:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
AROUND THE WORLD IN 80 DAYS
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-09-06
FILM
Groot-Britannië, het jaar onzes heren 1872.

Phileas Fogg (David Niven) is het toonbeeld van de Engelse gentleman, dat betekent dus dat stiptheid en correctheid bovenaan in zijn woordenboek staan. Spijtig genoeg lijkt het bijna onmogelijk een butler te vinden die deze opinies deelt, bijgevolg wordt er nog maar eens van butler gewisselt door Fogg. De nieuwe kracht luistert naar de naam Passepartout (Cantinflas) en lijkt eindelijk datgene te zijn wat Fogg er van verwacht.

Iets later wordt er bij de Bank of England een serieuze overval gepleegd, 50.000 pond werd ontvreemd. Fogg en zijn collega’s aristocraten zijn geshockeerd dit te vernemen tijdens één van hun wekelijkse bijeenkomsten in de Reform club. Een club waartoe alleen de meest respectabele gentlemens toegelaten worden.



In de daarop volgende discussie maakt Fogg echter de fout te beweren dat hij met gemak in 80 dagen de hele wereld kan rondreizen. Zijn vrienden nemen hem echter wat te serieus en dagen hem uit om die reis ook wel degelijk te realiseren. Wanneer hij daarin slaagt, zal hij 20.000 pond rijker zijn. Zonder twijfel neemt Fogg de uitdaging aan, waarna hij zich naar huis spoedt om de nodige voorbereidingen te maken. Passepartout schrikt zich echter een hoedje wanneer hij verneemt dat hij welgeteld 15 minuten de tijd heeft om in te pakken.

Sommigen zien het plotse vertrek van Fogg echter als een ontsnappingsplan. Mr. Fix (Robert Newton) van de Yard denkt namelijk dat Phileas achter de overval op de Bank of England zit. Bijgevolg zet Mr. Fix verbeten de achtervolging in, in de hoop met de hulp van de Britse autoriteiten, verspreidt over de hele wereld, Fogg te kunnen arresteren.



Wie onder ons kent er niet de schitterende verhalen van Jules Verne? Naast Around the World in 80 Days zijn daar bijvoorbeeld ook nog Journey to the Center of the Earth en 20.000 Leagues Under the Sea. Elk van deze verhalen werd al talloze malen verfilmd, aangepast voor toneel, televisie en god weet wat nog meer. Een van de beroemdste verfilmingen is echter nog steeds deze uit 1956 van Around the World in 80 Days, de film is op zijn minst dan ook een klassieker te noemen. Voor die tijd had de film een erg groot budget, namelijk ongeveer 6 miljoen dollar. Dat het budget groot was, merken we dan ook meteen aan de film zelf, het is namelijk een waar meesterwerk geworden.

Zowel Niven als Cantinflas zetten prima acteerprestaties neer en de soms erg ludieke dialogen tussen hun personages zorgen voor een mooie komische tint in een film die anders nogal snel een vrij dramatische ondertoon zou kunnen krijgen.

Een reis rond de wereld kan je trouwens moeilijk maken zonder op locatie te filmen, dus je kan het al raden, deze film werd geheel op locatie geschoten. Regisseur Michael Todd was er namelijk van overtuigd dat er geen betere manier was om de plaatselijke culturen in beeld te brengen, achteraf bekeken kunnen we hem enkel gelijk geven.



Warner heeft weinig moeite gespaard voor deze dvd release. Dat merken we enkel al aan de lengte van de film, deze is namelijk een pak langer dan de versie die we tot nog toe overal gepresenteerd krijgen. Dit is makkelijk te verklaren door het feit dat Warner recentelijk verloren gewaande stukken van de film terugvond in de archieven. Daarbij de originele openingsscène, de Entr'acte en de complete eindgeneriek. Deze eindgeneriek is op zijn minst speciaal te noemen aangezien in deze scène de hele film als het ware in stripverhaal nog eens herhaald wordt.

Dat wij niet de enigen zijn die Todd's werk serieus weten te appreciëren, bewezen de talloze nominaties die de film kreeg voor een heleboel filmprijzen. Kers op de taart waren echter de 8 Oscar nominaties, waarvan de film er 5 won.

Around the World in 80 Days is kort samengevat een must-see voor het hele gezin, zo simpel is het.



Tenslotte willen we nog even vermelden dat de film zelf gesplitst werd over 2 schijven, dit om de compressie zo laag mogelijk te kunnen houden en dus een betere beeldtransfer te bekomen. Het wisselen van schijf is trouwens zo gekozen dat dit net samenvalt met de pauze die origineel in de film voorzien was.

BEELD EN GELUID
Speciaal voor de Special Edition dvd werd er een nieuwe master van de originele filmrollen gemaakt, deze werd nadien digitaal opgekuist en het resultaat mag er zeker wezen. Vooraleer we echter doorgaan met onze lovende woorden, gaan we echter toch eerst even een paar kleine puntjes aanduiden die technisch gezien fout lopen. Hier en daar durft al eens een vuiltje of kleine beschadiging optreden. Ten tweede durft edge enhancement hier en daar in minimale mate opduiken. Tenslotte als laatste opmerking nog het feit dat grote vlakken van eenzelfde kleur, we hebben het hier dan vooral over de scenes waarin veel blauwe lucht te zien is, al wel eens last durven hebben van lichte verkleuringen. Bij deze 3 details moeten we het echter houden, verder hebben we op de transfer namelijk weinig aan te merken. Filmgrain is slechts in minimale mate aanwezig, dat op zich is al een klein mirakel voor een film van deze leeftijd. Maar daar blijft het echter niet bij, zowel de scherpte als het detail van het beeld zijn namelijk van een erg hoog niveau. Kleuren zijn zeer helder en mooi verzadigd, een groot pluspunt aangezien dit bij oudere producties wel eens wil mislopen. Ook schaduwdetail en zwartniveau zijn verbluffend goed. Eigenlijk vat dat wel samen wat deze transfer algemeen gezien is: verbluffend goed !



Mooie sprookjes duren meestal niet lang, dus we hadden ons al min of meer verwacht aan een teleurstellende geluidstrack. Niets bleek echter minder waar, ook deze is namelijk van een erg hoog niveau. Origineel beschikte de film over een 6-track geluidsspoor. Dit betekende dat 5 speakers achter het "silver screen" kwamen te staan en één speaker dienst deed als surround speaker. Dit creëert een wel heel bijzonder effect, want bijgevolg zijn dialogen niet steeds uitgecentreerd, maar steeds verspreid over de gehele frontzijde van een moderne surround sound-opstelling. Net als het beeld werd ook het geluid serieus onder handen genomen en digitaal opgekuist. Resultaat is een compleet ruisvrije track die op alle gebied tevreden stelt. Voor mensen die niet gewoon zijn aan films waarbij dus origineel een 6-track audiospoor gebruikt werd kan het misschien wel even wennen zijn om de stemmen van de personages te horen mee bewegen met wat je op je scherm te zien krijgt. Zelf vinden we dit fantastisch aangezien dit het realisme enkel nog bevordert. Wees dus gerust, er is niks fout met je decoder of je surround opstelling. De track zelf is uiterst dynamisch te noemen en creëert een erg breed en levendig geluidsbeeld. Surroundkanalen worden subtiel op de nodige momenten aangesproken en hetzelfde kan gezegd worden van het LFE-kanaal. Het enige wat er ons van weerhoudt om deze track de maximale score toe te kennen is dat net omwille van de digitale opkuisbeurt de muziek hier en daar een klein beetje te scherp of een beetje vervormd overkomt. Dit is echter niets wereldschokkends en het gaat er ons niet van weerhouden om deze track zonder twijfel erg goed te noemen.

EXTRA’S
De extra’s van deze special edition zijn, net als de film zelf, gespreid over de 2 schijven.

Disc 1
Introduction by Robert Osborne
Robert Osborne werkt als presentator voor de Amerikaanse zender Turner Classic Movies (een deel van Time Warner, en ook beschikbaar in Vlaanderen, nl. TCM) en is bovendien filmhistoricus. Hij leidt de film in met een mooie dosis extra informatie over zowel de productie zelf als regisseur Michael Todd.

Commentary by BBC Radio´s Brian Sibley
Brian Sibley is als filmhistoricus werkzaam bij de BBC, gedurende de hele film levert hij commentaar. Een erg interessante track om te beluisteren, aangezien hij zelf filmhistoricus is weet hij ook exact waarover het te hebben en is de track bijgevolg geen moment saai of oninteressant. Een aanrader.



Outtakes
Zoals bij de meeste films zijn er steeds wel een paar scenes die het eindproduct niet halen. Around the World in 80 Days is daar geen uitzondering op. Ook voorzag Robert Osborne een korte introductie tot deze verwijderde scenes.

Stills Gallery
Meer dan 80 productiefoto’s zijn in breedbeeldformaat te bewonderen in een galerij.

Trailers
Zowel de originele trailer uit 1956 als de trailer van de re-release in 1983 werden op de dvd’s gezet. Beide met een anamorfe transfer !

DVD-Rom: Experience Michael Todd's Around The World In 80 Days Almanac
Tenslotte nog een soort van calendar met allerhande extra informatie die je kan bekijken doormiddel van de Interactual Player op je PC.

Disc 2
Around The World Of Mike Todd
Deze documentaire van een klein uurtje is integraal geweid aan het leven en werk van Michael Todd. Ze werd in 1968 gemaakt door Todd’s zoon Mike, optioneel kan je ook weer een korte introductie door Osborne bekijken. Een zeer interessant documentaire van een niveau dat steeds zeldzamer wordt in vergelijking met het wow-effect van sommige hedendaagse documentaires.

Highlights from 10/17/1957 Playhouse 90 Broadcast Around the World in 90 Minutes
Weerom kan je eerst een inleiding door Osbore verwachten, nadien krijg je een deel te zien van het CBS programma Playhouse 90 uit 1957. In deze reeks werd iedere week een bepaald onderwerp toegelicht, in dit geval was dat een feest dat Michael Todd gaf ter ere van de eerste verjaardag van zijn film.



Highlights from 3/27/1957 Academy Awards
Een stukje zwart-wit beeldmateriaal van de persconferentie na de uitreiking van de Oscars in 1957. Optioneel ook weer een inleiding door Osborne.

The 12/23/1956 Los Angeles Premiere
Kort archieffragment over de premiere van de film in Los Angeles, optioneel is er een introductie door Robert Osborne beschikbaar.

Spain Greets a Lovley Envoy
Weerom een kort archieffragment, dit keer omtrent een bezoek van Michael Todd en diens vrouw Elizabeth Taylor aan Spanje.

Wanneer we een dvd-release gepresenteerd krijgen waarvan de beeld en geluidskwaliteit van het niveau zijn zoals hierboven beschreven staat dan gaat dat vaak ten koste van de hoeveelheid en/of kwaliteit van de extra's. Het was dan ook een hele opluchting dat bij deze release dat niet het geval is. Straffer nog, we krijgen niet minder dan ongeveer 5 uur aan extra’s gepresenteerd en dit voor een film van straks 50 jaar oud! Warner heeft wat betreft extra’s dus niet veel moeite gespaard om deze film een schitterend gamma aan extra’s mee te geven. Prima werk, waren er maar meer klassiekers die een dergelijke behandeling kregen.

CONCLUSIE
Around the World in 80 Days was en is nog steeds een film van topniveau. Hetzelfde kan gezegd worden van de dvd-release, deze is zowel op het gebied van beeld, geluid als extra’s bijna uitmuntend. Deze release niet in huis halen grenst aan waanzin, een Top-dvd van formaat.


cover




Studio: Warner

Regie: Michael Todd
Met: David Niven, Shirley MacLaine, Cantinflas, Robert Newton

Film:
9,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1956

Leeftijd:
6

Speelduur:
175 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931286329


Beeldformaat:
2.20:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Roemeens, Arabisch, Engels CC
Extra's:
Disc 1
• Introduction by Robert Osborne
• Commentary by BBC Radio´s Brian Sibley
• Outtakes
• Stills Gallery
• Trailers
• DVD-Rom: Experience Michael Todd's Around The World In 80 Days Almanac

Disc 2
• Around The World Of Mike Todd
• Highlights from 10/17/1957 Playhouse 90 Broadcast Around the World in 90 Minutes
• Highlights from 3/27/1957 Academy Awards
• The 12/23/1956 Los Angeles Premiere
• Spain Greets a Lovley Envoy

Andere recente releases van deze maatschappij