:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WING COMMANDER
WING COMMANDER
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-09-25
FILM
We bevinden ons in 2654. De techniek omtrent ruimtesprongen heeft de grenzen van het universum voor de mens ontsloten. Er is contact gemaakt met het buitenaardse ras Kilrathi, dat elke vorm van co-existentie afwijst en een totale oorlog met de mensheid nastreeft. Twee jonge piloten van de luchtacademie, Christopher Blair (Freddie Prinze jr.) en Todd Marshall (Matthew Lillard), worden door de ruimtereiziger James Taggart (Tchéky Karyo) naar hun moederschip de Tiger's Claw gebracht als de bevelhebber van de aardse strijdkrachten, admiraal Tolwyn (David Warner), met slecht nieuws komt: het schip Pegasus is gekaapt door de Kilrathi, die de navigatiecomputer gestolen hebben. Daarmee kunnen ze hun lang betrachte aanval op de Aarde beginnen. De steuntroepen hebben twee uur langer nodig om een verdedigingsgordel om de aarde te leggen, dus moet de Tiger's Claw, onder leiding van kapitein Sansky (David Suchet), in het door de Kilrathi veroverde gebied binnendringen om de vijand minstens twee uur op te houden. Blair en Marshall ondervinden al gauw dat het leven aan boord niet het luxeleventje van de vliegacademie is: door zijn macho-gedrag begaat Marshall een fout waardoor zijn copilote om het leven komt, en Blair wordt door de medebemanning buitengekeken omdat zijn moeder een Pilgrim is. De Pilgrims zijn de aardbewoners die de basis gelegd hebben van het intergalactische reizen, maar die zich daardoor als goden voelen en zich ook zo gedragen. Blair heeft door zijn erfenis wel de gave dat hij een ruimteschip feilloos zonder navigatiecomputer kan besturen. Hij wordt bovendien verliefd op zijn vliegcommandant, Jeanette "Angel" Deveraux (Saffron Burrows), wat de zaken vooral bemoeilijkt als hij moet kiezen: zijn oversten te negeren of haar leven in gevaar brengen.

Wing Commander is het zoveelste videospel dat de afgelopen jaren de weg naar het witte doek vond. Het unieke aan het spel - nu een vijfdelige reeks - is dat de spacecombatscènes afgewisseld worden met stukjes film met echte acteurs. In de originele versie figureerden grote namen zoals Mark Hamill als Blair, Malcolm McDowell als Tolwyn en Jorn Rhys-Davies als Taggart. Het universum dat bedenker Chris Roberts construeerde viel vooral op door zijn ongelofelijke detaillering, gecombineerd met een ijzersterk scenario. Men heeft geprobeerd elementen uit de spellenreeks over te nemen in de film, zoals de verschillende types schepen zowel van aardse als van Kilrathi-makelij, en ook een deel van de personages uit de spellen heeft de overstap gemaakt naar de filmversie. Helaas zijn de interessantste personages en situaties uit de filmversie verdwenen, zoals de vrouwelijke monteur Rachel Coriolis, de Kilrathi-overloper Hobbes die aan de kant van de mensen meevecht, de Darth Vader-achtige leider van de Kilrathi, prins Thrakath, en de Border Worlds. Helaas doet de film op meerdere punten afbreuk aan het origineel. De ergste discrepantie is wel de manier waarop de Kilrathi worden afgeschilderd: in de videogameversie zijn het grote tijgerachtige wezens, eerder een soort van nobele wilden dan de derderangse aliens die hier worden opgevoerd. Ook Freddie Prinze jr. heeft niet het talent in huis om de getormenteerde ziel van Christopher Blair zichtbaar te maken zoals Mark Hamill dat wél met verve deed. De Wing Commander-fans van het eerste uur waren teleurgesteld en braken de film tot op de grond af. Terecht? De film heeft alleszins niet de cultstatus van de spellenreeks, maar wat overblijft is wel een leuk visueel spektakel met veel speciale effecten en een dun verhaaltje. Er wordt ook volop gegraaid in de grabbelton met clichés en sommige scènes lijken zo uit Top Gun (de relatie tussen Blair en Angel), The Matrix (roterende 3D-scènes) of Das Boot (de manier waarop de Kilrathi met dieptebommen het aardse schip uit een krater willen lokken) gepikt. Wat in het voordeel van de film spreekt, is de casting van enkele zeer leuke rollen voor o.a. David Suchet, Tchéky Karyo en Jürgen Prochnow, die over voldoende acteertalent beschikken om de film overeind te houden. Als dat al nodig is, want Wing Commander blijft op de eerste plaats eye candy, niet origineel of baanbrekend, maar technisch wel in orde een garantie voor een avondje pure ontspanning.

BEELD EN GELUID
20th Century Fox heeft deze film niet uitgebracht in de Benelux, dus bespreken we de Duitse versie. Vooreerst dient opgemerkt dat deze versie geen Engelse ondertitels bevat zoals wél op de hoes wordt gemeld, dus moet je het stellen met Duitse ondertitels of géén ondertitels. Met het beeld is het overigens pover gesteld, want ondanks het feit dat de originele verhoudingen van 2.35:1 gerespecteerd wordt, is de transfer niet anamorf - een beetje vergelijkbaar met Titanic - en moet je, als je al gebruik wil maken van de Duitse ondertiteling, het beeld manueel omhoog schuiven. (merk het woord "als" op in voorgaande zin!) Daardoor verliest het beeld merkbaar flink wat scherpte en de kleuren zijn bij momenten ook nogal mat. Met het geluid is daarentegen alles prima in orde; als we één kwaliteit van de film mogen noemen, dan zijn het wel de spacecombatscènes met de bijhorende akoestische afwerking. Soms komt de dialoog wat in de verdrukking en dat zou eigenlijk niet mogen zijn.

EXTRA'S
De extra's of wat daarvoor door moeten gaan op deze schijf, ze zijn een lachertje. Er zijn twee pagina's met fotootjes van in totaal acht belangrijkste acteurs, zonder verdere filmografische informatie. Men had zich de moeite kunnen besparen.

CONCLUSIE
We denken dat deze film toch veelal voer voor de Wing Commander-fans is en zelfs die hebben beslist enkele gerechtvaardigde punten van kritiek. Wie de visuele démarches van de film hoger inschat dan het verhaal, komt echter ruimschoots aan zijn trekken, en ook dat kan voor een film een gegeronde bestaansreden zijn - kijk maar naar deze film.


coverStudio: Fox

Regie: Chris Roberts
Met: Freddie Prinze jr., Matthew Lillard, Saffron Burrows, Tchéky Karyo, Jürgen Prochnow, David Suchet, Ginny Holder, David Warner

Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Duitsland

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4010232006943


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Duits
Extra's:
• Pagina's met de cast

Andere recente releases van deze maatschappij