:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HERO C.E.
HERO C.E.
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-10-12
FILM
Het leven van koning der Qin (Daoming Chen) ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Constant wordt zijn leven bedreigd door tal van huurmoordenaars die hem proberen ombrengen in opdracht van één van de 5 andere koninkrijken. De koning der Qin is namelijk de wreedste van allemaal, niks of niemand gaat hij uit de weg en niks of niemand toont hij genade. Zijn leger is een onstuitbare kracht dat stukje bij beetje het rijk der Qin groter en groter maakt. Tot voor enkele jaren waande de koning zich veilig in zijn paleis, maar sinds zijn hele persoonlijke wacht werd verslagen door 3 huurmoordenaars genaamd Flying Snow (Maggie Cheung), Sky (Donnie Yen) en Broken Sword (Tony Leung) denkt de koning er wel anders over. Hij liet het hele paleis ontruimen zodat toekomstige huurmoordenaars zich alvast niet konden verbergen tussen zijn eigen dienaars. Daarbovenop zette hij een prijs op het hoofd van elk van de 3 huurmoordenaars die voordien hem hadden proberen vermoorden.

Op een dag bereikt het bericht de koning dat de 3 verslagen werden door een simpele magistraat (Jet Li) uit zijn koninkrijk. Nameless presenteert de koning de zwaarden van zowel Flying Snow, Sky en Broken Sword. Vooraleer hij zijn beloning ontvangt, vraagt de koning om hem te vertellen hoe hij de klus geklaard heeft. Zodoende vertelt Nameless hoe hij Sky in een duel overwon en de liefde tussen Broken Sword and Flying Snow gebruikte om hen beide te overwinnen. Zowel de koning der Qin als Nameless houden er echter hun eigen agenda op na ...Hero speelt zich af vlak voor de stichting van het Qin keizerrijk in China, meer dan 2200 jaar geleden. China was verdeeld in 6 koninkrijken die constant in oorlog waren met elkaar. Van deze koninkrijken was het rijk der Qin het meest oorlogszuchtige, de koning der Qin werd als een ware tiran aanzien, zowel door de volkeren van de 5 andere rijken als door zijn eigen volk. Geen van hen leek echter de onderliggende motieven de koning te begrijpen, bijgevolg kreeg de koning de ene aanslag op zijn leven na de andere te verwerken.

Rond deze koning, die later de allereerste keizer van China zal worden, zijn tal van legenden bekend. Het is trouwens deze keizer die het beroemde terracotta leger zou laten bouwen om zijn graftombe te bewaken. Deze graftombe ligt tot op de dag van vandaag onaangeroerd in het Chinese landschap, wetenschappers willen deze al decennialang openen en onderzoeken, maar de Chinese autoriteiten weigeren dit al jaren halsstarrig.De druk om hierrond opgravingen te starten werd er niet lichter op nadat men het terracotta leger ontdekte, volgens oude geschriften was dat namelijk een peulschil vergeleken met de pracht en praal van de eigenlijke graftombe. De opgravingen gaan tot op de dag van vandaag nog steeds voort, steeds krijgen we een beter inzicht in de enorme omvang van het grafcomplex. Dat onderstreept nogmaals hoeveel aanzien de man genoot en over wat voor rijkdommen hij beschikte. Tot op heden is men er nog steeds niet geslaagd om de ingang tot het ondergrondse paleis, de zogenaamde binnenstad van het complex, terug te vinden. Dit alles versterkt natuurlijk enkel de mysterieuze sfeer die rond de eerste Chinese keizer hangt.

Deze heel mysterieuze sfeer maakt de film van Zhang Yimou er natuurlijk enkel interessanter op. Hero is tot op heden een van de grootste Chinese producties met een budget van een goede 250 miljoen Yuan (= 30 miljoen dollar). Naar Hollywood-normen is dat natuurlijk niet veel, maar men kan in China blijkbaar veel beter met geld om, want voor 30 miljoen dollar heeft men een productie weten neer te zetten die vele malen beter is dan het gros van de hedendaagse big budget Hollywood producties. De oosterse filmproducties hebben de laatste jaren trouwens serieus aan populariteit gewonnen, dat spreekt natuurlijk enkel in hun voordeel, want investeerders zijn dan sneller gewillig om geld te pompen in je film.Dat alles terzijde gelaten is Hero ook erg kundig in beeld gebracht door regisseur Zhang Yimou, het camerawerk en het gebruik van kleuren zijn op zijn minst verbluffend te noemen. Kleur is namelijk een erg belangrijk aspect in de film, ze wisselt dan ook naarmate de emoties van de personages wisselen. De hele verhaallijn en keuze in locaties geeft de film ook iets episch, maar toch blijft het geheel simpel en boeiend van opvatting. Daar ligt voor ons ook het verschil met "die andere film", nl. Crouching Tiger, Hidden Dragon. De film blijft erg toegankelijk voor iedereen zonder al te simpel te worden. Crouching Tiger, Hidden Dragon was een eerder filosofisch werk, een Chinees sprookje als het ware waarbij beeldspraak en symbolen erg belangijk waren voor het verhaal. Dat zorgde er echter meteen ook voor dat de film een heel pak minder toegankelijker was voor het grote publiek. Het feit dat dit bij Hero niet het geval was, verklaart deels het enorme success van de film.

Een ding hebben de 2 films echter wel gemeen, namelijk componist Tan Dun. Eerder al won Tan Dun een Oscar voor zijn werk in Crouching Tiger, Hidden Dragon. Voor Hero heeft hij dan misschien wel geen Oscar gewonnen, maar de door hem voorziene soundtrack is op zijn minst even indrukwekkend te noemen. De man weet westerse instrumenten zoals de viool in perfecte harmonie te laten samengaan met het erg oude geluid van kodo drummers. Daaruit vloeit een geluid voort dat perfect samengaat met wat we te zien krijgen in de film. We kunnen ons de film niet voorstellen zonder de muziek van Tan Dun, want deze voegt zeker en vast een extra dimensie toe aan de film. Mensen die van het genre muziek houden raden we natuurlijk vanzelfsprekend de soundtrack van Crouching Tiger, Hidden Dragon aan, maar ook de symfonie "Heaven, Earth, Mankind" die Tan Dun schreef voor de overdrachtsceremonie in 1997 van Hong Kong aan China.In ieder geval is Hero een film die je op zijn minst een kans moet geven, tot nog toe zijn we niemand tegengekomen die het zich nadien beklaagd heeft. Wat ons betreft was dit de film die in 2002 de Academy Award voor Beste Buitenlandse Film had moeten winnen.

BEELD EN GELUID
Bij een film als Hero, waarin kleur en detail een erg voorname rol spelen, is het natuurlijk van het uiterste belang dat er een goede beeldtransfer voorzien wordt. Gelukkig stelt men ons op dat vlak bij Dutch Filmworks niet teleur. De anamorfische 2.35:1 transfer oogt namelijk erg scherp en is bijgevolg rijk aan details. Wat ons nog het meest opvalt, is het nagenoeg perfecte kleurcontrast van de transfer. Dit zorgt samen met een erg solide zwartniveau en optimaal schaduwdetail voor een kwalitatief erg hoogstaande transfer. Enige vorm van beschadigingen en/of vuiltjes is ons trouwens niet opgevallen, bovendien zijn digitale compressiefouten volledig uit den boze. Het enige wat we bijgevolg kunnen opmerken is de continue aanwezigheid van een lichte hoeveelheid filmgrain. Wat ons betreft was dit niet direct storend en veranderd dat weinig aan het feit dat dit een prima beeldtransfer is die de film enkel recht aandoet.Gezien de spectaculaire martial-arts scènes en de muziek van Tan Dun waren we erg benieuwd naar de audiomixes die we op deze release zouden gepresenteerd krijgen. Allereerst even vermelden dat er geen Engelse dub werd voorzien op deze schijf, een beslissing die we enkel kunnen toejuichen. Dit dan nog wel om 2 redenen: ten eerste lijkt zo'n dub nergens op, want alle synchroniteit tussen beeld en spraak is dan natuurlijk compleet weg, ten tweede is er zo meer ruimte beschikbaar op de dvd. Dit heeft als gevolg dat we naast de traditionele Dolby Digital track ook een DTS track meegeleverd krijgen!

Kwalitatief gezien is er niks op deze tracks aan te merken, ruis is compleet uit den boze en dialogen zijn kraakhelder en mooi uitgecentreerd in het geluidsbeeld. Voor de geluidseffecten en muziek wordt vervolgens optimaal van de 6 beschikbare kanalen gebruik gemaakt. Dit creëert een dynamiek en een spreiding in het geluidsbeeld zoals we die maar zelden tegenkomen. Het LFE kanaal wordt hierbij zeer actief gebruikt, wat toch een echte meerwaarde is tal van de scènes. Ook de surround kanalen worden actief en soms zelfs agressief betrokken bij het geheel. Bij bv. de scènes met de 100-en kruisbogen de hun pijlen afschieten krijg je echt het gevoel midden in de film te zitten. Tenslotte wordt ook de muziek van Tan Dun optimaal verwerkt in de gehele mix, waardoor deze beter dan ooit tot zijn recht komt. We durven zeker en vast stellen dat we op auditief gebied onder de indruk waren van de kwaliteit, die zelfs die van de vertoning in de bioscoop met gemak oversteeg. Dit alles geldt zowel voor de DTS-track als de Dolby Digital-track, maar natuurlijk is er ook verchil tussen beide tracks. Dat verschil zit hem in het detail, de DTS-track is namelijk net dat beetje gedetailleerder dan de Dolby Digital-track. Dit verhoogt de ervaring van het geluid natuurlijk enkel. In ieder geval zijn beide tracks pareltjes en bijgevolg prima demonstratiemateriaal.

Zowel op het gebied van beeld als geluid is dit het dvd-formaat op zijn sterkst!EXTRA’S
DISC 1
Selected Interviews
In drie vrij korte interviews met Zhang Yimou, Jet Li en Zhang Ziyi komen we wat te weten over allerlei aspecten van de film, waaronder de definitie van een held, de onderlinge samenwerking tussen cast en crew en dergelijke meer. Erg spijtig dat hier niet voor uitgebreidere interviews gekozen werd.

B-Roll
Als 2e extra krijgen we een B-Roll gepresenteerd. Deze kunnen we nog het beste omschrijven als een behind-the-scenes filmpje, al is het geheel wel zonder enige vorm van commentaar. Niettemin zitten er toch een aardig aantal interessante beelden in. spijtig genoeg gaat het hier ook weer niet om een uitgebreidde documentaire maar een korte compilatie van een 6-tal minuten.

International Trailer
De internationale trailer van Hero. De "Quentin Tarantino presents" aan het begin van de trailer vinden we eigenlijk wel enigzins misplaatst.Photo Gallery
Een aantal foto's uit de film, verwerkt in het menu van de dvd, heeft niet echt een meerwaarde wat ons betreft.

Cross-Promotional Trailers
Tenslotte zijn er ook nog 2 trailers aanwezig voor toekomstige releases van Dutch Filmworks nl. Blueberry en Immortal.

DISC 2
Selected Interviews
Een aantal extra interviews met leden van de cast in dezelfde stijl als de interviews op Disc 1.

Hero Defined: Making Of
Deze documentaire van een klein half uur is zonder twijfel de interessantste van alle extra's op deze set. Er wordt ingegaan op bijna elk aspect van de film, spijtig genoeg niet al te gedetailleerd, wat ook niet mogelijk is door de korte speelduur. Niettemin toch het bekijken waard.

Selected Clips
Wat de motivatie achter deze extra is, snappen we niet volledig. Dit zijn namelijk gewoon 8 fragmentjes uit de film die je ofwel apart ofwel allemaal achter elkaar kan bekijken.Bonus Feature: Last Hero in China
Als langste extra op de 2e schijf krijgen we de film Last Hero in China, waarin Jet Li ook de hoofdrol speelt. Hij vertolkt er de rol van Wong Fei Hung, een Chinese volksheld. Wanneer jonge meisjes met regelmaat uit het dorp verdwijnen, besluit het dorpshoofd om de hulp van niemand minder dan Wong Fei-Hung in te roepen om het mysterie op te lossen. Al snel ontdekt hij dat de verdwijningen het werk zijn van vrouwenhandelaren en corrupte monniken. Het spreekt voor zich dat Fei-Hung deze praktijken zo snel mogelijk wil doen stoppen.

Last Hero in China is een erg leuke en vooral humoristische film waarin we het personage won Fei-Hung eens op een andere manier te zien krijgen. De film mag dan wel niet even goed zijn als Once Upon a Time in China, Iron Monkey of deze Hero, maar indien je van voorgaande films genoten hebt, zal deze je toch ook wel weten te entertainen. Zowel beeld- als geluidskwaliteit zijn voldoende, als is het verschil natuurlijk erg groot wanneer je net Hero bekeken hebt.

Op het gebied van extra's blijven we toch een beetje achter met het geval dat er meer uit te halen was. Zeker aangezien we weten dat bepaalde releases in het buitenland ook beschikken over een Making of van iets meer dan een uur naast de "Hero Defined" documentaire. Langs de andere kant krijgen we bovenop de selectie extra's wel de film Last Hero in China...

CONCLUSIE
Hero is een film die we enkel kunnen aanbevelen, zowel of het gebied van inhoud als dvd-release. Beeld en geluid zijn uistekend en bovendien is er een selectie aan extra's aanwezig. Deze zijn een beetje karig en smaken naar meer, maar dat wordt alvast deels goedgemaakt door de bonusfilm op het tweede schijfje, nl. Last Hero in China.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Zhang Yimou
Met: Jet Li, Donnie Yen, Zhang Ziyi, Maggie Cheung

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664018552


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Chinees DTS 5.1
Chinees Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Disc 1
• Selected Interviews,
• B-Roll,
• International Trailer,
• Photo Gallery,
• Cross-Promotional Trailers

Disc 2
• Selected Interviews,
• Hero Defined: Making Of,
• Selected Clips,
• Bonus Feature: Last Hero in China

Andere recente releases van deze maatschappij