:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KEEPING UP APPEARANCES - SEIZOEN 3
KEEPING UP APPEARANCES - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-10-13
SERIE
Met het derde seizoen van de belevenissen van de onuitstaanbare, hauteine parvenu Hyacinth Bucket (Patricia Routledge) - uitgesproken: "Bouquet". Hou er rekening mee! - wordt er een klein beetje een andere richting ingeslagen, nu haar man Richard (Clive Swift) met vervroegd pensioen is gesteld. De brave man weet in eerste instantie niet waar hij het heeft: vanaf nu zal hij elke dag met zijn teerbeminde echtgenote mogen - moeten - doorbrengen. Alhoewel: er zijn ergere dingen, en sommige dingen blijven als vanouds. Buurvrouw Elizabeth (Josephine Tewson) morst elke keer koffie wanneer ze bij Hyacinth over de drempel getrokken wordt, haar broer Emmet (David Griffin) trekt spontaan in een kramp wanneer hij denkt dat Hyacinth gaat zingen. En terwijl schoonbroer Onslow (Geoffrey Hughes) het leven van de filosofische en werkloze kant bekijkt, verdrinkt zijn vrouw Daisy (Judy Cornwell) nog altijd in zijn diepe ogen annex vetkwabben van verliefdheid, terwijl de iets overrijpe sexy Rose (Mary Millar) aan de lopende band vriendjes verslijt. De dominee, de postbode en de melkboer, ze proberen het Bucket-mens allemaal zo goed mogelijk te ontlopen.

Keeping Up Appearances zit met deze derde reeks van vijf reeksen op kruissnelheid. Deze collectie bevat met How To Go On Holiday Without Really Trying bovendien één van deleukste episodes uit de ganse serie. Naast de zeven afleveringen van het derde seizoen krijgen we op deze disc ook de eerste van vier buiten reeks-afleveringen, die op de UK-versie niet terug te vinden zijn. Het gaat hier om de kerstspecial uit 1991, waarin Hyacinth Richard verplicht om voor kerstman te gaan spelen voor de ouden van dagen. De afleveringen volgen nog altijd hetzelfde stramien, met in elke aflevering nagenoeg dezelfde grappen; maar het is juist de variatie van situaties waarin we Hyacinth elke keer op dezelfde stuntelige manier zien reageren om haar prestige hoog te houden, die van de reeks één van de betere Britse sitcoms maakt. De personages zijn op de duur wandelende karikaturen, maar weten hun rol erg overtuigend te brengen; in die mate zelfs, dat het soms moeilijk is om ze los van de rollen te zien die hen wereldberoemd hebben gemaakt. En dit hypothekeert toch wel een beetje de carrière van de acteurs. De detectiveserie Hetty Wainthropp met Patricia Routledge werd zo een regelrechte flop, en als we occasioneel Clive Swift al eens in een dramatische rol in een andere serie bezig zien, merkt iedereen spontaan op "dat het Richard Bouquet is". Onze held is en blijft natuurlijk nog steeds de flegmatieke Geoffrey Hughes, die met zijn interpretatie van de dikke maar belezen nietsnut Onslow waarschijnlijk nog bekender is geworden dan de andere acteurs. Keeping Up Appearances is een mooie dwarsdoorsnede van de Britse comedy, meestal redelijk overdreven, maar het blijft leuk om naar te kijken.

AFLEVERINGEN
Kerstspecial 1: The Father Christmas Suit
Kerstmis nadert, en Hyacinth heeft besloten dat Richard in een kerstman-kostuum de oudjes in het bejaardentehuis cadeautjes moet gaan geven. Richard voelt zich belachelijk en gaat zich bij buurman Emmet moed indrinken. Op het cruciale moment is Richard uiteraard te dronken om achter het stuur te kruipen, en kan buurvrouw Elizabeth haar goedheid weer niet onderdrukken; ze neemt zijn plaats in. Hyacinths pappie is er intussen weer vandoor, op jacht naar vrouwelijk schoon én een nieuw scoutsfluitje...

1. Early Retirement

Eindelijk is de grote dag aangebroken: Richard gaat voor het laatst naar zijn werk, om daarna te gaan genieten (?) van zijn vervroegd pensioen. De arme stakker is volledig de kluts kwijt. Maar hij moet zich geen zorgen maken, want Hyacinth heeft zijn toekomst al volledig uitgestippeld. Ze ziet haar man al in een senior-managersfunctie, en heeft daarvoor Mrs. Henderson, de vrouw van een vertegenwoordiger in diepgevroren kippen, uitgenodigd voor een praatje. Op het meest ongeschikte moment staat echter het nieuwste vriendje van Rose voor de deur, met een hond ter grootte van een kameel, met de koppigheid van een ezel.

2. Iron Age Remains
Hyacinth wil samen met Richard een uitstapje naar het platteland maken, op zoek naar overblijfselen van een oude nederzetting. Veel nederzettingen zijn er niet te zien, maar Richard eindigt wel op aanstoken van Hyacinth in een boom. Terug thuis moet Hyacinth trachten om alweer een van de hormonale buien van haar zus Rose in te dammen. Rose heeft zich op haar kamer opgesloten, en wil zelfmoord plegen. Richard moet de ladder op om dat te beletten.

3. Violet's Country Cottage
De buurtbewoners van Hyacinth gaan uit hun dak van geluk, want zijzelf vertrekt een paar dagen naar het buitenverblijf van haar zus Violet, die met de Mercedes en plaats voor een pony. Iedereen is gelukkig, behalve Emmet, wanneer die hoort dat zijn zus Elizabeth alweer niet nee heeft kunnen zeggen op een uitnodiging voor Hyacinths barbecue. Ter plekke maakt Hyacinth kennis met de buren, een erg excentriek koppel, waarmee Hyacinth koste wat het kost de banden wil aanhalen omdat ze veel relaties hebben.

4. How To Go On Holiday Without Really Trying
Hyacinth is stikjaloers wanneer ze hoort dat een kennis een cruise naar de Caraïben gaat maken. Met veel bravoure gaat ze samen met Richard enkele folders van zo duur en exclusief mogelijke reizen halen, en vervolgens probeert ze het nieuws dat ze uit zijn op een grote wereldreis, zo wijd mogelijk te verspreiden. Maar buurvrouw Elizabeth zit meer in met haar panische angst voor koffiedrinken dan met de reisbrochures. Terwijl Onslow - uit liefdadigheid - Richard mee op de lappen neemt, gaan Hyacinth en Elizabeth helpen om de kerk te poetsen.

5. Richard's New Hobby
Hyacinth staat erop dat Richard een nieuwe hobby zoekt. Zo heeft hij de videocamera die hij voor zijn vervroegde pensionering heeft gekregen, nog niet één keer gebruikt, en Hyacinth wil dat haar man met iets smaakvols tevoorschijn komt wanneer Mrs. Nugent straks op de thee komt. Er is namelijk een plaats vrij in één of andere liefdadigheidsinstelling - was het nu pro-walvissen of pro-Engeland ? - waar Hyacinth haar zinnen op gezet heeft. Zij kan er dan ook niet mee lachen als Richard wordt gearresteerd als voyeur...

6. The Art Exhibition
Er is (per vergissing?) een uitnodiging voor een kunsttentoonstelling ten huize Bucket - pardon, Bouquet - bezorgd, en Hyacinth wil er absoluut heen, omdat de burgemeester er ook op aanwezig zal zijn. Probleem is dat Richard nog Hyacinth iets van kunst kennen - het borduurwerk van zoonlief Sheridan even niet meegerekend - en Richard moet daarom zich van Hyacinth dringend bijscholen. Tot overmaat van ramp gaat Daddy er weer eens vandoor, ditmaal om in te tekenen bij het Vreemdelingenlegioen. Rose's nieuwe vriendje heeft echter een omroepwagen, ideaal om verdwenen senioren mee op te sporen.

7. What To Wear When Yachting
De ouders van Tarquin, de vriend van Sheridan, hebben hun jacht uitgeleend aan Richard en Hyacinth, die van een weekeindje aan de wal liggen prompt een groots sociaal gebeuren, gekoppeld aan een "nautisch buffet" (wat dat ook mag zijn) wil maken. Maar niet vooraleer Richard in een authentiek schipperskostuum is gestoken. Rose heeft intussen nog maar eens een nieuw vriendje, en, shock shock, ditmaal is hij niet getrouwd!

BEELD EN GELUID
Wat we hier voorgeschoteld krijgen, is meer dan adequaat genoeg voor een comedy TV-serie. Het beeld is uiteraard in het gewone fullscreen 1.33-1-formaat op schijf gezet, en ondanks het grotere aantal afleveringen dan op de vorige drie delen - acht in plaats van de gebruikelijke vijf of zes - is de beeldkwaliteit niet danig in het gedrang gekomen. Het beeld bevat genoeg details, de kleuren zien er gezien de ouderdom van de reeks nog aanvaardbaar uit; af en toe ontsiert een compressie-artefact het geheel, en helemaal vrij van ruis is de beeldband niet. De enige aanwezige geluidstrack is een Engelse w.0-stereotrack - feitelijk een opgewaardeerde monotrack - die niet het minste dynamiek vertoont, maar toch goed is in wat die pretendeert: duidelijk verstaanbare dialogen, wat een must is voor wie de reeks liever zonder ondertitels bekijkt om van de Engelse woordspelingen te kunnen snoepen. Buiten de begin-en eindcredits bevat de reeks geen achtergrondmuziek, als we de piano van Emmet en vooral de zangpartijen van Hyacinth even buiten beschouwing gelaten. Een goede voldoende, dus.

EXTRA'S
Op één van de vorige hoesteksten stonden enkele verwijderde scènes aangekondigd, maar voor deze derde reeks is de tekst op de kaft accurater: er worden geen extra's beloofd, en er worden er geen teruggevonden. We zouden anders zo graag eens een retrospectieve documentaire hebben gezien met de acteurs buiten hun natuurlijke biotoop die over hun rol vertellen. Helaas...

CONCLUSIE
Niet te veel afleveringen op één seizoen en tijdig ophouden in schoonheid. Dat is wat een comedy-reeks genietbaar maakt. Deze disc bevat naast het volledige seizoen 3 ook de eerste van 4 bonusafleveringen, samen goed voor 4 uur leuke Britse comedy. Voor de liefhebbers van het genre is dit dan ook een aanrader.


cover
Studio: Warner

Regie: Harold Snoad
Met: Patricia Routledge, Clive Swift, David Griffin, Josephine Tewson, Geoffrey Hughes, Judy Cornwell, Mary Millar

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991-1992

Leeftijd:
AL

Speelduur:
234 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931970556


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Zweeds, Noors, Fins, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij