:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PAYCHECK
PAYCHECK
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-06-17
FILM
Michael Jennings (Ben Affleck) verdient zijn dagelijks brood als reverse engineer. In het kort komt het erop neer dat hij bij een bedrijf de nieuwste technologie gaat pikken, daar dan een verbeterde versie van ontwerpt, en die dan aan een ander bedrijf doorverkoopt. Omdat het over zo'n baanbrekende technologieën gaat, moet telkens daarna om veiligheidsredenen zijn geheugen worden leeggeveegd door zijn compagnon, Shorty (Paul Giamatti). Eén van zijn beste klanten is het bedrijf AllCom. De grote baas van Allcom, Jimmy Rethrick (Aaron Eckhart) doet hem op een dag een bijzonder voorstel om mee te werken aan een groots ultra-geheim project. Het project zal drie jaar van zijn leven vergen, drie jaar die daarna ook volledig uit zijn geheugen zullen worden gewist. Keerzijde van de medaille is dat er een bedrag van acht cijfers tegenover staat, waardoor Michael nooit meer een poot zal moeten uitsteken en toch een royaal leven zal kunnen leiden. Michael stemt toe, en - voor hem althans - een oogwenk later zijn de drie jaar om, en heeft Michael een bankrekening om U tegen te zeggen. Wanneer hij echter geld wil gaan opnemen, blijkt dat hijzelf het geld heeft weggegeven, en zichzelf in ruil een enveloppe met 20 belachelijke voorwerpen allerlei heeft geschonken, gaande van een pakje sigaretten en een doosje lucifers over een paperclip tot een stuk krant met een half ingevuld kruiswoordraadsel.


Wanneer Michael ophef begint te maken, wordt hij bovendien plots ook nog eens gearresteerd door de politie, onder verdenking van het verpatsen van staatsgeheimen, hetgeen kadert in een groter onderzoek tegen AllCom. Misschien heeft hij dat inderdaad gedaan, maar hij kan het zich in elk geval niet herinneren, en hij vraagt zich in de eerste plaats af - zoals wijzelf op het einde van elke maand - waar zijn geld naartoe is. Hij ontsnapt uit het politiebureau, en wanneer Rethrick verneemt dat - tegen zijn verwachtingen in - Michael niet is gearresteerd, stuurt hij er zijn "klusjesman Wolfe (Colm Feore) op af om Michael koud te maken. Michael heeft die drie jaar bovendien niet stilgezeten, zo blijkt. Hij heeft een relatie aangeknoopt met een biologe van AllCom, Rachel (Uma Thurman), maar hij weet niet of hij wel op haar hulp zal kunnen rekenen.


Bij het bekijken van Paycheck dringt zich onmiddellijk de vergelijking met Minority Report op, ook al omdat beide films gebaseerd zijn op novellen van dezelfde schrijver, Philip K. Dick, en een gelijkaardig thema behandelen, namelijk het voorspellen van de toekomst en of de mens al dan niet kan ingrijpen in een toekomst die feitelijk al voor hem is uitgestippeld. Eén van de openingsscènes, waarin Ben Affleck een driedimensionaal soort computer voor zich heeft staan, waarmee hij micro-circuits kan manipuleren, lijkt letterlijk uit Spielbergs film gekopieëerd. Nochtans zijn er duidelijk ook verschillen die eerder in het nadeel van Paycheck uitvallen, en dan vooral op inhoudelijk gebied. Het lijkt ons op zijn minst onlogisch dat iemand wiens geheugen constant wordt leeggeveegd, voldoende up-to-date kan blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Dat bovendien zijn geheugen telkens selectief op het juiste ogenblik genoeg details laat ontsnappen opdat onze held zich uit de meest benarde situaties zou kunnen redden, toont niet echt een creatieve poel aan schrijftalent, en de alledaagse voorwerpen die Jennings zijn hachje redden lijken eerder een afkooksel van het Phileas Fogg-personage uit Around The World In 80 Days.


Regisseur John Woo heeft het scenario eerder als kapstok gebruikt voor enkele bijzonder mooi in beeld gebrachte staaltjes Oosterse krijgskunst, waarbij vooral de bo-stokgevechten echt wel - excuseer de woordspeling - de doorslag geven. Misschien is de film nét iets te kort geweest om ook inhoudelijk één en ander op punt te stellen, en er wat meer diepgang in te stoppen, want die missen we wel. Desondanks is Paycheck een behoorlijk goede actiefilm die boven het gemiddelde uitsteekt.


BEELD EN GELUID
Universal heeft de film de technische behandeling gegeven die deze verdiende: een uitstekende Dolby Digital 5.1-soundtrack met veel punch en ruimtelijkheid, zeer goed gebruik van split-surround en enkele bijzonder goede indrukken achterlatende achtervolgingsscènes waarbij de 5.1-track tot het uiterste benut wordt. Qua beeld kunnen we melden dat Paycheck ook zowat het koele, afstandelijke kleurpalet van Minority Report probeert te evenaren, inclusief het grainy beeld waarvan we vermoeden dat het een intentionele keuze van de regisseur was. Het beeld is (bewust) donker maar erg scherp, met een uitstekend contrast en geen printbeschadigingen. Wel zijn er enkele kleinere compressie-artefacts te bespeuren, vooral wanneer er veel machinerie met roosters in beeld komen, en is er een klein beetje interlacing te zien in de vechtscènes. Maar op de keper beschouwd een meer dan deugdelijke transfer.


EXTRA'S
De film bevat 2 commentaartracks, één van regisseur John Woo en één van scenarist Dean Georgaris, die we echter moeten oproepen via het audiotalen-menu en niet via het extra's-menu. Beide tracks zijn Nederlands ondertiteld en inhoudelijk genoeg substantieel om een meerwaarde te bieden. "Paycheck: Designing The Future" is een 18 minuten durende, redelijk goede featurette die het futuristisch design dat de film moet uitstralen, becommentarieert. In "Tempting Faith: The Stunts Of Paycheck" (17 minuten) komt de stuntcrew aan het woord, die onder mee de schietpartij in het station en de bangelijke achtervolgingsscène op de bouwwerf van wat achtergrondinformatie voorzien. Tot slot vinden we zes weggelaten of verlengde scènes terug, en één alternatief einde waarvan we vinden dat het inderdaad de film geen recht zou hebben gedaan.

CONCLUSIE
Paycheck is een aardige sci-fi thriller die vooral liefhebbers van martial arts en het betere stuntwerk zeer zullen kunnen appreciëren. Het scenario is niet altijd even coherent, wat beeld, geluid en extra's betreft zit je met deze disc zeker niet met een miskoop!


cover




Studio: Universal

Regie: John Woo
Met: Ben Affleck, Aaron Eckhart, Uma Thurman, Paul Giamatti, Colm Feore, Joe Morton, Michael C. Hall

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050583009711


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 2 audiocommentaartracks
• Documentaire "Tempting Faith: The Stunts Of Paycheck"
• Documentaire "Paycheck: Designing The Future"
• 6 verwijderde scènes
• Alternatief einde

Andere recente releases van deze maatschappij