:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRIVING MISS DAISY
DRIVING MISS DAISY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-02-06
FILM
Viervoudig Oscarwinnaar Driving Miss Daisy was voor de briljante hoofdrolspeelster Jessica Tandy meteen haar laatste grote succes: in 1994 kwam aan haar rijkgevulde carrière een einde, niet geheel onverwacht gezien haar hoge leeftijd. Waarmee we meteen bij het hoofdthema van de film zijn beland: ouder worden. Het verhaal begint in 1948 als de rijke joodse Daisy Wertham haar auto uit de garage rijdt en de gracht insukkelt. Haar enige zoon Boolie (Dan Aykroyd) wilt niet meer dat zijn moeder nog langer achter het stuur plaatsneemt en hij moet en zal voor haar een chauffeur inhuren.

De oude koppige dame staat daar zeer weigerachtig tegenover. Ze zegt dat het inhuren van een chauffeur te duur is, maar voor een vrouw uit een arm joods gezin, die zich heeft opgewerkt tot een steenrijke lady van stand, wier zoon aan het hoofd staat van een bloeiend textielbedrijf, blijkt dit niet meer dan een drogreden te zijn. in werkelijkheid wil Miss Daisy geen chauffeur omdat ze daardoor een deel van haar zelfstandigheid op zou moeten geven. De zwarte Hoke Colburn (Morgan Freeman) valt ook niet meteen in de smaak bij Miss Daisy: hij is christen en zijzelf joods, maar om z'n moeder tegemoet te komen, heeft Boolie beslist dat ze de chauffeur mag toesnauwen en slecht behandelen, doch dat ze hem niet kan ontslaan.

Aanvankelijk is Miss Daisy zo koppig dat ze nog liever haar boodschappen met het openbaar vervoer doet. Maar vooral op Hokes aandringen laat ze zich toch één keer door hem brengen, waarmee het ijs gebroken is. Eerst is Miss Daisy nog zeer streng voor haar chauffeur (ze probeert hem zelfs een diefstal in de schoenen te schuiven), maar Hoke blijkt een toonbeeld van wellevendheid en goede manieren. Als het duidelijk wordt dat hij niet kan lezen, doet Miss Daisy, die voor haar pensioen lerares was, hem een leesboekje cadeau. Doordat ze uit het isolement van haar huis gehaald wordt, wordt Daisy bovendien geconfronteerd met de problemen van de maatschappij en meer bepaald met de tweederangspositie van zwarten. Zo wordt  Hoke er op zeker moment van beticht een autodief te zijn, alleen maar omdat hij met een sjieke wagen rijdt, en mag hij in een stopplaats langs de weg de toiletten niet gebruiken omdat hij gekleurd is. Gaandeweg leren Miss Daisy en Hoke elkaar te respecteren en durft Hoke ook meer en meer van zich afbijten als zij hem onredelijk behandelt. Daisy wordt, zelfs als joodse, gevoelig voor het ideeëngoed van de immens populaire dominee Martin Luther King. De film gaat nergens de vervelende moralistische toer op en focust op de openbloeiende vriendschap tussen de rijke dame en haar sjofele chauffeur.

Let in het bijzonder op het tijdsverloop: in plaats van een anekdotische opsomming van gebeurtenissen worden de personages op bijna continu wijze ouder en zitten er nauwelijks of geen tijdssprongen ('x jaar later...') in het verhaal.
Driving Miss Daisy is een terechte klassieker, een hartverwarmende film zonder ook maar enig aanstootgevend element en ontdaan van alle overdreven pathos die gewoonlijk over dit soort films uitgesmeerd worden - waar vinden we dat tegenwoordig nog - maar die het acteertalent van Jessica Tandy en vooral Morgan Freeman dik in de verf zet. Vooral voor Morgan Freeman heeft deze film achteraf geen windeieren gelegd, want hij is nu één van de meest bejubelde zwarte acteurs die Hollywood rijk is, en hij heeft een indrukwekkende lijst films achter zijn naam staan, zoals Robin Hood, Prince Of Thieves, Outbreak, Deep Impact, Seven, The Shawshank Redemption, om er maar een paar te noemen.

BEELD EN GELUID
Deze dvd was mijn eerste kennismaking met een Indies-release, weer een kleine filmmaatschappij die tracht de groten naar de kroon te steken. Een dappere poging, maar helaas niet altijd even goed gelukt. Zo is het beeld anamorf, maar de kleuren zijn overal donker en sober en zeker niet heel scherp. De ondertiteling staat op de beeldband en afgezien van het feit dat dat niet hoort, is de ondertiteling soms moeilijk te lezen; vooral smalle letters zoals i en l zijn soms nauwelijks leesbaar. Bovendien is de tekst op elkaar geperst alsof de ondertitelaar van dienst per strekkende meter moest worden betaald! De dvd is voorzien van zowel een Dolby Digital 5.1- als een Dolby Surround 2.0-spoor. In het begin lijkt de dvd heel fijn afgewerkt, want bij elke voorbijrijdende auto en elke tik van een vingernagel op een kastje wordt de geluidstrack aangedikt met surroundeffecten. De dialoog verzuipt op de duur evenwel hopeloos in wat het achtergrondgeluid zou moeten zijn en dus gewoon onbeluisterbaar! Het evenwicht in de geluidsmix is dan ook ver te zoeken; Engelstalige kijkers beperken zich beter tot de niet-ondertitelde UK-versie.

EXTRA'S
Eerst even vermelden dat de copyright notice bij de intro overdreven lang duurt en met geen mogelijkheden te skippen is. Ook inzake extra's heeft Indies nog een hoop te leren. De korte featurette en de nog kortere trailer zijn niet ondertiteld en bovendien slecht van kwaliteit. De dvd bevat voorts nog een reeks foto's uit de film en biografische informatie over de hoofdacteurs. Een pluspunt is dan weer dat deze biografische informatie Nederlandstalig is. Maar volgende keer mag het een beetje meer zijn: men heeft schijnbaar veel moeite gedaan om de hele zaak per se op een single layer disc te persen en dat ruikt naar een poging tot snel geldgewin. Nog een laatste opmerking: de 'kleinere' maatschappijen zoals Indies, Videofilm Express en A-video moeten dringend wat aan de accuraatheid van de info op de hoes doen. Zo wordt de lengte van de film stelselmatig overdreven (op 1 week tijd heb ik dit bij 4 films gemerkt).

CONCLUSIE
De film behoeft niet veel kritiek, de dvd-release kon beter. We zullen Indies een beetje krediet geven gezien dit om hun eerste releases gaat, maar er zijn heel wat schoonheidsfoutjes die de volgende keer weggewerkt moeten zijn. Tip aan de makers: begin alvast met de geluidstrack beter te mixen. Nog liever alleen een evenwichtige 2.0-track (wat mogelijk is, zie bijv. de X-files Season One Box) dan een manke 5.1-track zoals op deze release.


cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Bruce Beresford
Met: Jessica Tandy, Morgan Freeman, Dan Aykroyd, Patti Lupone, Esther Rolle

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
1,5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714025500804


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Fotogalerij
• Biografische informatie
• Featurette

Andere recente releases van deze maatschappij