:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> END OF THE AFFAIR, THE
END OF THE AFFAIR, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2000-11-07
FILM
The End Of The Affair is de laatste film van de Britse enfant terrible Neil Jordan, die deze keer zorgde voor een verfilming van een boek van dat andere enfant terrible Graham Greene. The End Of The Affair is alleszins autobiografisch op te vatten en vertelt over een periode uit het leven van Greene tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Waarschuwing: de vertelstructuur van de film is buitengewoon ingewikkeld en je moet er echt met je volle aandacht bijblijven of je bent de draad kwijt. Er wordt gewerkt met flashbacks, flash forwards en verhalen binnen verhalen binnen verhalen. Ook worden verschillende scènes herhaald vanuit het standpunt van een ander hoofdpersonage, wat toch wel essentieel is in deze film. Desondanks blijft het geheel toch net verteerbaar, afgezien van de loeizware inhoud dan.

De film vertelt hoe de schrijver Maurice Bendrix (een alter ego van Greene zelf, rol van Ralph Fiennes) jaren na de feiten met haat in zijn hart terugkijkt op die bewuste periode waarin hij het echtpaar Wilson heeft leren kennen. Henry Wilson (Stephen Rea) is een typisch burgermannetje annex complete vijg en hoe hij erin slaagt getrouwd te blijven met de vurige Catherine (Julianne Moore) is een compleet raadsel. Maurice slaagt erin om Catherines liefdesleven te verrijken met wat ze van haar man niet kan krijgen. De twee beleven een korte, hevige romance die abrupt wordt afgebroken als tijdens een vrijpartij het huis getroffen wordt door een Duitse bom. Beiden overleven echter de ramp.

Jaren later neemt Maurice, onwetend over de affaire die Maurice met zijn vrouw ooit had, Henry in vertrouwen: zijn vrouw zou een minnaar hebben! Maurice, die zelf al jaren geen contact met Catherine meer heeft na de ontploffing, doet waar Henry te weinig ruggegraat voor heeft en huurt een detective in om Catherines eventuele relaties met andere mannen uit te vlooien. Het resultaat van dat onderzoek is zeer verrassend, niet het minst voor Maurice Bendrix. Eén en ander leidt tot een dramatische climax.

Wie denkt aan een film in dezelfde stijl als The English Patient, komt bedrogen uit. The End Of The Affair is veel somberder, zwartgalliger, maar tegelijk ook minder grotesk en intimistischer. De Engelse versie heeft van de BBFC het +18-predicaat gekregen voor de blote borsten van Julianne Moore. Uit de kwotering zou je kunnen besluiten dat dit een pornofilm of een gore horrorfilm is; maar nee, niks van dat alles.  In deze film komt niets shockerends voor (behalve dan misschien voor puriteinse kwezels die zelf nog in de jaren 50 leven) en ik kan zo uit het hoofd tien films op kunnen noemen die in Engeland een lichtere kwotering kregen en waarmee ik meer problemen zou hebben om ze te tonen aan een jonger publiek.

BEELD EN GELUID
The End Of The Affair is vooral een dialoogfilm en maakt niet echt gebruik van spectaculaire geluidseffecten, behalve dan de inslag van de vliegtuigbom. De film moet het meer hebben van de sfeerschepping, de stijlvolle decors en de muziek uit de jaren 40 en'50, die in anamorf breedbeeld zeer goed tot hun recht komen. De kleuren zijn vooral dof en sober, maar dat heeft meer met de filmstijl van Jordan te maken (zie ook Michael Collins en The Crying Game) dan met de transfer naar dvd.

EXTRA'S
Ik ben er quasi zeker van dat deze dvd voor de pan-Europese release dezelfde extra's krijgt als z'n Engelse broertje. Alle extra's zijn Nederlands ondertiteld, alweer een pluim voor Columbia. Er staan 2 commentaartracks op, één van Neil Jordan en één van Julianne Moore. Voorts zijn er de obligate maar summiere filmografieën van Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea en Neil Jordan, is er een score met de muziek en een ongeveer 7 minuten durende featurette.

CONCLUSIE
The End Of The Affair is zeker geen film waar je vrolijk van wordt. Het feit dat Julianne Moore voor haar rol toch een Oscarnominatie in de wacht sleepte en dat de film voor maar liefst 10 Bafta's (Britse tegenhanger van de Oscars) werd genomineerd, is kenmerkend voor de kwaliteit. Neil Jordan levert nooit half werk af. Jammer genoeg heeft de film geen enkele van die nominatie verzilverd.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Neil Jordan
Met: Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stehpen Rea, Ian Hart, Jason Isaacs

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
1997

Leeftijd:
18

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5035822909335


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Audiotrack Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geisoleerde geluidsscore
• Bioscooptrailer
• Making-of-featurette
• Twee audiocommentaren door Julianne Moore en Neil Jordan

Andere recente releases van deze maatschappij