:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMALLVILLE - SEIZOEN 2
SMALLVILLE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-09-08
SERIE
Cliffhangers zie je aan het einde van een tv-serie seizoen wel vaker. Je hebt ze in alle formaten en genres, positieve en negatieve, spectaculaire en oersaaie, etc. De cliffhanger aan het einde van het eerste seizoen van Smallville kun je op zijn minst onder de categorie spectaculair rekenen. Het gebeurt toch niet alle dagen dat er een tornado door de stad raast en dreigt van het meisje van je dromen een paar 100 kilometer verder te doen landen.

Dat is dan ook het dilemma waarmee Clark Kent (Tom Welling) zat opgescheept in de laatste aflevering van het vorige seizoen. Hij was namelijk samen met Chloe (Allison Mack) naar het bal, maar van zodra hij hoorde dat de tornado in de richting van de bushalte raasde, waar Lana (Kristin Kreuk) op dat moment was, raasde hij ervandoor. Hopende dat hij niet te laat is zien we Clark tegen onmenselijke snelheid door de omgeving razen. Hij is net op tijd om te zien hoe Lana's truck door de tornado van de grond gehoffen wordt.

Daarmee moesten we het dus aan het einde van het seizoen doen. Vanzelfsprekend was iedereen razend benieuwd hoe dat ging aflopen, zelfs al wist iedereen deep down wel dat er maar één mogelijke uitkomst was van het drama. Dat is dan nog maar de eerste aflevering van dit nieuwe seizoen. Al in de 2e aflevering worden we geconfronteerd met 2 nieuwe feiten: Clark's vriend Lex Luthor (Michael Rosenbaum) gaat trouwen en Clark ontwikkeld zijn heatvision. Dit laatste met de nodige vuurhaarden tot gevolg vooraleer Clark zijn nieuwe kracht onder controle weet te krijgen.

Na de tornado blijkt ook dat het ruimteschip waarin Clark naar de aarde gestuurd werd, verdwenen te zijn. Tot overmaat van ramp is het Pete (Sam Jones) die het schip terugvindt in een weide, uiteindelijk kan Clark niet anders meer dan Pete zijn geheim te vertellen. Spijtig genoeg is Pete's reactie allesbehalve wat je normaal kan noemen. Naast deze problemen zijn er natuurlijk ook nog de freak van de week problemen. Af en toe duiken er in Smallville namelijk personen op die door de meteoren veranderd werden en nu beschikken over speciale krachten. Een aantal onder hen gebruiken deze ten goede, maar het merendeel vervalt al snel in misdadig gedrag. Clark beschouwd het dan ook als zijn taak om deze personen tot de orde te roepen, bovendien zonder zijn geheim aan het licht te brengen.

Bovendien probeert Clark Lana nog steeds voor zich te winnen, zijn krachten en de merkwaardige gebeurtenissen in Smallville maken dat er echter niet makkelijker op. Ook Chloe is hier alles behalve mee opgetogen aangezien ze al lang een oogje heeft op Clark, maar na het debacle op het lentebal besloot ze om daar een punt te proberen achter zetten. Vanzelfsprekend lukt dat niet steeds even goed, met de nodige zeer explosieve situaties tot gevolg. Uiteindelijk komt het zelfs zo ver dat Clark en Chloe niet meer met elkaar praten, hierdoor dreigt Clark ook Lana te verliezen.

Dit alles en heel wat meer kan je verwachten in het complete tweede seizoen van Smallville. Het leven is ingewikkeld, maar wanneer je van een andere planeet komt en speciale krachten hebt, wordt alles nog veel ingewikkelder ...

In het eerste seizoen van Smallville draaiden de afleveringen nogal vaak rond de zogenaamde "freak of the week", hierdoor was de ontwikkeling van de personages en hun onderlinge relaties minder uitgewerkt en bleef het geheel af en toe net dat ietsjes te oppervlakkig. Voor het 2e seizoen werd het roer dan ook volledig omgeslagen en wordt er erg veel aandacht besteed aan de personages en hun ontwikkeling. Af en toe duikt er nog wel eens een "freak of the week" op, maar dit is dan eerder occasioneel te noemen en zorgt voor de nodige afwisseling in de verhaallijn. Logisch gevolg is dat we in het 2e seizoen heel wat meer te weten komen over de personages en dat ook de verhaallijn serieus opschiet in vergelijking met het eerste seizoen. Het eindresultaat is uiterst geslaagd te noemen, want de ruwe kantjes die in het eerste seizoen nog zichtbaar waren, zijn nu bijgewerkt en stelt de producenten in staat om de serie tot bloei te laten komen. Het is trouwens bijna normaal te noemen dat een eerste seizoen van een serie af en toe een beetje stram loopt, aangezien zowel cast als crew hun draai proberen te vinden in het geheel. Dit met alle positieve gevolgen vandien voor eventuele volgende seizoenen. Smallville is op zijn minst een boeiende reeks te noemen, eenmaal je bent begonnen met kijken, valt het je uiterst moeilijk om de stop-knop op de afstandsbediening van de dvd-speler terug te vinden, laat staan hem ook werkelijk te gebruiken.

AFLEVERINGEN
Vortex
Is het een krachtige windstoot die Clark tijdens een dramatische redding van Lana, hoog in de lucht, naar boven jaagt? Of heeft Clark een nieuwe kracht ontdekt? Een nieuwsgierige reporter komt vroegtijdig aan zijn einde... en een duidelijk geheim sterft met hem.

Heat
Het wordt Clark letterlijk behoorlijk warm onder de voeten wanneer zijn "heatvision" zich begint te manifesteren. Tot overmaat van ramp wordt deze kracht aangedreven door Clark's hormonen. Daar komt bij dat Clark's nieuwe lerares bilogie een onweerstaanbare kracht lijkt uit te oefenen op mannen.

Duplicity
Clark deelt zijn geheim met zijn beste vriend Pete, nadat deze zijn ruimteschip ontdekte. Maar nu deze de waarheid kent, wordt hij meer dan een deelnemer in Clark's avonturen: hij loopt nu ook gevaar.

Red
Wanneer Clark zich een ring aanschaft, vervaardigd uit rood kryptoniet, lijkt hij als het ware een gedaanteverwisseling te ondergaan. Clark begint zich namelijk vreemd te gedragen en zegt steeds wat hem dwarszit. Lana weet de nieuwe Clark Kent in het begin wel te appreciëren, totdat deze dingen doet, die de oude Clark nooit gedaan zou hebben. Pete en Jonathan proberen wanhopig om Clark te stoppen.

Nocturne
Lana ontvangt gedichten van een geheime aanbidder. Na een tijdje begint ze zich daar echter ongemakkelijk bij te voelen en proberen Clark en Lana de schrijver te vinden. Wanneer ze de jongen vinden, blijkt deze een kluizenaar te zijn die in een waar monster veranderd wanneer hij in het daglicht komt.

Redux
Clark en Lana ontdekken beide oude familiegeheimen. Een chearleader houdt er een wel heel rare gewoonte op na: om jong te blijven zuigt ze als het ware het leven uit de tieners van Smallville High.

Lineage
Een vrouw duikt plots in Clark's leven op en beweert zijn moeder te zijn. Erger nog, indien dit juist zou zijn, dan is Lex Luthor Clark's halfbroer. Deze vrouw zet echter een reeks gebeurtenissen in gang, waaruit Clark heel wat over zichzelf en zijn verleden leert.

Ryan
Clark gebruikt zijn krachten om zijn jonge vriend Ryan te bevrijden uit een onderzoekskliniek. Wanneer Clark echter ontdekt dat Ryan terminaal ziek is, moet hij leren aanvaarden dat er bepaalde dingen zijn waaraan zelfs hij niks kan veranderen.

Dichotic
Clark vermoedt kwaad opzet wanneer een verdacht goed presterende student gelijktijdig afspraakjes met Lana en Chloe maakt. Intussen moet Lex een cursus woedebeheersing bijwonen nadat hij een stadswachter's auto bijna vernielde, wanneer deze hem een boete wou voorschrijven.

Skinwalker
Hij viel ter aarde in een meteorenregen, vuur schoot uit zijn ogen. Klinkt bekend, niet? Het verhaal werd echter verteld door oude grottekeningen en houdt misschien wel verband met Clark's lot en zijn nieuwe romance met een knappe Indiaanse.

Visage
Net wanneer alles vlot lijkt te gaan tussen Lana en Clark, duikt Lana's ex-vriend Whitney weer op in Smallville. Clark denkt echter dat er iets helemaal niet klopt met Whitney en gaat op onderzoek uit.

Insurgence
Lionel Luthor en Martha Kent worden gegijzeld in de Luthorcorp toren in Metropolis. De enige manier waarop Clark ongemerkt het gebouw kan binnendringen is via een sprong van 60 meter vanaf het nabijgelegen gebouw van de Daily Planet. Clark is er echter niet zeker van dat hij zulke krachttoer wel degelijk kan uithalen.

Suspect
Wanneer Lionel Luthor wordt neergeschoten lijken er verdachten zat die de aanslag gespleegd kunnen hebben. Een onder hen is Jonathan Kent, Clark kan echter niet geloven dat zijn vader een dergelijk iets zou doen en probeert dan ook de waarheid te achterhalen.

Rush
Chloe en Pete gaan uit hun dak, ze lijken onder invloed van een of andere drug en zijn alle zin voor verantwoordelijkheid of gevaar verloren. Clark verzet zich hier ten zeerste tegen, totdat Pete ongemerkt een klein rood steentje in Clark's zak steekt.

Prodigal
Lex laat zijn halfbroer Lucas opsporen zodat hij voldoende stemmen heeft om Lionel uit het bestuur van Luthorcorp te zetten. Lionel en Lucas lijken er echter hun eigen agenda op na gehouden te hebben.

Fever
Een medisch onderzoek wijst uit dat Martha zwanger is. De vreugde is echter van korte duur wanneer blijkt dat ze stervende is na het inademen van meteoorstof. Wanneer ook Clark dezelfde effecten lijkt te ondergaan, weten zowel Chloe als Lana niet wat ze moeten doen. Clark Kent die dodelijk ziek is, dat is namelijk een unicum.

Rosetta
Vastbesloten om te achterhalen waar hij vandaan komt, reist Clark naar New York. Daar ontmoet hij Dr. Virgil Swann (Christopher Reeve!), deze heeft voor Clark een boodschap en niet zomaar een boodschap, nee, eentje van Clark's thuisplaneet.

Visitor
Clark is misschien niet de enige op aarde die afkomstig is van Krypton. Een student met ongewone interesses en krachten gelooft dat hij een buitenaards wezen is, bovendien wil hij dat Clark hem helpt om terug te keren naar huis.

Precipice
Wanneer een paar dronken studenten Lana ruw dreigen aan te pakken, schiet Clark te hulp. Volledig overwelmt door zijn emoties takelt Clark een van hen echter zwaar toe. Als gevolg spant het slachtoffer de Kents een rechtzaak aan... maar is de jongen wel echt gekwetst ? of doet hij maar alsof?

Witness
Door het inademen van pure kryptonietdampen, neemt de kracht van een aantal studenten exponentieel toe. Clark kan niet tegen alle drie tegelijkertijd op en moet machteloos toezien hoe de 3 zich tegen Jonathan en Martha keren.

Accelerate
Jaren geleden verloor Lana haar jeugdvriendin Emily bij een gruwelijk ongeval. Nu duikt het meisje opnieuw op in Lana's leven en het geheim van de herrijzenis van het meisje ligt in de laboratoria van Lionel Luthor.

Calling
De expert die werd ingehuurd om de pictogrammen in de grotten van Smallville te ontcijferen, beschikt plots over verbijsterende krachten die hem moeten helpen bij het uitvoeren van zijn taak: Clark doden. Helen en Lana zetten allebei vraagtekens bij de relaties met de mannen in hun leven.

Exodus
Clark gaat, met of zonder Lana, maar Smallville is voltooid verleden tijd. De superheld in wording zegt zijn familie, vrienden en lot voorwel wanneer zijn beslissing om het ruimteschip te vernietigen op een onbedoelde tragedie uitdraait.

BEELD EN GELUID
Net als bij het eerste seizoen kreeg Smallville ook nu weer een erg mooie anamorfische 1.78:1 transfer mee van Warner. Enige minpunten die we echt konden opmerken zijn dat ten eerste in de scenes met CGI animaties het beeld af en toe net dat ietsjes softer kan overkomen. Ten tweede en meteen ook ten laatste is er af en toe ookw at filmgrain aanwezig, dit werkt in de meeste gevallen echter allesbehalve storend en vermelden we eigenlijk enkel voor de volledigheid. Beschadigingen vielen ons deze keer niet meer op en het grootste minpunt van de transfer op de eerste boxset lijkt ook verholpen nl. edge enhancement. Voor zover we zelf hebben kunnen merken is dit afwezig of in ieder geval verwaarsloosbaar. Kleuren ogen nog steeds erg helder en mooi verzadigd, ook schaduwdetail en zwartniveau zijn nog steeds van erg goed niveau

Wat betreft geluid krijgen we ook nu weer een Dolby Digital 2.0 track voorgeschoteld. Deze track creeert een vrij goede ruimtelijke spreiding, is heel dynamisch en bovendien ruisvrij. Dialogen zijn erg goed te verstaan en mooi uitgecentreerd. Net als dat bij het vorige seizoen het geval was overstijgt ook deze track de gemiddelde 2.0 track die bij de meeste series te vinden is. Hopelijk beslist Warner in de toekomst om alsnog een Dolby Digital 5.1 track te voorzien, want we kunnen enkel stellen dat dit de serie nog meer tot zijn recht zou doen komen. Niettemin hebben we geen enkele reden van klagen wat betreft de track die we wel geleverd krijgen.

EXTRA’S
4 Audiocommentaries
Bij de afleveringen Red en Rosetta krijgen we steeds 2 audiocommentaren gepresenteerd, eentje door producenten Alfred Gough en Miles Millar en een tweede commentaar werd geleverd door Tom Welling (Clark Kent), Kristin Kreuk (Lana Lang), Michael Rosenbaum (Lex Luthor) en Executive Producer Greg Beeman. Met name de eerste track is bijzonder informatief. Je komt erg veel te weten over de productie van de aflevering in kwestie. De tweede commentaar is eerder leuk om te luisteren, de acteurs grappen en grollen namelijk serieus aan. Het mag duidelijk zijn dat Michael Rosenbaum op de set een serieuze grappenmaken moet zijn.

Faster than a Speeding Bullet: The Visual FX of Smallville
In deze featurette van ongeveer 11 minuten wordt het productieproces van de speciale effecten van Smallville uit de doeken gedaan. Dit gebeurt op een erg verstaanbare en aangename manier waarbij zelfs vakparticuliere termen worden verklaard wanneer een van de technici deze gebruikt om een effect uit te leggen. Na het bekijken van deze featurette viel het ons op dat er in sommige afleveringen effecten zaten, waarvan we dachten dat het gewoon echt gebeurde in plaats van in het geheugen van een PC.

Christopher Reeve: The Man of Steel
Deze featurette van een goede 10 minuten zet de originele Superman, Christopher Reeve, in de spotlight. Al van in het begin hadden de producenten namelijk gehoopt dat Reeve ooit een gastrol zou vervullen in Smallville. Ze wilden dit gastoptreden echter op een speciaal moment in de jonge Clark's leven laten plaatsvinden. Dit gebeurde dan uiteindelijk in de aflevering Rosetta, Reeve is daar niemand minder dan de persoon die Clark vertelt waar hij vandaan komt. Heel toepasselijk horen we op dat moment ook het overbekende Superman-thema op de achtergrond spelen.

The Chloe Chronicles
Chloe Sullivan is eindredactrice van de Smallville Torch, bijgevolg gaat ze vaak op onderzoek uit om onopgeloste misdaden op te lossen of één van de vele mysteries in Smallville te verklaren. We volgen haar op één van die speurtochten.

Deleted Scenes
Net als dat bij films het geval is, sneuvelen er ook in tv-series wel al eens scènes. Verspreid over de schijven van dit tweede seizoen vinden we 6 dergelijke verwijderde scènes terug.

Gag Reel
Deze gag reel bewijst enkel maar datgene wat we al vermoeden uit de 2 audiocommentaren geleverd door de acteurs zelf: het is meestal een erg leuke bedoening op de set.

CONCLUSIE
Na een eerste jaar van vallen en opstaan, loopt Smallville, de reeks over de jeugdjaren van Superman, nu pas echt vlot. We waren in het begin zelf ook kritisch, maar dat maakte al snel plaats voor bewondering. De DVD release is mooi verzorgd met een prima beeld- en geluidstransfer, als kers op de taart krijgen we deze keer ook een mooie selectie extra's meegeleverd.


cover
Studio: Warner

Regie: Greg Beeman, James Marshall, Steve Miner, Jeff Woolnough, Rick Wallace, Chris Long, Terrence O'Hara, Craig Zisk, Marita Grabiak, Bill Gereghty, Kenneth Biller, Rick Rosenthal, Thomas J. Wright
Met: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Allison Mack, Sam Jones, John Schneider, Annette O’Toole en John Glover

Film:
8,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
966 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931242561


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks, Hongaars, Roemeens, Bulgaars, Arabisch, Turks, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• 4 Audiocommentaries
• Faster than a Speeding Bullet: The Visual FX of Smallville
• Christopher Reeve: The Man of Steel
• The Chloe Chronicles
• Deleted Scenes
• Gag Reel

Andere recente releases van deze maatschappij