenten uit Antz, de videoclip Liberation van Pet Shop Boys, en als kroonjuweel het segment Homer^3 uit de Treehouse Of Horror VI- aflevering van The Simpsons. Je moet echter over perfect zicht uit beide ogen beschikken om de 3D-effecten waar te kunnen nemen; wat we dus hier neerschrijven hebben we dus maar als informatie uit tweede hand (mijn echtgenote), maar de 3D-uitwerking moet wel schitterend ogen; een mooi afgewerkte 5.1-track maakt bovendien de illusie compleet.



Gewoon beeld




Beeld met gepolariseerd licht


Voor wie een minder evenwichtig zicht heeft, staat er ook een "gewone" versie van het filmpje op de disc. Nadeel is dat je moet kiezen tussen onder meer een Engels of een Nederlands gesproken versie, en deze zijn niet voorzien van ondertitels, wat met Donkeys geratel niet altijd even makkelijk is. Inhoudelijk is het filmpje erg voorspelbaar: op huwelijksreis wordt prinses Fiona ontvoerd in opdracht van Lord Farquaad (althans toch zijn geest), en Shrek en Donkey ondernemen in een helse rit de achtervolging. Veel van de grappen zijn gerecycleerd uit de hoofdfilm, of borduren verder op hetzelfde patroon, zoals de steek naar de film The Sixth Sense (yup, "I see dead people!" Goed geraden!)

Om het geheel af te ronden krijgen we nog een trailer reel te zien met 2 bijzonder lekker makende trailers voor Shrek 2, en twee trailers voor Universal themaparken.

CONCLUSIE
Dat Shrek een bijzonder leuke en aantrekkelijke animatiefilm is, hoefden we U al niet meer te vertellen. Aangezien de eerste disc identiek is aan de eerste release, zijn beeld-en geluidskwaliteit dezelfde gebleven als voorheen, en die was al nagenoeg perfect. Vraag is of U nu uw versie moet inruilen voor deze Shrek 3D. Wel, als U nog geen versie van Shrek bezit, is dit alvast geen miskoop. De extra's op de tweede disc maken echter alleen maar indruk door de bijzondere 3D-gimmick, en wie echt eens iets in huis wil hebben om de gasten te overbluffen (maximum 4 tegelijk, gezien het aantal brilletjes), kan gerust ook tot de aanschaf overgaan. De Shrek: Special Edition blijft echter nog steeds de meest rijkelijk bedeelde schijf wat extra's betreft.


cover




Studio: Universal

Regie: Andrew Adamson en Vicky Jenson
Met: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow

Film:
9/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
CGI-animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
6

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050583010076


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1 (enkel disc 2)
Duits Dolby Digital 5.1 (enkel disc 2)
Italiaans Dolby Digital 5.1 (enkel disc 2)
Spaans Dolby Digital 5.1 (enkel disc 2)



Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans (disc 2), Duits (disc 2), Italiaans (disc 2), Spaans (disc 2)
Extra's:
Disc 1:
• Interactieve spellen
• Karakter-interviews
• Audiocommentaar
• De technologie achter Shrek
• Internationaal dubbing documentaire
• Shrek Karaoke
• Productienota's en biografie van acteurs en cast
• Shrek's revoice studio (DVD-ROM)
Disc 2:
• Shrek-3D filmpje inclusief aangepaste brillen
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij