:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAN FROM U.N.C.L.E., THE
MAN FROM U.N.C.L.E., THE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-09-02
SERIE
Het succes van de James Bond films in de jaren 60 zorgde voor een enorme populariteit van het spionage/actie/adventure genre. Bijgevolg duurde het ook niet lang of er waren tv-zenders die geld roken. Talloze series passeerden de revue, maar weinigen sloegen echt aan, uitzondering op deze regel was The Man from U.N.C.L.E. Topspion van U.N.C.L.E. oftwel United Network Command for Law Enforcement was Napoleon Solo (Robert Vaugh), steeds bijgestaan door zijn partner Illya Kuryakin (David McCallum). Eeuwige tegenstander van U.N.C.L.E. is TRUSH, wat dan weer staat voor “Technological Hierarchy for the Removal of Undesirables and the Subjugation of Humanity”. Dat laat weinig aan de verbeelding over, en voor velen is hier direct de parallel gelegd met de James Bond serie. Dat hoeft ook niet te verbazen aangezien de basis van de serie enkele ideeën zijn, neergepend door niemand minder dan Ian Fleming, auteur van de wereldberoemde 00 verhalen. Wegens allerlei contractuele problemen moest hij het project in de steek laten en stond producer Norman Felton er alleen voor. Het resultaat mag er echter wel wezen, want we kunnen deze serie op zijn minst entertainend noemen.

Speciaal voor televisie werden een aantal dubbelafleveringen gecombineerd tot films, zo ontstonder er in totaal 8 films waarvan er 5 op deze 3 schijven terug te vinden zijn.

AFLEVERINGEN
The Spy With My Face
TRUSH heeft een perfecte maniet gevonden om via plastische chirurgie een perfct duplikaat van een bepaald persoon te maken. Bovenaan de lijst met slachtoffers van deze praktijken staat natuurlijk niemand minder dan de topagent van U.N.C.L.E., Napoleon Solo. Wanneer de TRUSH-agenten dan ook slagen in hun opzet beginnen de mannen van U.N.C.L.E. letterlijk en figuurlijk alles dubbel te zien.

One Spy Too Many
Rip Torn vertolkt Mr. Alexander, een megalomane miljardair die elk van de 10 geboden breekt bij het uitvoeren van zijn plan om de wereldheerschappij in handen te krijgen. Het is aan Solo, Illya en de andere mannen van U.N.C.L.E. om hem te stoppen.

The Karate Killers
U.N.C.L.E. agenten Napoleon Solo en Illya Kuryakin reizen de wereld rond om 4 delen van een geheime formule, nagelaten door een ten dode opgeschreven wetenschapper, op te sporen. De vijandelijke TRUSH agent Randolph wil de formule echter ook in zijn bezit krijgen, en hij krijgt daarbij een helpende hand van in karate getrainde huurmoordenaars.

The Helicopter Spies
Napoleon en Illya ontsnappen ternauwernood aan de dood wanneer een nieuwe uitvinding een Afrikaans dorp bijna helemaal uitroeit. Ze moeten dit gevaarlijke wapen, een warmteprisma genaamd, in handen krijgen vooraleer iemand het kan misbruiken om de hele wereld naar zijn pijpen te laten dansen.

How To Steal The World
Solo en Kuryakin volgen een gevaarlijk spoor, op zoek naar een antwoord op een verbijsterend raadsel: de verdwijning van een topagent van U.N.C.L.E. en de ontvoering van zes internationaal gereputeerde experts.

BEELD EN GELUID
De transfer die deze dvdrelease heeft meegekregen is eigenlijk exact wat we er van verwacht hadden: niet echt slecht, maar ook geen topniveau. Zowel kleuren als scherpte en detail zijn goed tot erg goed te noemen. Ook schaduwdetail en zwartniveau scoren vrij goed. Wel ziet het geheel er een beetje gedateerd uit, dit gevoel wordt nog meer versterkt door de aanwezigheid van beschadigingen in de print. Het gaat hier van vuiltjes in het beeld tot de zogenaamde “cigarette burns”. Ook is er contant een lichte hoeveelheid filmgrain in het beeld aanwezig. Allen tekenen van ouderdom, daar valt iets aan te doen, maar dat kost natuurlijk geld en gezien de budget-prijs van deze dvd’s is er dus ook geen restauratie toegepast. Wel moeten we nog even vermelden dat de kwaliteit toch licht verbeterd naarmate de aflveringen nieuwer zijn. Tenslotte nog even melden dat er door het gebruik van rood tijdens de main titles ook colour bleeding optreedt, het is niet voor niets dat men rood tegenwoordig liever niet gebruikt voor tekst.

Het mono geluidsspoor dat we voorgeschoteld krijgen is duidelijk wel gerestaureerd, bijgevolg zijn dialogen kraakhelder en erg goed te verstaan. Toch klinkt het geheel vrij gedateerd en erg beperkt in dynamiek, zelfs voor een mono geluidstrack. Veel meer kunnen we hier niet over zeggen, de track is voldoende voor de serie, maar het had uiteraard nog beter gekunnen.

EXTRA’S
Als enige extra werden op de 3e dvd een aantal PDF bestanden bij opgenomen met extra informatie over de serie. Deze bevatten een mooi aantal wetenswaardigheden omtrent de serie. Spijtig genoeg gaat het dus, zoals vermeld, om PDF bestanden en bijgevolg hebben de mensen die enkel een set-top player hebben hieraan niks. Spijtig.

CONCLUSIE
The Man from U.N.C.L.E. was in de jaren 60 een erg populaire televisie serie. Zelfs na al die jaren blijft ze nog steeds eens leuk om te bekijken, al heeft ze ook wel wat van haar charme verloren. De dvdrelease is op het gebied van beeld en geluidskwaliteit voldoende, verwacht echter geen mirakels. De extra’s zijn interessant als je over een pc met dvd-rom lezer beschikt.

OPMERKING
In tegenstelling tot de UK release, werd The Man From U.N.C.L.E. in de Benelux niet uitgebracht als 1 boxset, maar in 3 verschillende volumes die apart te koop zijn.


cover
Studio: Warner

Regie: diversen
Met: Robert Vaugn, David McCallum, Leo G. Carroll

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
64-67

Leeftijd:
6

Speelduur:
447 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932658071/101/11


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Arabisch
Extra's:
• DVD-Rom Features

Andere recente releases van deze maatschappij