:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HANS TEEUWEN - HARD EN ZIELIG
HANS TEEUWEN - HARD EN ZIELIG
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2004-10-19
OPTREDEN
Met Hard en Zielig brengt Hans Teeuwen zijn eerste volledige cabaretshow en het is al meteen raak. Voordien maakte de Brabantse cabaretier deel uit van een cabaretduo met Ronald Smeenk, een straatmuzikant die hij tijdens zijn studies leerde kennen. Samen wonnen zij het Camaretten festival met de show Heist, maar helaas kwam Smeenk om het leven tijdens de try-outs voor de show. Kort daarna verloor Teeuwen nog een vriend en stelde hij vast dat het leven niet zo vanzelfsprekend was. Uiteindelijk wist hij zich te herpakken en ging alleen verder met Hard en Zielig als resultaat.

De titel is alvast gepast gekozen, want de voorstelling is niet weggelegd voor doetjes. Met zijn enorm cynische en zwartgallige humor trapt Teeuwen op enkele gevoelige teentjes. Hij snijdt zonder enige verbloeming controversiële onderwerpen aan en als je niet in staat bent om te relativeren, dan zal je weinig plezier beleven aan het merendeel van zijn show. Het is natuurlijk niet allemaal zo donker en hier en daar zitten er wel luchtigere stukjes tussen, maar verwacht je absoluut niet aan een brave grappenmaker. Het is een echt brutaaltje.

Doorheen de hersenspinsels van Teeuwen maak je onder andere kennis met Kiki, Garibaldi, Kiekerjan (een heldhaftige vogelverschrikker) en Guido. Verder brengt Hans ook een stukje pantomime voor de blinden en vertelt hij het bijbelverhaal op een wel heel aparte manier. Dat alles en nog veel meer vult hij aan met enkele "gevoelige" stukjes pianomuziek. Hij kan dus ook best gevoelig uit de hoek komen zo nu en dan. Of hij het meent of het publiek bedot, blijft voor interpretatie vatbaar. Over publiek gesproken, als je een show van Hans Teeuwen bijwoont, kan je je nooit op je gemak voelen. Interactie met het publiek vormt namelijk een belangrijk onderdeel van zijn shows. En je moet niet denken dat hij zich beperkt tot de mensen van de eerste rij. Zonder pardon brengt hij de mensen achteraan ook een "vriendelijk" bezoekje waarbij hij moeiteloos en soms genadeloos inpikt op de verschillende reacties die hij krijgt.

Een rode draad vinden in de shows van Teeuwen is soms net als het zoeken naar een naald in een hooiberg. Het lijkt met momenten een onsamenhangende hoop stukjes, maar als je goed oplet, merk je dat er wel een lijn in zit. Bij Hard en Zielig gaat het hoofdzakelijk over eenzaamheid. Dat thema brengt hij nu en dan heel schrijnend en zielig naar voor. Met zijn eerste voorstelling laat Hans Teeuwen duidelijk merken dat hij talent heeft. Daardoor legt hij de lat al meteen heel hoog voor zijn volgende shows.

BEELD EN GELUID
Verwacht geen dynamische surroundtrack of verbluffende beeldkwaliteit. Het technisch departement van de dvd is heel gewoontjes. Universal biedt de dvd aan met een sobere 4:3 beeldtransfer en een al even sobere Dolby Digital 2.0 geluidstrack. Een show als deze hoeft het echter niet te hebben van technische snufjes en special effects. Het beeld is voldoende scherp en helder en de geluidstrack voldoet zonder franjes.

EXTRA'S
Over de extra's op deze uitgave kan ik heel kort zijn: er zijn er namelijk geen. Universal had daar zeker wat meer moeite voor kunnen doen. Hans Teeuwen heeft heel wat te bieden en er valt ongetwijfeld wat interessants te vinden buiten de show zelf. Zo denk ik bijvoorbeeld aan een biografie, interviews of wat beelden achter de schermen. Helaas stilt de dvd die honger niet.

CONCLUSIE
Hard en Zielig is een sterke eerste cabaretshow van een natuurtalent en mag niet ontbreken in de collectie van een ware cabaretliefhebber. Hou er wel rekening mee dat Hans Teeuwen een heel eigen harde stijl heeft en dat je over een breed gevoel voor humor moet beschikken om alles te appreciëren. Jammer dat er niet wat tijd werd gestoken in enkele kleine extra’s, maar de kwaliteit van de show maakt veel goed.


cover
Studio: Universal

Regie: Pieter Bouwman
Met: Hans Teeuwen

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
AL

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
0044005371925


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij