:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - GONE WILD
SIMPSONS, THE - GONE WILD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-06-25
INLEIDING
Het zijn waarlijk hoogdagen voor fans van The Simpsons. In augustus krijgen we eindelijk het langverwachte vierde seizoen, er zijn net vijf Simpsons Classics op dvd verschenen, en als klap op de vuurpijl is er in de UK net een "nieuwe" 4 afleveringen-compilatie verschenen. Nieuw in de zin dat deze, in tegenstelling tot de voornoemde Simpsons Classics, niet eerder op VHS is verschenen. Niet nieuw, in de zin dat de eerste aflevering op de dvd, Homer's Night Out, maar liefst uit het eerste (slik!) seizoen dateert, getuige daarvan de oudere looks. De drie overige afleveringen zijn gelukkig wel van recentere datum, en het centrale thema ditmaal, The Simpsons Gone Wild, zou suggereren dat het hier afleveringen betreft waarin de Simpsons uit hun bol gaan. Als trouwe en jarenlange fan die alle 335 afleveringen totnogtoe van The Simpsons ad nauseam heeft gezien, kan ik U echter garanderen dat dit even goed op gelijk welke aflevering kan slaan, dus de keuze voor een seizoen 1-aflevering slaat ditmaal werkelijk nérgens op. Wat wél als algemene lijn kan gesteld worden, is dat het alle vier afleveringen zijn waarbij Homer centraal staat - U dient te weten dat de échte fans de afleveringen graag onderverdelen in "Homer-afleveringen", "Bart-afleveringen", "Lisa-afleveringen" enzovoort. Onder de vele gaststemmen die bij The Simpsons de revue passeren, noteren we ditmaal: Britney Spears, Dolly Parton, R.E.M. (van alle extremen van het spectrum gesproken!) alsook een hoop nobele ons onbekende American Football-sterren en zelfs grote baas bij Fox, Rupert Murdoch. Vreemd genoeg staat deze release niet gepland in de Benelux, maar wel in Groot-Brittanië, alhoewel de disc gewoon voorzien is van Nederlandse ondertiteling. Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt; bij de vorige reeks Simpsons Classics werd ook om de één of andere bizarre reden The Dark Secrets Of The Simpsons niet mee in het pakket uitgebracht. We stellen echter met tevredenheid vast dat alle episodes ongecensureerd zijn, wat in Engeland zoals geweten al eens een plobreem (maar nee Samsonnetje, een pro-bleem!) durft zijn. Risicovolle aflevering op dat gebied was Sunday, Cruddy Sunday waar een mop over de katholieke kerk ("We've made a few... changes!") bij de oorspronkelijke uitzending nogal wat wrevel had gewekt. We willen ons ook bij deze bij de niet-fans van The Simpsons onder de bezoekers van DVDinfo verontschuldigen voor deze stortvloed van Simpsons-besprekingen de laatste tijd, maar het einde van de tunnel is in zicht: nog één Classic en dan in augustus nog seizoen 4, en dan moeten we waarschijnlijk weer een jaar in hongerstaking. Dus gun ons ook even een pleziertje...


AFLEVERINGEN

Homer's Night Out (seizoen 1, aflevering 10)

Apu: You look familiar, sir. Are you on the television or something?
Homer: Sorry buddy, you've got me confused with Fred Flintstone.


Bart heeft via een postorderbedrijf een spionage-cameraatje besteld, en hij bespioneert Homer wanneer die op een bokkenfuif van het werk een dansje maakt met een karakterdanseres. Barts foto vindt via de school gretig aftrek, en uiteindelijk komt er een kopie bij Marge terecht. Die zet Homer aan de deur, totdat hij, om Bart het goede voorbeeld te geven, kan bewijzen dat een vrouw meer is dan een mooi snoetje.

Sunday, Cruddy Sunday (seizoen 10, aflevering 215)

Commentator #1 (Pat Summerall): Did it strike you as odd that in a Super Bowl show with Dolly Parton we didn't see any football or singing?
Commentator #2 (John Madden): I hadn't thought about it, Pat, but in retrospect, it was kind of a rip-off! What a way to treat the loyal fans, who put up with so much nonsense from this franchise.


Homer wordt benaderd door een reisorganisator van wie hij gratis naar de Superbowl mee mag als hij een bus vol krijgt. Half Springfield (de mannelijke helft) gaat op het aanbod in, maar aan de kassa blijkt dat ze een stapel valse toegangstickets hebben. Homer doet er alles voor om de meute woedende Springfielders te kalmeren en op de een of andere manier in het stadion binnen te geraken.

The Mansion Family (seizoen 11, aflevering 238)

Mr. Burns: Smithers, old chum, there's nothing like coming home with a clean bill of health. Oh, and sorry about your news.
Smithers: Thank you, sir.
Mr. Burns: Do they know how many eggs it laid in your brain?
Smithers: I prefer not to know. Frankly, one is too many.


Mr. Burns wordt gevierd als de oudste inwoner van Springfield, en laat ter gelegenheid van deze mijlpaal zich volledig medisch onderzoeken. De Simpsons moeten intussen op zijn huis passen. Homer kan het niet verkroppen dat al die rijkdom niet van hem is en dat hij alles maar te leen heeft. Wanneer hij met Mr. Burns' jacht buiten de internationale wateren, waar in principe de Amerikaanse wetten niet meer tellen, een ruig feestje geeft voor al zijn vrienden, wordt het schip gekaapt door piraten.

Homer The Moe (seizoen 13, aflevering 272)

Homer: Y-Hello?
Bart: Uh, yeah, I'd like to speak with a Mr. Tabooger. First name, Ollie.
Homer: Ooh, Bart! My first prank call! What do I do?
Bart: Just ask if anyone knows Ollie Tabooger.
Homer: I don't get it.
Bart: Yell out, "I'll eat a booger."
Homer: What's the gag?
Bart: Oh, forget it.


Bart heeft een nieuwe obsessie: tunnels graven. Moe moet er een tijdje tussenuit, en besluit zijn oude barman-universiteit een bezoekje te brengen. Homer houdt intussen zijn bar open. Wanneer Moe terugkeert heeft hij enkele ideeën opgedaan om zijn bar te moderniseren tot een trendy yuppie-café. Alleen zijn zijn oude klanten, Barney, Homer, Carl en Lenny daar niet zo mee opgezet. Homer begint dan maar in zijn garage een eigen bar, tot groot jolijt van het publiek laat hij zelfs R.E.M. optreden door hen voor te spiegelen dat het een benefietconcert is. Moe, die van zij eigen bar vervreemd is gegaan, beweert dat Homer geen bar mag open houden zonder vergunning. Hij laat dan ook uitschijnen dat het een jachtclub is. Maar dan moet Homer wel op regelmatige basis gaan jagen, en dat was net geen goed idee...


BEELD EN GELUID
Uiteraard is er een stevige discrepantie in beeldkwaliteit tussen de houterige animatie van aflevering 1 en de andere drie afleveringen, die allemaal na 1999 zijn geanimeerd. Af en toe is er een klein compressiefoutje te zien, en in Homer's Night Out zijn de kleurvlakken niet altijd even mooi uitgespreid. Een milde ruis trekt verder de score een klein beetje naar beneden, en voor het klassieke interlacing-probleem, vooral goed merkbaar in Sunday, Cruddy Sunday heeft men nog geen oplossing gevonden. Ook is de 2.0-geluidsmix weer ongeveer even goed als de kwaliteit van de gemiddelde TV-uitzending, met als notoire uitzondering de aflevering uit seizoen 1, waar elk gevoel van richting bij ontbreekt, en die bij momenten wat glazig klinkt. Aan de 5.1-mix van de seizoensboxen kan deze release echt niet tippen. Ook is het geheel relatief stil opgenomen, maar niets wat een goeie snok aan de volumeknop niet kan verhelpen. De vertaling is redelijk goed, behalve dan dat de liedjes "I Could Love A Million Girls" uit Homer's Night Out en "I Won't Drink At Moe's" uit Homer The Moe nog maar eens niet vertaald zijn.


EXTRA'S
In tegenstelling tot de recente reeks Simpsons Classics vinden we maar 1 promotionele trailer in plaats van de gebruikelijke 2 terug, naast de intussen beruchte 2 minuten-featurette zonder pointe, ditmaal rond Krusty The Klown. Een belangrijk minpunt is het ontbreken van de play all-optie, vooral omdat je je daardoor bij het begin van elke aflevering door de copyright-notices moet wroeten.

CONCLUSIE
De Simpsons-completisten onder U zullen ongetwijfeld ook weer deze release uit Groot-Brittanië aan hun collectie willen toevoegen. 'Nuff said.


cover
Studio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
90-01

Leeftijd:
PG

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626016762


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Turks
Extra's:
• 2 trailers
• Featurette "Krusty The Clown: King Of Comedy"

Andere recente releases van deze maatschappij