:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> E.R. - SEIZOEN 1
E.R. - SEIZOEN 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-10-07
SERIE
Het idee achter E.R. is al vrij oud, tenminste wanneer we bedenker Michael Crichton mogen geloven. Hij vertelt ons namelijk dat hij de eerste ideëen al op papier zette in 1974, toen hij zelf student in de geneeskunde was. Het duurde echter 20 jaar vooraleer hij die eerste krabbels verfilmd zou zien.

Oorspronkelijk was het ook niet de bedoeling dat E.R. een tv-serie zou worden, maar een bioscoopfilm. Als regisseur werd daarvoor niemand minder dan Steven Spielberg aan de haak geslagen die het verhaal en de karakteruitdieping erg interessant vond. Na een tijdje werd echter afgestapt van het idee van een film en werd er besloten om een tv-serie te starten waarin Crichton nog meer ideëen en verhalen kwijt kon. Spielberg trok zich ook terug uit het project, zijn eigen bedrijf Amblin Entertainment bleef echter wel bij de zaak betrokken. Tot op heden is Spielberg nog steeds een fervent kijker van de reeks.

Mede door de medische achtergrond van de bedenker, werd er sterk de nadruk gelegd op realisme in de reeks. Voor de pilot is het zelfs zo dat er gefilmd werd in een echt ziekenhuis dat pas enkele weken voor de opnames was komen leeg te staan. Een ander aspect dat de reeks vrij uniek maakte is het feit dat alles aan een zeer hoog tempo aan je voorbijgaat. Vij minuten rust of stilte op het beeld zijn dan ook erg schaars in de serie, wanneer ze er dan toch al eens zijn, kan je er gegarandeerd van op aan dat er nadien complete chaos zal volgen.

De crew was er echter tot op het moment van de eerste vertoningen met een testpubliek echter alles behalve zeker van dat het concept zou aanslaan, tenslotte ging men hier een heel andere toer op met medium televisie. Wanneer de reacties op de eerste paar afleveringen dan ook erg enthousiast waren wisten zowel Crichton als tv-zender NBC dat ze een ware hit in handen hadden. Wij zullen alvast de laatsten op de planeet zijn om iets anders te beweren.

AFLEVERINGEN
24 Hours (Pilot)
Een dag vol spoedgevallen, gaande van een splinter in een vinger tot dodelijke ongevallen, dat is waar het het personeel van de ER van het County General ziekenhuis constant mee te maken krijgt. Dat weegt na een tijdje natuurlijk zwaar door op de mensen die de ER draaiende houden. Dokter Greene overweegt dan ook sterk om de ER te verlaten en voor een privé-ziekenhuis te gaan werken. Wanneer alles net wat rustiger lijkt te worden komt de melding binnen dat een gebouw ingestort is en alle gewonden naar County General afgevoerd worden. Alsof dat nog niet erg genoeg is, arriveert ook nog eens een nieuwe lading studenten in de geneeskunde. Onder hen Benton's nieuwe leerling John Carter.

Day One
Dr. Lewis probeert een man, zonder succes, te laten opnemen in de afdeling psychiatrie van het ziekenhuis. Ondertussen krijgt Carter de opdracht zich bezig te houden met een aantal slachtoffers van een voedselvergiftiging, dat blijkt een erg onaangename bezigheid te zijn...

Going Home
Carol gaat na 2 maand terug aan de slag in de ER, waar ze er achter komt dat Doug zich verantwoordelijk voelt voor haar mislukte zelfmoordpoging. Benton vertrouwt Carter de zorg toe van een oudere vrouw, die niet meer volledig bij haar verstand lijkt te zijn. Zingen kan ze echter als de beste.

Hit and Run
Carter moet het lijk van een tiener proberen identificeren, een taak waar hij niet naar uitkijkt. Wanneer hij daar uiteindelijk in slaagt, brengt hij de familie op de hoogte, tot overmaat van ramp brengt hij echter de verkeerde familie op de hoogte ...

Into That Good Night
Doug Ross helpt een meisje met astma aan de juiste medicatie, de moeder kon die namelijk niet betalen. Tegelijkertijd moet Dr. Lewis een tiener behandelen die aan alcoholvergiftiging lijdt.

Chicago Heat
Van alle mogelijke dagen in oktober moet net op de heetste van allemaal de airco van het ziekenhuis het begeven. Tot overmaat van ramp zijn 2 van de andere ER's in Chicago gesloten. Bijgevolg wordt het een ware chaos in de E.R., Doug Ross krijgt bijvoorbeeld een baby te zien die een overdosis cocaïne toegediend kreeg en Susan Lewis krijgt een bezoekje van haar zus Chloe, tot haar grote ongenoegen.

Another Perfect Day
Wanneer Chloe dronken het hospitaal binnengestormd komt, zet ze de boel flink op stelten. Benton verdient het respect van Morgenstern wanneer hij een man met een serieuze keelwonde weet te redden. Carter's dag lijkt niet stuk te kunnen wanneer hij én een fles champagne wint én eindelijk een aantal beschikbare appartementen vindt.

9 1/2 Hours
Carol verzorgt een slachtoffer van een aanranding, tegelijkertijd neemt Mark Green een dagje ziekteverlof. Dit om een beetje tijd met zijn vrouw te kunnen doorbrengen. Op de ER zijn ze daar echter minder tevreden mee, want dat betekent dat Doug Ross alles in goede banen zal moeten leiden.

ER Confidential
Benton en Carter behandelen een travestiet met zelfmoordneigingen. Doug voelt zich niet al te goed in zijn relatie met Linda Farell, temeer omdat zij alles betaalt. Gaande van de tickets voor de opera tot het kostuum dat Doug moet dragen ...

Blizzard
In het midden van een zware sneeuwstorm is de ER totaal verlaten. Dit geeft de dokters en het verplegend personeel de kans om zich eens gewoon te amuseren. Het plezier duurt echter niet lang, er komt namelijk een melding binnen van een gigantische kettingbotsing en ambulances zijn op weg met tientallen slachtoffers.

The Gift
Benton maakt een grote fout wanneer hij de organen van een stervende man al op de donatielijst zet zonder goedkeuring van zijn vrouw. Lewis komt er achter dat Cvetic compleet verdwenen is en dat Chloe zwanger is.

Happy New Year
Carter mag voor de eerste keer een operatie bijwonen, vanzelfsprekend gaat dat gepaard met de nodige problemen. Chloe laat Susan weten dat ze van plan is naar Texas te verhuizen met haar nieuwe vriendje.

Luck of the Draw
Benton vertrouwd Carter de opleiding van een van z'n nieuwe studenten toe, Deb Chen. Carol heeft haar handen ondertussen vol met een patiënt die geobsedeerd lijkt te zijn door kleuren.

Long Day's Journey
Een voor het personeel overduidelijk zaak van echtelijk geweld, blijkt uiteindelijk toch niet te zijn wat ze dachten. Peter Benton laat zijn zus Jacky weten dat hij hulp heeft gevonden bij de verzorging van zijn moeder.

Feb. 5,'95
Dr. Morgenstern vraagt Mark om lid te worden van de permanente staf van de E.R. Deb Chen weet Benton te verbazen met een presentatie over een bepaalde heelkundige ingreep, dat tot groot ongenoegen van Carter.

Make of Two Hearts
Carol ontfermt zich over een Russisch meisje met Aids dat op de ER werd achtergelaten door haar pleegmoeder. Deb Chen eet een aantal chocoladebonbons die ze bij een patiënt ziet staan, wat ze echter niet weet is dat de bonbons LSD bevatten.

The Birthday Party
Dr. Hicks waarschuwt Peter dat hij niet kan blijven doorgaan met wisselen van shifts, enkel en alleen om voor zijn moeder te kunnen zorgen. Carol beslist dat ze het Russische meisje Tatiana (zie vorige aflevering) wil adopteren, haar vriend Tag is daar echter niet zo zeker over.

Sleepless in Chicago
Tegen de bezwaren van Dr. Hicks in, vangt Peter een 48 uur lange shift aan. Dat eist echter later zijn tol wanneer hij verondersteld was op zijn moeder te letten. Jenn vertelt Mark dat ze van hem wil scheiden, net op het moment dat Dr. Morgensten Mark laat weten dat hij Chicago gaat verlaten en Mark zal aanbevelen als zijn plaatsvervanger.

Love's Labor Lost
Mark stelt een verkeerde diagnose wanneer een zwangere vrouw net buiten het ziekenhuis weer instort. Greene, Lewis, Carter en Chen proberen op alle mogelijke manieren het leven van de vrouw en haar kind te redden.

Full Moon, Saturday Night
Alhoewel hij een avondje vrijaf genomen had, eindigt Mark toch weer in de ER. Spijtig genoeg wel een uur nadat de nieuwe chef een paraatheidsoefening had gehouden. Peter begint stillaan te beseffen dat hij en zijn zus onmogelijk nog voor hun moeder kunnen blijven zorgen.

House of Cards
Er onstaat een ware race tussen Carter en Chen, wanneer Benton hen laat weten dat hun dossiers een week vroeger dan voorzien ingediend zullen moeten worden. In die race begaat Chen een bijnda dodelijke fout.

Men Plan, God Laughs
Susan heeft haar handen vol met Chloe, die opnieuw in haar leven opdook. Carter maakt een goed indruk op Dr. Swift. Green en Swift kunnen het trouwens steeds minder goed met elkaar vinden wanneer Mark beslist dat zijn familieleven belangrijker is dan zijn carrière.

Love Among the Ruins
Mark en Jenn proberen weer wat orde in hun leven te brengen, dat is er niet bepaald makkelijker op geworden nu beiden in Milwaukee wonen en constant overenweer pendelen naar hun werk. De staf van het ziekenhuis ontdekt dat Carter uit een erg rijke familie komt.

Motherhood
Susan wordt gedwongen de rol van ouder op te nemen wanneer Chloe bevalt van een meisje. Zowel Chloe als haar moeder willen namelijk niet voor het kleintje zorgen. Doug is verbaasd en verrast wanneer Diane voorstelt om te gaan samenwonen.

Everything Old Is New Again
Carter spendeert zijn laatste dag van het academiejaar op de ER met het invullen van Benton's evaluatieformulier. Carol en Tag's problemen leiden tot het uiteindelijke afblazen van hun huwelijk en Chloe muist er weer vanonder. Gevolg is dat Susan Lewis achterblijft met de kleine Susie.

BEELD EN GELUID
Wanneer we de hoes van deze dvd bekeken, viel ons daar iets erg verontrustends op. De hoes maakt namelijk melding van een 1.77:1 anamorfische transfer. We stelden ons bijgevolg de vraag hoe het mogelijk om een widescreen te vekrijgen van een serie waarvan we tot op heden wisten dat ze maar van in 2000 in widescreen op TV werd uitgezonden, voordien dus in het toen als standaard beschouwde fullframe formaat.

Bijgevolg vreesden we het ergste: pan & scan! Dat leek ons de enige manier om toch een widescreen transfer te bekomen van een 1.33:1 beeldformaat, in de praktijk komt dit er dus op neer dat men boven en onderaan wat van het beeld laat vallen en zo een kunstmatig widescreen formaat creeert. Het rare aan de hele situatie echter was dat de main titles nog steeds op het schijfje stonden in het originele 1.33:1 beeldformaat, hier was dus niet in geknipt of iets dergelijks. We werden nieuwsgierig en vroegen ons af of het toch niet mogelijk was dat E.R. destijds al in breedbeeld gefilmd werd en nadien "aangepast" om op een standaard televisiescherm te passen. Hetzelfde werd namelijk gedaan bij bv. Babylon 5. Het feit dat de intro windowboxed op de dvd staat is dan simpel te verklaren door het feit dat deze opgebouwd is uit allerhande speciale effecten en niet zomaar kon heropgebouwd worden, vandaar dat er dan waarschijnlijk gewoon werd voor geopteerd om deze in het originele formaat te behouden.Na een serieuze zoektocht wisten we in onze archieven nog enkele VHS cassettes terug te vinden met daarop de originele uitzendingen uit 1994! Nadat we onze oude VCR van onder het stof haalden bereidden we ons voor op het ergste, zowel op het gebied van kwaliteit als beeldverhouding. Na enkele afleveringen te hebben onderworpen aan onze kritische blik hadden we er genoeg van, dat we ooit een dergelijk medium hebben willen gebruiken!

Gelukkig had de marteling ook nog enige positieve effecten. We hadden nu uitsluitsel over het al dan niet pan & scan zijn van deze transfer. Tot onze grote opluchting was namelijk gebleken dat er geen pan & scan toegepast was. Aan de beide zijkanten van het beeld was namelijk een hoop meer te zien dan voordien het geval was. Getuige daarvan een aantal vergelijkende screenshots die in deze review te vinden zijn.

Sommige lezers zullen nu misschien wel terugdenken aan de dvd-release van het 6e seizoen van Buffy The Vampire Slayer, waar je dan nogal eens ongewenste dingen in beeld zag. Dit kan natuurlijk ook de bedoeling niet zijn. Ook hier is echter geen paniek nodig, want dat is bij deze dvd's niet het geval. Integendeel, het komt de serie ten goede, elke vierkante millimeter van het beeld wordt benut. Aangezien het om een ziekenhuisserie gaat, zijn er sowieso al niet veel problemen met loze ruimte, maar zelfs wanneer we dit buiten beschouwing laten lijkt het echt wel alsof er tijdens de opnames echt gefilmd werd met breedbeeld in het achterhoofd.Maar nu hebben we natuurlijk nog steeds niks gezegd over de kwaliteit van de transfer. Hoogste tijd dus dat we onze loupe er bij nemen en eens bekijken hoe het zit met de andere aspecten van deze transfer. Allereerst voelen we ons verplicht te melden dat er een serieus verschil in beeldkwaliteit zit tussen de pilot (24 Hours) en de rest van de afleveringen. Dit verschil zit hem dan vooral in beschadigingen van de print, die zijn daar namelijk talrijker aanwezig dan in de rest van de serie.

Over het algemeen genomen ziet de transfer er erg goed uit. Enige minpunt dat we echt kunnen vaststellen is dat het geheel soms een beetje soft overkomt, echt storen doet dat echter bijna nooit. We vernoemen het enkel even voor de volledigheid, het is niet ondekbaar dat dit euvel voor komende releases ook verholpen wordt. Wat betreft kleurcontrast en schaduwdetail zit het dan weer erg goed, beter nog: optimaal. Zoals reeds eerder vernoemd is het aantal beschadigingen doorheen het hele seizoen heel wat lager, bijna onbestaande zelfs, in vergelijking met de pilot. Tot onze grote opluchting hebben we geen edge enhancement kunnen detecteren en is filmgrain tot een absoluut minimum beperkt gebleven. Je zal ons echter niet horen klagen wanneer we van elk seizoen van de reeks een dergelijke transfer gepresenteerd krijgen.

Als geluidstrack werd er gekozen voor de originele stereo track in de vorm van een Dolby Digital 2.0 spoor. Meestal fronsen we onze wenkbrauwen wel eens wanneer we enkel een 2.0 track terugvinden, des te groter was onze verbazing bij het bekijken en beluisteren van deze serie. De spreiding is namelijk erg goed, van de 2 kanalen wordt gewoon optimaal gebruik gemaakt. Bijgevolg zorgt dit voor een erg ruimtelijke spreiding en een track die zeer dynamisch te noemen is. Dialogen zijn mooi uitgecentreerd en ten allen tijde prima te verstaan. Een simpele maar kwalitatief hoogstaande track.

EXTRA’S
4 Audiocommentaren
Twee van de audiocommentaren zijn terug te vinden bij de pilot. Een eerste door bedenker Michael Crichton en producent John Wells en een tweede door een aantal leden van de crew. Een 3e commentaar is terug te vinden bij de aflevering Sleepless in Chicago, deze werd ingesproken door regisseur Christoper Chulack en schrijver Paul Manning. Tenslotte is er ook nog een commentaar teug te vinden bij de aflevering Love's Labor Lost door regisseur Mimi Leder en verscheidene leden van de crew.

Prescription for Success
Samen met leden van cast en crew, bedenker Michael Crichton en regisseur Steven Spielberg wordt teruggeblikt op het eerste seizoen van E.R. Dit door middel van interviews en fragmenten uit de serie.

First-year Rotation
Deze behind-the-scenes documentaire neemt ons mee achter de schermen van het eerste seizoen van E.R. Aan de hand van interviews en fragmenten komen we heel wat te weten over het totstandkomen van de serie.

On the Cutting Edge
Bij een ziekenhuisserie is het natuurlijk van groot belang dat de medische details kloppen. Op dat vlak schiet E.R. er wel enigzins tussenuit, in deze featurette wordt daar kort op ingegaan.

Post Operative Procedures
Tot slot nog een featurette over de muziek en geluidseffecten in E.R. Best wel raar om fragmenten te zien uit de serie waar nog geen muziek of geluidseffecten aan toegevoegd werden. Zo wordt bijvoorbeeld ook het al dan niet continue gebiep van de hartmonitors later toegevoegd !

Deleted Scenes
Drie scènes die uiteindelijk toch niet gebruikt werden in de serie. Spijtig genoeg krijgen we niet te horen waarom ze niet gebruikt werden, wat commentaar bij de scenes was dus wel mooi geweest.

Bloopers
Wanneer er bloopers terug te vinden zijn op een dvd-release zijn we er natuurlijk steeds als de kippen bij om deze te bekijken. In het geval van E.R. gaat dit van de standaard versprekingen tot de geboorte van mysterieuze groene aliens...

Easter Eggs
Als laatste extra zijn er ook een paar easter eggs verstopt op schijf 4. Voor de ongeduldigen onder ons zijn deze reeds terug te vinden in onze easter egg database.

CONCLUSIE
Dat E.R. een succesvolle serie is hoeven we ondertussen al niemand meer wijs te maken. Onlangs ging namelijk seizoen 11 van start. In tegenstelling tot veel andere series liep het geheel van in het begin erg vlot en was meer dan het bekijken waard. We krijgen van Warner na jaren afwachten een erg mooie dvd-release gepresenteerd die erg goed scoort op het gebied van beeld en geluid. Daarbovenop ook een mooi aantal extra's en dat alles maakt dat dit een release is die je gewoon niet aan je neus kan laten voorbijgaan.

OPMERKING
In tegenstelling tot de releases in het buitenland, werd het eerste seizoen van E.R. in de Benelux uitgebracht in 4 apart in de handel verkrijgbare volumes. We hadden veel liever ook een mooie boxset gezien, maar spijtig genoeg is dat er dus niet van gekomen.


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Anthony Edwards, George Clooney, Sherry stringfield, Noah Wyle, Julliana Margulies, Eriq LaSalle

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
1128 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
7321931333467


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• 4 Audiocommentaren,
• Prescription for Success,
• First-year Rotation,
• On the Cutting Edge,
• Post Operative Procedures,
• Deleted Scenes,
• Bloopers,
• Easter Eggs

Andere recente releases van deze maatschappij