:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CONTACT
CONTACT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-05-15
FILM
Dr. Ellie Arroway (Jodie Foster) heeft als jong meisje heel vroeg haar vader verloren en leeft alleen nog maar voor de wetenschap, nl. de zoektocht naar buitenaardse intelligentie. Alleen schijnt niemand haar onderzoek - dat handenvol geld kost - au serieux te willen nemen. Ze moet constant op de barricaden staan om te voorkomen dat haar projecten naar de prullenmand verwezen worden. In plaats van een alien loopt ze Palmer Joss (Matthew McConaughey) tegen het lijf, de religieuze adviseur van de president, wiens leven geen raakvlakken schijnt te hebben met het hare, en de romance die ze beleven is dan ook van extreem korte duur. Ellie heeft geen tijd om zich emotioneel te binden, zeker niet als één van haar projecten bedreigd wordt. Als ze echter op een keer een signaal van niet-aardse oorsprong ontvangt, heeft ze plots wél de aandacht van de hele wereld. Het signaal, afkomstig uit het sterrenbeeld Vega, blijkt een weerkaatsing te zijn van één van de eerste televisieuitzendingen, namelijk de Olympische Spelen van Berlijn in 1936, en als op de monitoren plots het beeld verschijnt van het lelijke mannetje met het kleine snorretje, schrikken de onderzoekers zich een ongeluk. Gelukkig zit er op een andere frequentie supplementaire informatie: een schema van een machine die het reizen tussen dimensies mogelijk maakt. Het prijskaartje dat aan de bouwen van de machine hangt, een taak die de NASA op zich neemt, dwingt de verschillende landen tot samenwerking. Eén van de belangrijkste geldschieters is de excentrieke miljardair S.R. Hadden (John Hurt), die per se Ellies mecenas wil zijn. Naast de bouw van de machine is er ook de ethische kwestie die zich stelt als zou blijken dat de mens niet de enige schepping in het universum is, en in dat kader kruist Ellie opnieuw het pad van Palmer Joss. Zij is één van de tien geselecteerde proefpersonen én grote kanshebber om als eerste in een ruimtecapsule te reizen. Bij de proef voor het selectiecomité, waarin ook Palmer zitting heeft, laat hij Ellie met opzet struikelen: ze moet openlijk toegeven dat ze atheïste is, terwijl het comité vindt dat de vertegenwoordiger van de mensheid gelovig moet zijn. Wellicht spelen de persoonlijke gevoelens van Palmer voor haar een rol, want door zijn lastige vraag wordt haar collega David Drumlin (Tom Skerritt) geselecteerd voor de gevaarlijke reis. Als troostprijs mag Ellie zitting nemen in de controlekamer. De bouw van het toestel trekt echter allerlei rare vogels aan, van neo-nazi's die geloven in de terugkeer van Hitler over ufo-watchers tot fanatieke religieuze wacko's, en één van die laatsten saboteert het toestel. Maar als de missie een verloren zaak lijkt, heeft niemand minder dan Hadden nog een troef achter de hand.

Are we alone in the universe? Een vaak weerkerend thema in sciencefictionfilms, met meestal hetzelfde antwoord: als er al buitenaards leven is, is het er meestal op uit om de mensheid op wrede wijze uit te roeien of ze bij ontstentenis daarvan toch op zijn minst te onderwerpen. Een totaal andere aanpak vind je in deze film van Robert Zemeckis, gebaseerd op het boek van Pulitzer-prijswinnaar Carl Sagan. De Veganen blijken daartegen redelijk esotherische wezens met een nogal altruïstische instelling. Er wordt misschien een meer wetenschappelijk sausje over het geheel gegoten, maar het is en blijft pure fantasie. Tegen het einde is de verhaallijn misschien wat aan de melige kant, maar de mix van actie, romantiek, mooie speciale effecten, een sublieme John Hurt en enkele goede vondsten (zoals de onvrijwillige cameo van Bill Clinton) maken Contact tot een sciencefictionfilm boven de middelmaat, met een filosofisch randje. Jodie Foster is misschien een actrice die bij het publiek verdeelde reacties oproept, maar de rol van Ellie Arroway is haar alleszins op het lijf geschreven. Matthew McConaughey daarentegen portretteert hier een redelijk onsympathieke houten plank met weinig charisma, maar zijn rol is gelukkig redelijk beperkt.

BEELD EN GELUID
Het anamorfe beeld laat de film goed tot zijn recht komen, vooral in de scènes met veel speciale effecten, zoals de vernietiging van de capsule, de droomachtige panoramische landschappen met daarin de surrealistische rijen radiotelescopen en natuurlijk de adembenemende constellaties. Dé feature die deze release in positieve zin laat opvallen is de smetteloze Dolby Digital 5.1-klankband, waarbij het LFE-kanaal erg intensief gebruikt wordt voor o.a. de overvliegende helikopters en de voorbijrazende oceaanstormer, en de scènes bij de capsule, en die anderzijds erg subtiel de muziek van Alan Silvestri tot zijn recht laat komen zonder dat die de dialoog extra belast. Kortom: een smetteloze mix die een erg ruimtelijke indruk maakt.

EXTRA'S
De menu's zijn erg statisch. Naast enkele pagina's met informatie over de hoofdacteurs en de makers bevat deze dvd een drietal summiere pagina's met productie-informatie. Er is een kort filmpje van ongeveer 7 minuten over de realisatie van de speciale effecten, ondertiteld in o.a. het Engels, maar niet in het Nederlands. Onder dezelfde omstandigheden zijn er overigens ook twee trailers. Daarnaast bevat de disk maar liefst vier alternatieve geluidssporen, waarvan drie commentaartracks en een geïsoleerde muziektrack. De commentaartracks, ondertiteld zin vier talen (Engels, Frans, Spaans en Italiaans), worden respectievelijk ingesproken door hoofdactrice Jodie Foster, door regisseur Robert Zemeckis en producent Steve Starkey, en door de special effects-supervisors Ken Ralston en Stephen Rosenbaum. Interessanter was wellicht om al deze personen samen te brengen in één commentaartrack, want nu zjin er hier en daar pijnlijk lange pauzes. Voor een oudere release best een aardige schare extra's, maar vergeleken bij sommige actuele releases een beetje ondermaats. Vooral de sectie 'making-of' kom wat uitgebreider zijn.

CONCLUSIE
Deze film stamt nog uit de eerste bundel releases van de grote filmstudio's in regio 2, maar hij is mooi afgewerkt, heeft een redelijk goed verhaal en er wordt meer dan behoorlijk in geacteerd. En wegens de ouderdom van de dvd kan je deze via diverse kanalen voor een redelijke prijs op de kop tikken.


cover
Studio: Warner

Regie: Robert Zemeckis
Met: Jodie Foster, Matthew McConaughey, James Woods, John Hurt, Tom Skerritt, Angela Bassett

Film:
8,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
144 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931150415


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Audiotrack Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Arabisch
Extra's:
• Cast- en crewinformatie
• Productie-informatie
• 2 trailers
• Documentaire over de special effects
• 3 commentaartracks
• Geïsoleerde geluidsscore

Andere recente releases van deze maatschappij