:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TORQUE
TORQUE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-09-08
FILM
De stoere motorrijder Cary Ford (Martin Henderson) wordt onterecht beschuldigt van de moord op de broer van Trey (Ice Cube), de leider van de Reapers - één van de meest gevreesde motorbende van het land. Trey wilt uiteraard wraak nemen voor de dood van zijn broer en trekt met de Reapers achter Ford aan. Alsof dat nog niet genoeg is krijgt Cary Ford ook nog de Hellions - een rivaliserende motorbende - en twee agenten achter zich aan...

Met Torque dacht producent Neal H. Moritz, bekend van superhits als XXX, S.W.A.T. en The Fast and the Furious, het onverwachte megasucces van laatstgenoemde prent te herhalen. Torque is dan ook het best te omschrijven als The Fast and the Furious op twee wielen. Het verhaal is ook hier van ondergeschikt belang aan de over-the-top actiescènes, blinkende motoren en wulpse babes, en hangt - niet geheel verwonderlijk - aan elkaar van de onlogischheden en versleten clichés. Videoclipfilmer Joseph Kahn blikt zijn debuutfilm wel met veel visuele flair in, maar iemand bij Warner Bros had de man bij zijn oren moeten pakken en zeggen "Trop is teveel!". En dan doelen we op het overdadige gebruik (hoewel dit eerder op 'misbruik' begint te lijken) van computergegeneerde beelden. De actiescènes werden hier namelijk niet verbeterd met deze techniek, maar zijn bijna volledig uit énen en nullen opgetrokken! Je bent bij momenten net naar een introfilmpje van een videogame aan het kijken (en dan nog één met zwakke graphics), wat maakt dat het zélfs met je verstand op het nachtkastje nog allemaal moeilijk te slikken is! In thuisland Amerika flopte de 60 miljoen $ kostende film genadeloos, met een totale opbrengst van ongeveer 21 miljoen $ en in de meeste landen haalde het motorenvehikel amper het grote scherm. In de "bottom 100" van IMDB staat Torque op nummer 57, waarvan akte.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is haarscherp, met een goed contrast en een degelijk schaduwdetail. De kleuren zijn erg fel, maar dit is door de regisseur zo bedoeld. Het beeld heeft een bevredigend detailniveau, maar hier en daar durft het ook wel eens wat soft ogen. We hebben een enkel compressiefoutje bemerkt en soms duikt er wat minieme filmgrain op. De gebruikte filmprint is vrij van vuiltjes of beschadigingen. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een goede spreiding en een prima gevoel voor richting. De dialogen zijn over het algemeen goed te verstaan, maar op enkele momenten leken ze verloren te lopen in de geluidseffecten. Ruis of andere oneffenheden hebben we niet opgemerkt.

Ook nog even dit: volgens de cover is er ook nog een Duitse Dolby Digital 5.1-track aanwezig, maar in de realiteit blijkt dit een Frans Dolby Digital 5.1-spoor te zijn.

EXTRA’S
Ondanks dat Torque op weinig goede kritiek kon teren en bijgevolg het liet afweten in de bioscoopzalen voorziet Warner het schijfje van een handjevol bonusmateriaal, dit om de kans op een eventueel tweede leven op dvd te verstevigen. We zetten alles even op een rij:

• De originele bioscooptrailer
• Audiocommentaar ingesproken door regisseur Joseph Kahn en een bende acteurs (waarvan Martin Henderson, Matt Schulze, Monet Mazur en Adam Scott de belangrijkste zijn).
• Audiocommentaar ingesproken door - opnieuw - regisseur Joseph Kahn en bijna de volledige technische crew.
• 2 animatic-vergelijkingen (van de blitse openingsscène en de lachwekkende treinscène)
• Muziekvideo "Lean Low" van de groep Youngbloodz

Er is tenslotte ook nog een Easter egg te vinden.

CONCLUSIE
Wij waren niet wild van Torque, maar iets zegt ons dat de film ondanks alle slechte kritieken een verhuur- en/of verkooptopper wordt op dvd. De technische kwaliteiten zijn dik in orde en er is het nodige bonusmateriaal aanwezig. Doe er uw voordeel mee...


cover
Studio: Warner

Regie: Joseph Kahn
Met: Martin Henderson, Ice Cube, Matt Schulze, Monet Mazur, Adam Scott, Jaime Pressly, Jay Hernandez

Film:
3,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931246620


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer
• 2 commentaartracks
• 2 animatic-vergelijkingen
• Muziekvideo
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij