:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TIMECOP
TIMECOP
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-07-25
FILM
We schrijven 2004. Reizen in de tijd is in ondertussen realiteit geworden en dit brengt ook een nieuw soort criminaliteit met zich mee. Want mensen met minder goede bedoelingen kunnen om winst en macht te verkrijgen de tijd proberen te manipuleren. De Amerikaanse regering roept de “Tijd Toezicht Commissie” ofte de T.T.C. in het leven, een geheime dienst die er moet voor zorgen dat niemand terug reist in de tijd. Max Walker (Jean-Claude Van Damme) is een dergelijke keiharde ‘tijd-agent’. Hij komt de corrupte en op machtsbeluste senator McComb (Ron Silver) op het spoor, die vastbesloten is het verleden te manipuleren om snel rijk en machtig te worden. Walkers jacht op McComb brengt hem in het jaar 1994 waarin hij geconfronteerd wordt met zijn eigen, op meedogenloze wijze verbroken verleden...

Het verhaal van Timecop zit - ondanks het feit dat het uiteraard ongeloofwaardig is dat wij de dag van vandaag het tijdreizen volledig onder de knie zouden hebben - redelijk goed in elkaar. Het acteerwerk voldoet, maar verwacht geen zware dialogen, want het is én blijft een ‘Jean-Claude Van Damme’-film. De film staat dan ook bol van de spectaculaire stunts, vakkundig gechoreografeerde vechtscènes en knappe speciale effecten. Timecop werd een heuse kaskraker en bracht wereldwijd 102 miljoen $ op, maar het zou pas duren tot in 2003 - de platte TV-serie uit ’97 even buiten beschouwing gelaten - voordat het onvermijdelijke vervolg op de wereld zou worden losgelaten. Timecop 2: The Berlin Decision kende zijn première op video en dvd, maar Jean-Claude Van Damme is in geen velden meer te bespeuren. Dit keer is het de ondergewaardeerde Jason Scott Lee (Dragon: The Bruce Lee Story, Soldier) die de held mag uithangen.

Timecop was in een regie van ervaren actieregisseur Peter Hyams (The Presidio, End of Days) en is samen met Universal Soldier, Hard Target, het eveneens door Hyams gerealiseerde Sudden Death en Replicant het beste wat onze voormalige Belgische trots ooit heeft voortgebracht. Met Timecop zat Van Damme op het hoogtepunt van zijn carrière. Zijn volgende project was de ambitieuze bioscoopadaptatie van het toen uitermate populaire videospelletje Street Fighter. Jean-Claude Van Damme zou hiervoor zijn vetste salaris tot nu toe krijgen - ongeveer 6,5 miljoen $. De anticipatie voor de film was destijds érg groot en het leek erop dat niets kon mislopen. De film werd uiteindelijk weliswaar een dikke hit (wereldwijde opbrengst: 100 miljoen $), maar de kritieken waren zo vernietigend dat dit zijn weerslag had op de boxoffice-resultaten van Van Damme’s volgende films. Terwijl Sudden Death, Van Damme’s regiedebuut The Quest en Maximum Risk nog meer dan gezonde opbrengsten van tussen de 65 en 50 miljoen $ binnenhaalden, zakte Double Team bijna weg onder de radar. De volgende prenten, Knock Off en dan vooral Universal Soldiers: The Return flopten genadeloos aan de wereldwijde bioscoopkassa’s, wat ervoor zorgde dat Legionnaire bij ons zelfs niet meer de bioscopen haalde. Sindsdien lijkt the Muscles of Brussels net als collega Steven Seagal verbannen naar het videotheekcircuit met fletse direct-to-video producties zoals Inferno, The Order en Derailed. Gedurende de laatste jaren komt Van Damme dan ook meer in de belangstelling door kleine schandaaltjes als een eventuele drugverslaving en zijn liefde om dronken achter het stuur te kruipen, dan zijn films. Gelukkig lijkt de sympathieke Belg recent tot inkeer gekomen te zijn, want hij zweerde de drank en drugs af en werkt volop aan zijn comeback met de cool ogende Wake of Death (met Simon Yam) en de bioscoopfilm Kumite.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld is qua scherpte bevredigend. Contrast is goed en het schaduwdetail is degelijk. De heldere kleuren ogen natuurlijk. De gebruikte filmprint is voldoende proper. We hebben wel wat aliasing en een enkel digitaal compressiefoutje opgemerkt. De Engelse Dolby Digital 5.1-track legt zijn concentratie voornamelijk op de voorste speakers. De achterste speakers tonen op hun beurt enkel teken van leven bij geluidseffecten zoals donder en regen. De dialogen klinken helder en zijn prima te verstaan. Ruis of storingen hebben we gelukkig niet bemerkt.

EXTRA’S
We starten met de erg leuke originele bioscooptrailer, vervolgens kan je twaalf pagina’s nalezen over het productieproces van Timecop en ten slotte treffen we enkele pagina’s cast & crew-informatie aan (over hoofdacteurs Jean-Claude Van Damme, Ron Silver, Mia Sara en regisseur Peter Hyams). De informatie is in de vorm van een korte biografie, gevolgd door een beknopte filmografie. Al de teksten zijn uitsluitend in de Engelse taal.

CONCLUSIE
Timecop is een degelijke actiefilm met in de hoofdrollen onze eigen Jean-Claude Van Damme, een handvol spectaculaire stunts en een boel geslaagde speciale effecten. Fans van the Muscles of Brussels kunnen deze budgettitel met een gerust hart in huis halen, want de technische kwaliteiten zijn meer dan behoorlijk en de dvd bevat enkele minieme extra’s.


cover
Studio: Universal

Regie: Peter Hyams
Met: Jean-Claude Van Damme, Ron Silver, Mia Sara, Bruce McGill, Gloria Reuben

Film:
7,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582049589


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Production Notes
• Cast & Filmmakers

Andere recente releases van deze maatschappij