:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THERE'S SOMETHING ABOUT MARY
THERE'S SOMETHING ABOUT MARY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-06-28
FILM
Loser Ted Stroehmann (Ben Stiller) is tot over zijn oren verliefd op de knappe Mary Jensen (Cameron Diaz). Aangezien hij niet echt goed in de markt ligt is Ted ervan overtuigd dat hij nooit met Mary zal kunnen uitgaan. Maar dan gebeurd het ondenkbare wanneer zij hem uitvraagt! Voor Ted kan het allemaal niet meer stuk, totdat hij echter een lastig en pijnlijk ongelukje heeft in de badkamer... Vele jaren later is Ted nog steeds niet over Mary heen. Hij schakelt de gluiperige privé-detective Pat Healy (Matt Dillon) in om Mary, die even na het ‘ongelukje’ van Ted verhuisde, op te sporen. Maar wanneer Pat Healy eindelijk Mary vindt is ook hij behoorlijk ondersteboven van haar. Ted besluit zich niet zomaar gewonnen te geven...

There’s Something About Mary (‘98) sloeg bij zijn release in als een atoombom. De film koste amper 23 miljoen $, maar bracht wereldwijd 370 miljoen $ op. Het publiek was razend enthousiast en zélfs de critici konden de romantische feelgood-komedie met het ranzige korstje meer dan pruimen. Bovendien werd de film ook nog eens bedolven onder nominaties en diverse filmprijzen. Kortom, There’s Something About Mary was (en is nog steeds) een hoogtepunt op het gebied van de moderne komische film. Maar dat had in het begin natuurlijk niemand in de gaten, want de hoge omes bij Fox waren niet al te scheutig om de grenzen van het fatsoen te doorbreken in een grote studioproductie. Ook de acteurs vreesden dat ze voor de rest van hun leven zouden achtervolgd worden door de schunnige dingen die ze in de film moesten uitzetten. Als het publiek al de ranzigheid niet zou slikken zouden de carrières van zowel de mensen voor - als achter de camera, over zijn. Gelukkig is het allemaal anders uitgedraaid en werd de film omarmd door het grote publiek. Het eindresultaat is dan ook een lekker hilarische romantische komedie, met prima acteerprestaties. Vooral Matt Dillon en de altijd verrukkelijke Cameron Diaz zijn een plezier om naar te kijken. Zélfs Ben Stiller, iemand van wie we hier nooit echt grote fans zullen worden, is prima in de rol van ‘pechvogel’ Ted. De regisserende Bobby en Peter Farrelly (Kingpin, Dumb and Dumber) zijn sindsdien zo een beetje de koningen van de ranzige komedie, hoewel het resultaat niet altijd even goed uitdraait/aanslaat. Met Me, Myself and Irene (wereldwijd boxoffice: 150 miljoen $) en het amusante Shallow Hal (wereldwijd boxoffice: 141 miljoen $) scoorden ze nog behoorlijk, maar met Osmosis Jones (wereldwijde boxoffice: 14 miljoen $) en het recente Stuck On You (wereldwijde boxoffice: 66 miljoen $) zagen ze de keerzijde van de medaille. There’s Something About Mary is en blijft dan ook - samen met Dumb and Dumber (’94) en Kingpin (’96) - de beste prestatie van de broers. Een prestatie waar we keer op keer van kunnen genieten!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er bevredigend scherp uit, met mooie en natuurlijk ogende kleuren. De gebruikte print oogt erg proper en dramatische vuiltjes of beschadigingen zijn dan ook niet aan de orde. Soms laat het beeld een onrustige indruk achter door toedoen van wat filmgrain, posterisatie en wat lichte edge-enhancement. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima. De gesproken dialogen klinken helder, natuurlijk en zijn goed te verstaan. De muziek en de aanwezige geluidseffecten zorgen op hun beurt voor wat ruimtelijkheid. Dramatische ruis of andere oneffenheden in het geluid zijn gelukkig niet aanwezig.

EXTRA'S
Wanneer je de eerste DVD inbrengt wordt je automatisch vergast op de teasertrailer van Stuck On You, de nieuwste Farrelly Brothers. Dan kan je kiezen tussen de gewone bioscoopversie of de uitgebreidere versie van There’s Something About Mary. Er is een redelijk interessante commentaartrack aanwezig ingesproken door Bobby en Peter Farrelly. Het betreft hier ongeveer de audiocommentaar die ook al op de eerste DVD-versie van de film te vinden was, maar met enkele updates bij de nieuwe scènes. De Farrelly’s geven nog wat extra info bij een vijftal scènes aan de hand van wat additionele commentaar. De tweede volledige audiocommentaar (enkel bij de bioscoopversie) is door John J. Strauss en Ed Decter, de schrijvers van There’s Something About Mary. Tenslotte kan je de uitgebreide versie ook nog eens bekijken met een alternatieve opening. Het betreft hier een mooie klei-animatie, die wat ons betreft best in de uiteindelijke versie had mogen zitten. Je kan deze trouwens bekijken met optionele commentaar van Bobby en Peter Farrelly.

Filmmaatschappij Fox neemt de term "Special Edition" duidelijk serieus, want in de keepcase (die in een mooie slipcase huist) is nog een tweede schijf te vinden volgepropt met extra’s. We zetten ze even voor u op een rij:

Getting Behind Mary: is een erg uitgebreide (44 minuten!) blik achter de schermen, doorspekt met de nodige interviews.
Backstory: There’s Something About Mary: is een prima documentaire die de kijker meeneemt vanaf het script tot en met de naweeën van het onverwachte succes van de komedie. Deze extra duurt 21 minuten.
Comedy Central: Reel Comedy: is een behoorlijk vervelende 22 minuten durende Comedy Central-special rond There’s Something About Mary. Dit programma wordt gepresenteerd door de in onze ogen ongrappig hansworst Harland Williams (Dumb and Dumber, Freddy Got Fingered).
Best Fight: Ben Stiller and Puffy the dog: is een hilarisch filmpje (3 min.) van de MTV Movie Awards ’99 over het gevecht tussen Stiller en Puffy de hond.
Theatrical posters: een fotogalerie met zeven posterafbeeldingen van de film.
Bioscooptrailer
Exposing Themselves: interviews (14 min.) met de belangrijkste castleden Matt Dillon, Ben Stiller, Cameron Diaz en Chris Elliott.
Up a Tree with Jonathan Richman & Tommy Larkins: een 12 minuten durende extra rond de muzikale vertellers van de film. Redelijk saaie kost...
Franks & Beans: a conversation with W. Earl Brown: een 6 minuten lang interview met de acteur die Warren Jensen - de broer van Mary - speelt.
Touchdown: a conversation with Brett Favre: American football-speler Brett Favre verteld 6 minuten over zijn gesmaakte cameo in There’s Something About Mary.
Interview Roulette with Harland Williams: oh dear God no, Harland Williams is back! De man laat gedurende 7 minuten boeren, verteld over zijn favoriete scheldwoorden en andere onzinnige antwoorden. Do I need to say more?
Puffy, Boobs and Balls: een interessant en origineel gemonteerd interview met special makeup effects-ontwerper Tony Gardner en actrice Lin (zuster van New Line Cinema baas Bob) Shaye. De 11 minuten zijn door voor je er erg in hebt!
Behind the Zipper with Magda: een leuke "joke-featurette" van 5 minuten, gepresenteerd door de kleurrijke Magda (Lin Shaye), over wat als je "kroonjuwelen" écht tussen de rits komen te zitten (ouch!!).
Around the World with Mary: hier kan je een 6 minuten durend fragment van de film bekijken in acht verschillende talen. Met je audio-toets kan je switchen tussen Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Russisch, Thais en Turks. Wel leuk om te horen hoe de film klinkt in een andere taal.
"Build Me Up Buttercup" Karaoke: meezingen geblazen met de karaokeversie van dit leuke feelgood-nummer.
Music Video: Every Day Should Be a Holiday van The Dandy Warhols.
Outtakes (3 min.)

CONCLUSIE
There’s Something About Mary, van de Farrelly-broertjes, was destijds (1998 om precies te zijn) een erg grote hit en is ondertussen een beetje uitgegroeid tot een klassieker in het komische genre. Voor de fans is deze "speciale editie" uiteraard verplichte kost. De technische kwaliteiten zijn meer dan goed en het pakket is mooi afgelijnd met het nodige bonusmateriaal.


cover
Studio: Fox

Regie: Bobby en Peter Farrelly
Met: Cameron Diaz, Matt Dillon, Ben Stiller, Chris Elliott, Lee Evans, Lin Shaye

Film:
8,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
6

Speelduur:
144/125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626000587


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1 (enkel bij bioscoopversie)

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
Disc 1:
• Teaser Stuck On You
• Uitgebreide versie van de film
• 2 audiocommentaartracks
• Additionele commentaar
• Alternatieve opening
Disc 2:
• Getting Behind Mary
• Backstory
• Comedy Central: Reel Comedy
• Best Fight: Ben Stiller and Puffy the dog
• Theatrical posters
• Bioscooptrailer
• Exposing Themselves, Up a Tree with Jonathan Richman & Tommy Larkins
• Franks & Beans
• Touchdown
• Interview Roulette with Harland Williams
• Puffy, Boobs and Balls
• Behind the Zipper with Magda
• Around the World with Mary
• Karaoke
• Music Video
• Outtakes

Andere recente releases van deze maatschappij