:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GHOST IN THE SHELL
GHOST IN THE SHELL
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2001-07-29
FILM
Motoko Kusanagi werkt voor een overheidsorganisatie, vergelijkbaar met het FBI of de CIA, zeg maar. Cyborgs bedreigen de nationale veiligheid. Samen met haar partner Batou, een Schwarzenegger look-a-like die een boontje voor haar heeft, bestrijdt ze een nieuwe vorm van misdaad: computerhacking, wat een plaag is geworden. De naam "Ghost In The Shell" slaat op het feit dat het enige levende onderdeel van de cyborgs hun hersenen zijn waarin de ziel huist. De organisatie wil maar al te graag de zogenaamde "Puppetmaster" te pakken krijgen, omdat hij mensen en cyborgs gebruikt om zijn vuile klusjes op te knappen zonder een spoor na te laten. De film heeft tevens een subplot waarin artificiële intelligentie ter sprake komt: kunnen machines en robots een ziel hebben? Meer verklappen over de film doe ik niet, die moet je zelf ontdekken...

Ghost In The Shell wordt gesitueerd in het toekomstige Hong Kong City en geeft je als kijker het gevoel alsof deze stad echt bestaat. Op een haast onnavolgbare wijze is uitermate veel aandacht besteed aan details en realisme, waardoor de stad tot leven komt alsof ze werd gefilmd met echte camera's. De productie één keer bekijken is niet voldoende, pas na twee of meerdere kijkbeurten merk je alle details en achtergronden en wordt deze vorm van perfectie in een geanimeerde film een aangenaam kijkplezier. De bewegingen en details van elk karakter zijn bijna levensecht net als hun interactie met de andere karakters.

BEELD EN GELUID
Op het vlak van beeldkwaliteit loopt het toch niet helemaal zoals verwacht. Op verschillende plaatsen zie je duidelijk foutjes te wijten aan een slechte compressie. Ze zijn het best zichtbaar in stilstaande beelden, voornamelijk in de avond- of nachtscènes. Opmerkelijk is ook dat het openingscherm en de begingeneriek, beide met zwarte achtergrond, ontsierd worden door horizontale lijnen, alsof er een mobiele telefoon in de buurt is. Desalniettemin merk je in 90% van de film deze foutjes niet. Vreemd genoeg viel ons op dat sommige beelden uit de documentaire de foutjes zelfs niet bevatten. De Engelse Dolby Digital 5.1-geluidstrack (384 kbps) daarentegen blinkt wel op alle vlakken uit. Het geluid is heel zuiver en maakt perfect gebruik van alle kanalen. De achterste kanalen worden optimaal aangesproken voor geluidseffecten waardoor een unieke atmosfeer gecreëerd wordt. Voor de achterste kanalen wordt split-surround dikwijls toegepast. De filmmuziek heeft een sterke Japans karakter, maar de eenvoud van de instrumenten creëert een mooie achtergrond voor de vele actiescènes. De Japanse Dolby Surround 2.0-track (192 kbps) klinkt ondanks de beperkingen toch vrij goed.

EXTRA'S
Ghost In The Shell krijgt op deze dvd een halfuur durende Making-of die vreemd genoeg niet Nederlands ondertiteld is. Bijscholing Japans is hier dus wel gewenst. Af en toe zijn er wel Engelse vertalingen op het scherm te zien, maar waarom een Nederlands ondertiteling ontbreekt is een compleet raadsel. Vervolgens zijn er twee interessante extra's waarvan de Nederlandse tekst over het scherm rolt: productie-aantekeningen (29 min.) en SF & Animation (25 min.). Na een tijdje raken de ogen wel vermoeid door het vele lezen en tevens merkten wij enkele schrijffouten in de teksten. Om het geheel af te ronden is er de filmografie van regisseur Mamoru Oshii (6 min.), een korte uiteenzetting over de karakters in de film (tekst), en de trailer.

CONCLUSIE
Ghost In The Shell behoort absoluut tot de betere manga-films en is bijgevolg een must-have voor de fans. De dvd biedt een bevredigende beeld- en uitstekende geluidskwaliteit. De extra's laten het toch een beetje afweten, al was het maar wegens het niet ondertitelen van de documentaire.


cover
Studio: A-Film

Regie: Mamoru Oshii
Met: -

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777000892


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.0
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making-of
• Trailer
• Filmografieën
• Karakters
• Productie-aantekeningen
• SF & Animation

Andere recente releases van deze maatschappij