:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK VI - THE UNDISCOVERED COUNTRY
STAR TREK VI - THE UNDISCOVERED COUNTRY
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-06-27
FILM
De Federation ontvangt informatie van haar inlichtingendiensten dat er een verschrikkelijk ongeluk is gebeurd op de Klingon planeet Praxis. Tijdens de ontginning van de energiebronnen zorgde een kettingreactie ervoor dat de planeet in stukken van elkaar geblazen werd. Voor de Klingons is dit echter een ramp van formaat, want Praxis voorzag het Klingon rijk van energie, zonder de energiebronnen zal het nog geen halve eeuw duren vooraleer hun rijk ten onder gaat.

Hierop krijgt de Federation het idee om een vredesverdrag te proberen sluiten tussen de 2 naties in de hoop zo de onderlinge spanningen te kunnen verlagen en de Klingons uit de nood te helpen met hun energietoevoer. Als begeleider van de Klingon ambassadeur door Federation ruimte wordt de Enterprise gekozen, een keuze waarmee niet iedereen het eens is, aangezien Klingons verantwoordelijk waren voor de dood van de zoon van Captain James T. Kirk (William Shatner), de bevelhebber van de Enterprise.

Kirk blijkt echter het minst van de zorgen van zowel Aarde als de Klingons te zijn wanneer het snel duidelijk wordt dat iemand de vredesplannen wil saboteren door een moordaanslag op de ambassaseurs te beramen ....

Met Star Trek VI: The Undicovered Country leverde regisseur Nicholas Meyer weerom een pareltje van een Star Trek film af, trouwens speciaal voor de 25ste verjaardag van het fenomeen Star Trek. Deze overigens laatste film met de originele cast bevat de nodige actie, avontuur, humor en natuurlijk science-fiction, het zou anders natuurlijk geen Star Trek zijn! We kunnen de film hartelijk aanbevelen aan science-fiction fans in het algemeen en voor Star Trek fans is hij natuurlijk een must.

BEELD EN GELUID
Paramount weet ons af en toe werkelijk nog te verbazen metd e geleverde kwaliteit van hun dvd uitgaven. Star Trek VI: The Undiscovered Country hoort zeker thuis in die reeks.

De beeldtransfer is werkelijk verbluffend, er werd gekozen voor een anamorfische transfer met een verhouding van 2.00:1, een kleine afwijking van de bioscoopversie, maar ze werd goedgekeurd door regisseur Nicholas Meyer. Zwartniveaus en schaduwdetails zijn optimaal, het beeld bevat compleet geen ruis, filmgrain of enige andere vorm van artefacten die ons bekend zijn. Enige minpuntje dat heel af en toe opviel, we schamen ons bijna het te moeten vermelden, is dat er soms wel eens een vuiltje zichtbaar was. Dit echter heel sporadisch en waarschijnlijk zal het de meeste mensen niet eens opvallen. Tot slot nog even vermelden dat ook de weergave van de kleuren schitterend is. Zoals we weten uit titels als bijvoorbeeld The Lion King kan het weergeven van rode tinten soms een probleem vormen, hierbij vrezen we dus voor de Starfleet uniformen die grotendeels rood zijn. Ongegronde vrees echter, alles ziet er haarscherp uit.

Ook de geluidstrack stelt niet teleur, we krijgen net als bij de andere special editions een Dolby Digital 5.1 mix gepresenteerd. Deze heeft een prima ruimtelijke spreiding en maakt optimaal gebruik van de surround kanalen en het LFE kanaal. De surroundkanalen worden bijna constant aangesproken voor muziek, geluidseffecten en achtergrondgeluiden. Dialogen blijven steeds mooi beperkt tot de centerspeaker. We kunnen niet anders dan concluderen dat dit een prima audiotrack is.

EXTRA’S
Audio- en tekstcommentaar
Zoals we ondertussen reeds gewend zijn krijgen we ook bij deze Special Edition weer een audio- en tekstcommentaar gepresenteerd. Beiden bevatten heel wat interessante informatie en vervelen geen minuut. De personen die deelnemen weten erg goed waar ze het over hebben en dat maakt de commentaar enkel interessanter om te lezen en beluisteren.

Stories from Star Trek VI
6 featurettes die de productie van de film toelichten. Ze zijn opgebouwd uit interviews, behind the scenes beelden en beelden uit de films. Stuk voor stuk interessante items die eenieder die geïnteresseerd is in het productieproces van een film zeker bekeken moet hebben.

The Star Trek Universe
Een verzameling allegaartjes als het ware, gaande van een korte bespreking van enkele movieprops tot een iets uigebreidere bespreking van de transformatie die Klingons ondergingen ten opzichte van de serie uit de jaren 60.

The Perils of Peacemaking
In Star Trek VI is het niet moeilijk om de parallel te trekken met hedendaagse conflicten. Zo is de vergelijking met de koude oorlog bijvoorbeeld snel gemaakt. Nicholas Meyer, Leonard Nimoy en een aantal deskundigen lichten dit gegeven toe.

Farewell: DeForest Kelley - A Tribute & Original Interviews
Allereerst een eerbetoon aan DeForest Kelly die in 1999 overleed aan kanker en ten tweede een aantal originele interviews met leden van de cast waaronder William Shatner, Leonard Nimoy en James Doohan.

Archives : Production Gallery & Storyboards
Onder de noemer production gallery vinden we een compilatie van behind-the-scenes materiaal en onder storyboards, de uitgewerkte versie van 4 specifieke scenes, één daarvan heeft de uiteindelijke bioscoopversie trouwens niet gehaald.

Promotional Material
Tenslotte nog de gebruikelijke trailer collectie, in dit geval de teaser trailer, de bioscooptrailer en de sneak peak voor de Star Trek conventie van 1999.

CONCLUSIE
Star Trek VI is op alle gebieden een schot in de roos. Zowel de film als de dvd zijn van topniveau. Beeld en geluid zijn van een zeer hoog niveau en wat betreft extra's worden we verwend. Een top-dvd van formaat!


cover
Studio: Paramount

Regie: Nicholas Meyer
Met: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForrest Kelly, James Doohan, Walter Koenig, Nichelle Nichols, George Takei, David Warner, Kim Cattrall en Christopher Plummer

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
12

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865555460


Beeldformaat:
2.20:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Pools, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audio- en tekstcommentaar,
• Stories from Star Trek VI,
• The Star Trek Universe,
• The Perils of Peacemaking,
• Farewell: DeForest Kelley - A Tribute & Original Interviews,
• Archives : Production Gallery & Storyboards,
• Promotional Material

Andere recente releases van deze maatschappij