:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INSPECTEUR GADGET - VOLUME 1
INSPECTEUR GADGET - VOLUME 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-09-06
REEKS
In 2001 werden we nog vergast op een live action-versie van Inspecteur Gadget, die zo veel afweek van de grappige animatieserie uit de helft van de jaren '80 dat ons nekhaar ervan rechtop ging staan. De rechten van de reeks zijn spijtig genoeg in handen gekomen van de Walt Disney Corporation, wat in de praktijk betekent dat de reeks door middel van een eindeloos bandwerk aan smaakloze franchises (Gadget Boy, Gadget And The Gadgetini's) tot de laatste druppel wordt uitgemolken. Des te blijer zijn we dan weer dat de Franse distributeur I.D.P. eindelijk juridisch alles in kannen en kruiken heeft om de originele televisiereeks uit te brengen; nog vóór het einde van dit jaar worden alle 86 afleveringen van de originele reeks in drie boxsets uitgebracht, met respectievelijk 26 en tweemaal 30 afleveringen. De eerste box is intussen in ons bezit; op nummers 2 en 3 is het wachten tot september en november.



Nu, waarom zijn we hierover in zo'n hoera-stemming? Wel, een woordje geschiedenis is hier op zijn plaats. Inspecteur Gadget was, net als de hier eerder besproken Franse tekenfilmreeksen Il Était Une Fois... l'Éspace en Ulysse 31, één van de speerpunten van de betere Franse tekenfilmindustrie. Alhoewel het hier om een Japanse co-productie gaat, en ik persoonlijk het gros van de zogenaamde Japanse "anime" spuuglelijk vind, hebben in deze reeks de Europese invloeden de overhand, en is het met name de zwierige tekenstijl van bedenker Bruno Bianchi die van deze reeks een juweeltje maakt.



Inspecteur Gadget is de perfecte kruisbestuiving tussen Robocop en Inspecteur Clouseau. De voorgeschiedenis - die we in de tekenfilm overigens niet te zien krijgen - wil dat Gadget na een ongeluk (uitgegleden over een bananenschil, zo wil de overlevering) is opgelapt als een half-mens, half-robot. Hij beschikt over een heel gamma aan gadgets, zoals uitschuifbare armen, benen en nek, een hoek met daarin een hamer, een helikopterschroef, een schaar, in zijn schoenen uitschuifbare ski's, intrekbare rolschaatsen en nog veel meer. Om plaats te maken in zijn hoofd hebben ze blijkbaar ook een deel van zijn hersens moeten wegnemen, want Gadget is oliedom, zit constant achter de verkeerde vijanden aan, en veroorzaakt ongewild meer misdaad dan hij kan oplossen. Gelukkig kan hij rekenen op de trouwe hulp van zijn nichtje Sophie en zijn hond Finot, die in feite de zaak voor hem oplossen, maar hem telkens in de waan laten dat hijzelf de grote held is. Het grootste genoegen aan de reeks is om elke aflevering opnieuw getuige te mogen zijn hoe Gadget van zijn missie een potje maakt, en hoe na een onwaarschijnlijke reeks toevalligheden alles terug netjes op zijn pootjes terechtkomt. De eeuwige vijand van Gadget is doctor Gang, voorzitter van het misdaadsyndicaat MAD, een zich op alle (misdadige) markten thuis voelende allround-schurk die omgeven wordt door een slaafse bende, hopeloos incompetente handlangers. U weet wel, het soort dat met een metersgroot logo op hun minibusje anoniem rondrijdt. We krijgen Gangs gezicht nooit te zien - door een reeks creatieve hersenspinsels van de animatoren blijft zijn gezicht telkens net verborgen - maar we kunnen zijn humeur opperbest inschatten aan de hand van zijn omineus galmende stem en aan de manier waarop hij zijn agressie botviert op de mascotte van MAD, een oerlelijke kater die luistert naar de naam Mad Chat. Vooralsnog ons favoriet personage, die kat!

Net als een reeks als Scooby-Doo is elke aflevering van Inspecteur Gadget volgens een vast patroon opgebouwd. Gadget wordt via zijn ultra-geheime Gadgetfoon in zijn hand gecontacteerd door zijn baas, Chef Gontier, in een waanzinnige vermomming "om geen aandacht te trekken" die hem altijd een opdracht toevertrouwt op zelfexploderend papier; Gadget slaagt er bovendien telkens in om het papier aan zijn baas terug te bezorgen vooraleer het ontploft. Al klungelend vangt Gadget de missie aan, en Sophie stuurt meestal hond Finot in het een of andere pakje verkleed achter zijn baas aan, zodat die hem niet herkent, alhoewel de vermomming vreselijk doorzichtig is. Gadget werkt zich vervolgens in een parket waarbij hij de MAD-agenten verkeerdelijk aanziet als zijn vertrouwenspersonen, gewoonlijk bij de misdaad zelf nog een handje helpt, én als hij de vermomde Finot (of een andere onschuldige) in het oog krijgt, die als MAD-agent aanziet en hem wil arresteren. Sophie, die dan ook nog een kei blijkt te zijn in electronica en wetenschappen, moet meestal ook in de bres springen, daarbij geholpen door haar computerboek, waarmee ze zowat alle electronische en mechanische voorwerpen naar haar hand kan zetten - Bill Gates zou er een nachtmerrie van krijgen. Meestal valt ze daarbij ook nog eens in handen van de MAD-agenten, en moet Finot haar ook nog eens komen bevrijden op de koop toe. Uiteindelijk eindigt elke aflevering in de grootste chaos, waarbij Gadget al dan niet gewild de installaties van Dr. Gang vernielt, en worden de MAD-bendeleden ingerekend, behalve Gang zelf, die op het nippertje weet te ontsnappen. Als uitsmijter voor de kids is er dan ook nog altijd een epiloogje met tips over veiligheid - niet onbelangrijk als je ziet wat voor onverantwoorde capriolen de held des huizes allemaal uithaalt.



Wat maakt er dan dat de reeks zo goed te genieten is, alhoewel het verhaal elke keer nagenoeg hetzelfde is? Eerst en vooral is er de prachtige thematische uitwerking. Als Gadget bijvoorbeeld naar Zwitserland reist, is de aflevering doorspekt met typisch Zwitserse thema's, zoals de goudvoorraad de Zwitserse banken, de horlogemakerij, Zwitserse kaas... Komt Gadget een paar afleveringen later in Nederland, gaat het onder meer over windmolens, klompen en edelstenen (daar maken ze wel een foutje, want men verwart denkelijk met Antwerpen) - en heet één van de nevenpersonages zelfs Vanderklieve, een edelsmid. De Bermuda-driehoek, het monster van Loch Ness, cruises, autoraces, pretparken... telkens slagen de makers erin om zich aan één thema te houden en daarbij te blijven. Tweede voorname troef zijn de schurken: doctor Gang is nog zo'n ouderwetse schurk die kwaadaardig is, alleen al omwille van de kwaadaardigheid, en de eindeloze reeks geschifte agenten die hij Gadgets pad laat kruisen wekt elke keer weer hoge verwachtingen, die perfect ingelost worden. De scenario's hebben ook net voldoende dat sarcastisch trekje om de reeks ook voor volwassenen genietbaar te maken; de kunstwerken uit La galérie d'art zijn bijvoorbeeld allemaal postmodernistische stukjes knoeiwerk die een kleuter van vijf ook zou kunnen maken - je vraagt je af waarom Gang ze zonodig wil stelen. Helemaal leuk zijn de running jokes, die er voor een afleveringen zonder noemenswaardige uitzendvolgorde toch doorheen geweven zitten, zoals de hilarische vermommingen waarin Chef Gontier Gadget benadert, zijn wanhopige manieren om het exploderende papier te ontwijken, en de manier waarop Gang Mad Chat be-, of beter gezegd, mis-handelt. Inspecteur Gadget is net voldoende over the top om er goed van te kunnen genieten.

Van de reeks werden oorspronkelijk 65 afleveringen voorzien. Toen de reeks zo'n succes bleek, zijn er nog in de gauwte zeven afleveringen die telkens uit 3 delen bestaan aan toegevoegd, hetgeen het totaal op 86 brengt. De laatste 21 afleveringen zijn een beduidend stuk slechter, de scenario's raken er soms kant noch wal, de animatie is stroever en het invoeren van enkele nieuwe nevenfiguren, zoals Capeman en de Wambini's, moet zowat de slechste zet uit de reeks geweest zijn. Wat niet wegneemt dat afleveringen 1 tot en met 65 stuk voor stuk hilarische pareltjes zijn. Voor de boxsets wordt overigens de volgorde van oorspronkelijke uitzending op Fr3 gebruikt, en niet de aangepaste volgorde die daarna in syndicatie door Disney en haar affiliates is gebruikt. Wat we een pluspunt vinden.

AFLEVERINGEN
1. La malédiction du roi Toutankharton
Gadget wordt naar Egypte gestuurd om de tombe van farao Toutankarthon (!) te bewaken, de dag voor de tentoonstelling wordt geopend voor het publiek. Dr. Gang heeft zijn zinnen gezet op de mummie, en speelt handig in op het bijgeloof dat de mummie vervloekt zou zijn.

2. L'invasion
De bevolking van Metroville moet dringend geëvacueerd worden nadat er vliegende schotels boven Metroville zijn gesignaleerd. De Marsmannetjes zijn eigenlijk MAD-agenten die van de gelegenheid willen profiteren om de juweliers en de banken leeg te plunderen. Maar Gadget en Finot waken - niet dat dat wat helpt, maar kom.

3. La croisière
Dr. Gang is van plan om de opvarenden van een erg luxueuze cruise van hun bezittingen te beroven. Gadget probeert in vermomming zich tussen de passagiers te mengen, maar de bemanningsleden zijn al allemaal vervangen door MAD-agenten.

4. Gadget au chômage
Gadget wordt ontslagen, omdat chef Gontier een zeer gesofisticeerde computer heeft in gebruik genomen die al het criminele gedrag van de stad kan screenen. Gadget probeert verschillende andre jobs uit, maar het draait telkens uit op een fiasco. De computer wordt intussen door MAD gehacked.

5. Le monstre du Loch Ness
De inspecteur moet in Schotland de verdwenen professor Fortiche gaan opsporen, die aan de rand van Loch Ness onderzoek deed. Natuurlijk is dit de aanleiding om de legende over het fameuze monster van Loch Ness nieuw leven in te blazen. Sophie ondenkt dat het monster feitelijk een gigantische robot is.

6. La château hanté
De politie houdt uitgerekend in Transsylvanië, op een boogscheut van het bekende kasteel van graaf Dracula, een congres. Gadget krijgt de opdracht om na te gaan of Dr. Gang soms van plan is om vanuit het kasteel een tegenoffensief te lanceren. Het kasteel zit vol dodelijke vallen.



7. La cure de santé
Gadget trekt er een weekje op uit naar een kuuroord, waar hij een verblijf van één week heeft gewonnen. Sophie en Finot vinden dat verdacht, want hun oom heeft aan geen enkele wedstrijd meegedaan! En hun vrees wordt bewaarheid: het gezondheidscentrum is vergeven van de MAD-agenten, Gadget is de enige klant, en alle lichaamskuren en speciale diëten zijn erop gericht om de inspecteur om zeep te helpen.

8. Gadget à la ferme
Gadgets plannen om op vakantie te gaan, vallen in het water: chef Gontier stuurt Gadget naar het platteland, omdat MAD in één van de graansilo's een raket zou hebben opgesteld, en Dr. Gang is van plan om die af te vuren op Metroville, just for the fun of it.

9. Gadget au cirque
Een circus wordt vermoedelijk door MAD gebruikt als dekmantel voor hun criminele activiteiten. Gadget, vermomd als clown, infiltreert in het circus, en de MAD-agenten proberen hem een "ongelukje" te laten krijgen. Wanneer dit niet lukt, promoveren ze hem tot leeuwentemmer, en vervangen op het laatste ogenblik de oude, seniele leeuw door een vers exemplaar.

10. Gadget et l'amazone
Professor Rotoskopf, de uitvinder van de gadgets van Gadget, wordt door Dr. Gang ontvoerd en gedwongen om in een geheim laboratorium in het oerwoud een onoverwinnelijk leger robotten te creëren. Gadget reist hem achterna, en komt in de handen van een bende MAD-agenten terecht die heb bij wijze van initiatie willen offeren in het vuur.

11. Le Grand Prix
Dr. Gang is van zin om hoogstpersoonlijk deel te nemen aan de 24 Uren van Metroville, om met het prijzengeld zijn misdadige activiteiten te financieren. Zijn manschappen saboteren intussen duchtig de wagens van de andere tegenstanders. Gadget doet echter ook mee, en zou een geduchte tegenstander voor Gang kunnen zijn, ware het niet dat hij problemen heeft met de vooruit en de achteruit van elkaar te onderscheiden...



12. Le parc d'attractions
De opening van een nieuw attractiepark wordt verstoord door een bomdreiging vanwege MAD. Tenzij Dr. Gang tien miljoen krijgt, gaat binnen het half uur het park de lucht in. Inspecteur Gadget moet binnen het half uur de bom vinden en onschadelijk maken, en ze is misschien dichterbij dan hij vermoedt.

13. Safari photo
De inheemse bevolking in een Afrikaanse regio wordt door MAD verdreven, omdat Dr. Gang er een rijke oliebron heeft ontdekt. Met behulp van een mechanische panter probeert hij de nieuwsgierigen op een afstand te houden. Gadget daarentegen loopt zoals gewoonlijk recht op het gevaar af, totaal de situatie verkeerd inschattend, en zelfs de gevreesde MAD-agent Jungle Bob kan hem niet klein krijgen.

14. Les sports d'hiver

Gadget is op vakantie en probeert een graantje mee te pikken van de Olympische winterspelen. Dr. Gang heeft echter de spelen uitgekozen om aan de wereld voor eens en voor altijd te tonenn wie er de baas is. En hij heeft daartoe een heel arsenaal aan middelen voorhanden, waaronder een geschifte tiroler en een mechanische Yeti.

15. Hollywood
Gadget wordt naar een filmset gestuurd omdat de hoofdactrice, Lana Lamour, er van wordt verwacht een MAD-agente te zijn. De inspecteur is echter stekeblind van de verliefdheid. Sophie en Finot ontdekken dat de filmbasis feitelijk een dekmantel is om een nabij gelegen militaire installatie te filmen.

16. Le gaz qui endort
Dr. Gang wil met een gigantische hoeveelheid slaapgas toeslaan op diverse toeristische trekpleisters, opdat zijn agenten ongestoord de mensen zouden kunnen beroven van hun bezittingen. Op het eiland Boha Boha waar de fabriek zou verborgen liggen, ligt iedereen al onder zeil, en de MAD-agenten willen in de eerste plaats ook Gadget laten inslapen.



17. Le coucou suisse
De Zwitserse regering doet een beroep op inspecteur Gadget om de nationale goudvoorraad te beschermen. Helaas is Dr. Gang daar al mee gaan lopen, en één van zijn lokale trawanten, de klokkenmaker Horlogé, is bezig het goud om te smelten tot een raderwerk. Gadgets horloge heeft het bovendien begeven, en hij krijgt van Horlogé een horloge waardoor op elk heel uur zijn gadgets op hol slaan.

18. Gadget prend le train
MAD is van plan een trein te beroven waar onderdelen van een nieuwe supercomputer in worden vervoerd. Zijn mannetjes zijn al in de wagons aanwezig, en voor Gadget is iedereen verdacht, behalve de schuldigen. MAD kan de trein omleiden naar een geheime basis, maar Sophie en Finot hebben maatregelen genomen om te vermijden dat de computer in verkeerde handen valt.

19. La galerie d'art
We vinden Gadget, Sophie en Finot terug in New York, omdat MAD heeft gedreigd om het museum voor hedendaagse kunst leeg te roven (alhoewel we onze twijfels hebben of die hoop rommel ook maar iets waard is). Soit, stuk voor stuk worden de ahem, "meesterwerken" vervangen door kopieën, en twee op kunstwerken lijkende robotten worden op Gadget afgestuurd om hem een kopje kleiner te maken.

20. Calamity Gadget
MAD dreigt om in een toeristisch Wild West-dorpje de bank te beroven, in een goeie ouderwetse cowboystijl, om vervolgens het terrein op te kunnen kopen. Gadget moet het opnemen tegen een gevreesde revolverheld.

21. Le piège de Mad
Het is een kalme tijd, en Gadget zit tevergeefs te wachten op een nieuwe opdracht. Dr. Gang heeft echter een plan klaar om Gadget in de val te lokken: een kruimeldief die zich De Rat noemt, pleegt enkele diefstallen waarbij hij steeds een ruit breekt. Op een landkaart vormen de lokaties van de misdaden het woord MAD...



22. Le compte à rebours
Een MAD-agent heeft zich in het ruimtevaartprogramma geïnfiltreerd om een belangrijke satelliet onder de controle van Dr. Gang te brengen. De agent weet zijn collega uit te schakelen, maar Gadget trekt op onderzoek uit, en hij weet telkens de agent voor de voeten te lopen, tot die er horendul van wordt. Uiteindelijk verandert Dr. Gang zijn plannen, en wil door middel van de raket Gadget elimineren.

23. Gadget à Hawai
Een reisje naar Hawaii betekent voor Inspecteur Gadget werk; Dr. Gang wil de bewoners van het eiland afjagen om er een raketbasis te installeren. Hij krijgt hierbij de hulp van een geschifte profeet, die voorspelt dat een lokale vulkaan binnenkort gaat uitbarsten. En dat is het geval ook, want de vulkaan zit tjokvol explosieven.

24. Le tremblement de terre
MAD heeft een geleerde ontvoerd die een apparaat heeft ontwikkeld om op kunstmatige wijze aardbevingen te veroorzaken. Dr. Gang wil hiermee de wereldregeringen afpersen. Hij heeft de geleerde in een rotsachtig gebied verborgen.

25. Le congrès d'Interpol
Gadget woont een Interpol-congres in Londen bij, en kan op het nippertje ontsnappen aan een aanslag. Dr. Gang is van plan om ook Kameleon naar het congres te sturen, om zo voor minstens een jaar op de hoogte te zijn van de plannen van de politie. Kameleon kan zich (bijna) foutloos in eender wie vermommen; wie zou er immers denken dat de beroemde inspecteur Gadget een spion is? Totdat er op het congres twee Gadgets opduiken, natuurlijk.

26. Le Triangle des Bermudes
Inspecteur Gadget krijgt de opdracht om een onderzoek in te stellen naar de verdwijnende schepen in de Bermuda-driehoek. Dr. Gang heeft daar zijn interesse vooral gericht op het kapen van olietankers, om de olie op de zwarte markt te kunnen verkopen. Door zijn gestuntel geraakt Gadget in de basis, en hij is er zelf pertinent van overtuigd dat hij gekidnapt is door aliens!

BEELD EN GELUID
Zowel de boxsets vanIl Était Une Fois... l'Éspace als die van Ulysse 31 leden onder een slechte mastering, die in het geval van die laatste een welbepaalde aflevering zelfs bijna onbekijkbaar maakte. Inspecteur Gadget is precies even oud (de reeksen alterneerden eertijds op de Franse TV), dus hielden we ons hart vast voor de beeldkwaliteit. Onze vrees bleek ongegrond, want als je nu eens een voorbeeld wil van een oude tekenfilmreeks die wél netjes is opgepoetst, dan moet je deze maar eens bekijken. We zouden liegen als we zouden zeggen dat de laatste printbeschadiging verdwenen is, maar er is duidelijk veel werk gestoken in de remastering. De kleuren ogen onwaarschijnlijk helder en fris, zijn uiterst stabiel, de scherpte is optimaal, en we hebben nagenoeg geen compressie-artefacts kunnen bespeuren, alhoewel het contrast een beetje verschilt naargelang de aflevering. Wel zie je op een groter scherm blokvorming: alle gebogen lijntjes vallen uiteen in kleine horizontale en verticale verzamelingen pixels. Deze hebben echter zo'n danig hoge resolutie dat het absoluut niet stoort; het lijkt soms alsof je naar een computerscherm bent aan het kijken, maar de fijnheid ervan is meer dan in orde. Af en toe zie je een klein beetje interlacing, wat bij tekenfilms wel altijd een probleem zal zijn, maar de beeldkwaliteit verdient een dik cijfer. De beslissing om voor double layer schijven te gaan was de goeie.



Van Inspecteur Gadget bestaat er een Engelstalige versie met een tiental afleveringen en deze box. Omdat er tenminste voor de Franstalige boxen het vooruitzicht is eerlang alle afleveringen compleet te kunnen krijgen, én omdat deze reeks in het Frans zoveel sappiger klinkt, verkiezen we deze laatste versie, en we krijgen ook voor het geluid waar voor ons geld. De overdubbing is overigens in Québec, Canada verricht, door een paar lokale acteurs, maar vooral diegene die de stem van de inspecteur doet, verdient een pluim voor de manier waarop hij zijn karakter voicet. Enige geluidstrack is de originele mono-track voorgeschoteld, die als 2.0-mix uit de beide frontkanalen komt. Een gevoel van richting moet je bij deze afleveringen niet verwachten, maar het geluid klinkt zuiver en onvervormd, de dialoog is helder en het Frans is eenvoudig genoeg om ook mensen met een beperkte kennis van de taal te kunnen laten genieten van de reeks. De afleveringen van elk ruim 20 minuten zijn niet meer verder in stukjes onderverdeeld, behalve dat de openings- en eindcredits een aparte track vormen. We kunnen, kortom, over de technische opknapbeurt die onze inspecteur heeft genoten, meer dan tevreden zijn.

EXTRA'S
Uitgezonderd een reeks promotionele trailers voor andere boxsets van I.D.P., waarvan er telkens twee automatisch opstarten bij het insteken van de disc, wat we gewoon irritant vinden, is deze box volledig kaal op gebied van extra's, en dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de voortreffelijke Il Était Une Fois... l'Éspace-box. Nu ja, je kan niet alles hebben. Het hoofdmenu bevat wel een play all-optie.

CONCLUSIE
Een leuke tekenfilmreeks voor wie de Franse taal geen belemmering vormt, die hier ook nog eens gepresenteerd wordt in een fraaie box, en technisch mooi afgewerkt is.



cover



Studio: IDP

Regie: Bruno Bianchi, Jean Chalopin & Andy Heyward
Met: Luc Durand, Patricia Danot, Bernard Carez, Victor Désy

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1983-1985

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
+- 590 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3760000563697


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij