:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADVENTURES IN BABYSITTING
ADVENTURES IN BABYSITTING
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-08-16
FILM
Het zit tiener Chris Parker (Elisabeth Shue) niet mee: op de avond dat ze met haar vriendje Mike (Bradley Whitford) zou uit eten gaan om hun eerste jaar samenzijn te vieren, belt de klier af, zogezegd omdat zijn zusje ziek is. Het belooft dus een saaie avond te worden voor Chris en omdat ze intussen anders toch met haar duimen zou zitten draaien, aanvaardt ze om bij de familie Anderson een avondje te gaan babysitten. Brad Anderson (Keith Coogan) is heimelijk verliefd op de twee jaar oudere studente én heeft samen met zijn beste vriend, de oversekste buurjongen Daryl Coopersmith (Anthony Rapp) al aan den lijve mogen ondervinden dat Mike eigenlijk een hufter eerste klas is die ook zonder reden graag aan smoelverbouwingen doet. Er is ook nog Sara Anderson (Maia Brewton), het jonge wijsneusje van de familie, die in de ban is van een stripheld Thor en constant in vikingoutfit rondloopt. Dan krijgt Chris een telefoontje van haar beste vriendin Brenda (Penelope Ann Miller): ze is thuis weggelopen, in het station gevlucht en daar loopt het vol rare types, zoals een man die denkt dat de telefooncel zijn thuis is, een getikte met een pistool en een paar rattenverdelgers. Chris belooft haar op te halen: een ritje heen en terug zou maar een uurtje mogen kosten. Maar dan verzuimt ze aan haar taak: de kinderen oppassen. Noodgedwongen neemt ze het stelletje mee op sleeptouw en dan begint de miserie. Eerst is het een lekke band en dan escaleert het avondje uit via (onder meer) een schietpartij, een bende autodieven, een ietwat rare jazz-club en... het laatste nummer van Playboy, waarbij de dame op de centerfold een griezelige gelijkenis vertoont met Chris.

Chris Columbus, die de laatste tijd onder meer de eerste twee Harry Potter-films op het grote publiek heeft losgelaten, scoorde met deze tienerhit redelijk aardig, maar had zich toch wel érg laten inspireren door John Hughes' Ferris Bueller's Day Off die in de vergelijking duidelijk wint. Het concept is ongeveer hetzelfde: de kinderen geraken van de regen in de drop en als kijker zit je met spanning te wachten of ze thuis geraken zonder dat de ouders kennis hoeven te nemen van de nachtelijke strapatsen van hun kroost, waarbij enkele stopplaatsen beslist niet voor minderjarigen waren. Geen groots acteerwerk en zo voorspelbaar als het maar kan zijn, maar (1) Elisabeth Shue kan zich in deze film eens lekker laten gaan en daar is fundamenteel niets mis mee; (2) er zitten enkele mooie verbale en niet-verbale gags in (de vinkinghelmen op het studentenfeest!) die de kijker af en toe dat stootje geven om bij de zaak te blijven en (3) in tegenstelling tot vele andere gelijksoortige films is de hoeveelheid platvloerse humor in deze prent nogal aan de brave kant; vooral de kurkdroge commentaar van Maia Brewton is echt wel te pruimen. Chris Columbus, de grote kindervriend, remember? Wie echt helemaal goed oplet, ziet in een kleine bijrol bovendien de toen schier onbekende Vincent D'Onofrio. Kortom: Amerikaanse comedy is absoluut niet mijn stijl, maar deze Adventures In Babysitting is naast een ongecompliceerde jeugdavonturenfilm tegelijk een mooie nostalgische trip naar de jaren'80 voor wie er zin in heeft.

BEELD EN GELUID
Op gebied van beeld kunnen we deze disk omschrijven als redelijk, maar ook niets meer. Er zit nogal wat ruis in sommige scènes, de kleuren zijn niet meer zo fris en er is nogal wat colour bleeding te zien. Het geluid doet de release geen eer aan, want in plaats van een niet strikt noodzakelijke 5.1-remix te maken die niet per sé iets toevoegt aan het geheel, waren we veel meer tevreden geweest als bijvoorbeeld de songs in de film (zoals de flamboyante openingssong) niet zo off-key zouden klinken. De dialogen zijn goed verstaanbaar, maar hebben niet echt veel richting meegekregen.

EXTRA'S
Kan men in de Saraha tomaten kweken? Bestaat er een rechtstreekse lijnvlucht van Denderbelle naar Aruba? Heeft een disk uit Buena Vista's back-catalogus extra's?

CONCLUSIE
Huurtip voor de geïnteresseerden, kooptip voor liefhebbers van andere 80's flicks zoals
Some Kind Of Wonderful, Ferris Bueller's Day Off, St. Elmo's Fire en The Breakfast Club en dan vergeten we er ongetwijfeld nog een paar.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Chris Columbus
Met: Elisabeth Shue, Keith Coogan, Anthony Rapp, Maia Brewton

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1987

Leeftijd:
6

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875955709


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij