:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONTY PYTHON'S THE MEANING OF LIFE
MONTY PYTHON'S THE MEANING OF LIFE
Bespreking door: Yves - Geplaatst op: 2004-09-02
FILM
Het legendarische Britse Monty Python-gezelschap neemt ons mee op een hilarische zoektocht naar antwoorden op de Grote Levensvragen zoals "vanwaar komen de kindjes?", "wat is de zin van het leven?", "is er leven na de dood?", etc. De Pythons geven hun kijk en interpretatie van de grote momenten des levens in aparte hoofdstukken en schrikken er niet voor terug onderweg heel wat heilige huisjes met de grond gelijk te maken.

Zij die worstelen met existentiële vragen en hopen op antwoorden zijn aan het verkeerde adres. En maar goed ook, want de Pythons hebben immers andere talenten. De film is een aaneenschakeling van sketches. Stuk voor stuk blinken ze uit qua originaliteit, maar ze zijn niet allemaal van hetzelfde niveau. De meeste scènes zijn grappig (zoals Pietje Dood), sommigen zijn hilarisch (Mr Creosote, de 'Morning'-visscène), andere eerder flauw (zoals de 'voorfilm') of langdradig. Hoe dan ook, er zit in deze film veel minder cohesie dan in de andere Python-films zoals Life of Brian of The Search for the Holy Grail. Net zoals in hun eerdere films en tv-reeksen nemen de Pythons het overgrote deel van de personages voor hun rekening, evenals het script, de regie en waarschijnlijk zelfs de catering. Ze slagen er bovendien in om op elk vlak een sterke prestatie neer te zetten en dat is bewonderenswaardig. En als men rekening houdt met het piepkleine budget, kan men alleen bewondering hebben voor het geschifte zestal.

Deze Special Edition geeft ook de mogelijkheid om de verwijderde scènes weer in de film te bekijken, maar ze hebben weinig meerwaarde. Alleen de scène waarin we een 'apart' beeld krijgen van de protestantse Martin Luther is echt de moeite waard.

BEELD EN GELUID
Universal levert ons een geremasterd beeld dat in het originele 1.85:1-formaat is weergegeven. Het is zonder twijfel de beste versie die tot nu toe te zien was: voldoende scherp en weinig foutjes. De beeldkwaliteit van de verwijderde scènes die aan de film toegevoegd kunnen worden, laat echter veel te wensen over. Spikkels, grain, printbeschadigingen, noem maar op. Het verschil is dermate groot dat het storend is. Een dergelijke 'seamless breaching' hebben we op andere disks (bvb Terminator 2 of X-men 1.5) toch al een pak beter gezien. Bevredigend zonder meer.

De disk bevat een Franstalige DTS-geluidsband die we weigeren te bespreken. Universal, what are you thinking: Monty Python en Français? No thanks, dus bespreken we hier de enige soundtrack die het beluisteren waard is: de Engelse Dolby 5.1. Het is meteen duidelijk dat het geen nieuwe geluidsband is die optimaal de surroundkanalen en het subwooferkanaal benut, maar daar is dit eigenlijk ook de film niet voor. Misschien had een DTS-versie iets meer punch gegeven, we’ll never know. Maar goed, de belangrijkste elementen zijn de dialogen en de bijhorende zangnummers en die worden zonder noemenswaardige opmerkingen weergegeven.

EXTRA’S
Zo goed als alle extra’s worden weergegeven in een anamorf 1.85:1-formaat wat de breedbeeldbezitters onder ons alleen maar toe kunnen juichen. Ook het vermelden waard: de werkelijk schitterende menuschermen die met de typische Monty Pyton-animatie helemaal de sfeer van de film ademen. Sommige extra’s zijn als echte informatieve documenten uitgewerkt, maar het merendeel is typisch hilarische Python-kost. Ook positief is dat het hier steeds gaat om recent gemaakte extra’s, speciaal voor de dvd ontworpen. Wij kozen voor de Engelse benaming van de extra’s omdat de Pythons meer Brits zijn dan de Queen herself en omdat je sommige fraseringen gewoonweg niet kunt vertalen (zelfs niet in het Frans, Universal...)

DISK 1: Audiocommentaar van regisseurs Jones en Gilliam, Introductie van IdleDirector’s Cut: de dvd geeft je de keuze tussen het afspelen van de film met/zonder de weggelaten scènes. Soundrack for the lonely: Iedereen heeft het al wel eens meegemaakt: een storend element achter je in de bioscoop dat je film verpest met irriterende geluiden. Een schitterende en zeer originele zet om een dergelijke situatie op een extra geluidsband te mixen (bellende gsm incluis!) en op een dvd te zetten!

DISK 2: Snipped Bits: alle deleted scènes die via de seamless branching in de film kunnen gevoegd worden, zijn hier ook afzonderlijk te bekijken. Het gaat afwisselend om volledige sketches, tussenstukjes of uitgebreide scènes. De meeste voegen niet veel toe, behalve "Martin Luther", waarvan de regisseur toegeeft dat hij het niet had mogen weglaten: Martin Luther (3'53) met commentaar van regisseur Jones; The Expert (0'47); The Cheese Lady (1'01);  Randy in the Jungle (1'14); The Hendry’s (4'58) met commentaar van regisseur Jones; Mr Creosote arrives at the restaurant (1'29); Gaston takes us for a good walk (4'57).

School of Life.
 The Meaning of the Making of The Meaning of Life (11'55): een uitzonderlijke no-nonsens documentaire over het ontstaan van het idee achter de film en de reden waarom die gemaakt is. De verschillende Python-leden schuwen in deze retrospectieve de zelfkritiek niet en geven toe dat de film veel te snel na The Life of Brian kwam. Opvallend is wel dat de leden op geen enkel moment samen in beeld komen. Education Tips (6'00): een hilarische kijk op enkele scholen in het landelijke Engeland. We ontdekken een seksschool en een managementschool met wel heel erg aparte vakken. Met John Cleese in een glansrol. Un film de John Cleese (1'30): een promotiefilmpje dat aangeeft hoe de film er had uitgezien mocht Cleese het voor het zeggen gehad hebben. Remastering a masterpiece (8'20): over het moeizame procedé om een oudere film te restaureren. In het begin twijfel je of het filmpje serieus bedoeld is, maar na een tijdje wordt het duidelijk dat het definitely tongue-in-cheeck is. Dvd-rom features

Show Biz. 
Song & Dance (11'30): een serieuze kijk op het tot stand komen van de muzikale stukken uit The Meaning of Life met commentaar van regisseur Jones en choreografe Arlene Phillips. Songs Unsung: nieuwe versies van de liedjes uit de film. Alleen voor de èchte fans. Selling the Meaning of Life: een hele resem promotionele stukjes ter aankondiging van de release van de film. Hierbij de traditionele Theatrical Trailer en tv-spots, maar Python zou Python niet zijn mochten er geen alternatieve middelen ingezet worden zoals de eerste telepathische trailer ooit! Ook de promotour die Mr. Creosote door de USA maakt is de moeite waard. 

Fish. 
Virtual Reunion (3'08): vrij nutteloze en saaie collage van wat bluescreenopnames van de Pythons die suggereren dat de heren zich in dezelfde ruimte bevinden. What fish think (15'58): voor mensen die geen aquarium hebben, maar wel een tv. Web links naar sites van Monthy Python. Dvd-creditsForeigners: de mogelijke ondertitelingstalen die tijdens de extra’s kunnen geselecteerd worden.

CONCLUSIE
Als we de onbegrijpelijke keuze qua soundtrack even vergeten, dan is dit echt wel een waardevolle en kwalitatieve release waarvan de liefhebbers zonder twijfel zullen smullen. The Meaning of Life mag dan misschien niet de sterkste film zijn van de heren (en dat geven ze ook toe), maar de extra’s, de algemene presentatie en de goedkope prijszetting zorgen ervoor dat deze disks gewoonweg onmisbaar zijn voor Python-fans...


cover
Studio: Universal

Regie: Terry Jones & Terry Gilliam
Met: John Cleese, Terry Gilliam, Graham Chapman, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin

Film:
7,5/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
6

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582072495


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar van regisseurs
• Introductie door Eric Idle
• Mogelijkheid tot afspelen Directors’s Cut
• Soundtrack for the lonely
• Deleted scenes met commentaar
• Making-of
• EducationTips
• Un film de John Cleese
• Remastering a masterpiece
• Song & dance
• Unsung songs
• Selling The Meaning of Life
• Virtual Reunion
• What Fish think
• DVD-ROM extra’s

Andere recente releases van deze maatschappij