:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENGLISH PATIENT, THE
ENGLISH PATIENT, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-01-18
FILM
Zoals intussen algemeen bekend is, heb ik met Philips een zwaar dispuut uitgevochten - dat nota bene tot op dit ogenblik nog altijd niet is opgelost - over het feit dat deze film absoluut niet afspeelbaar is op een toestel van hun eigen merk. Sinds ik echter een ander toestel (Sony) in huis heb gehaald, kan ik deze dvd wél bekijken en ik ben deze release dan ook dankbaar omdat ik Philips definitief links kan laten liggen.

Deze negenvoudig Oscarwinnaar is een sfeervolle verfilming van de gelijknamige bestseller van Michael Ondaatje, die ons terug voert naar het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Canadese verpleegster Hana (Juliette Binoche) heeft recent haar verloofde in een veldslag verloren en kort daarop rijdt haar beste vriendin op een mijn. Ze denkt dat ze vervloekt is en dat iedereen van wie ze houdt, gedoemd is om te sterven. Ze brengt het leeuwendeel van haar tijd door met het verzorgen van een zwaar verbrande Engelse piloot (Ralph Fiennes) die aan geheugenverlies lijdt en stervende is. Omdat de man de karavaan van de geallieerden ophoudt, besluit Hana om hem in een klooster in de buurt van het Italiaanse Livorno in Toscanië te verzorgen tot het einde.

Beetje bij beetje komen bij de Engelse patient herinneringen terug die hij heeft geprobeerd te verdringen: hij heet Almasy, een Hongaarse graaf en een expert in trektochten door de Egyptische woestijn. Op een dag krijgt hij daar het bezoek van een team cartografen, waaronder Geoffrey Clifton (Colin Firth) en zijn aantrekkelijke vrouw Katherine (Kristin Scott Thomas), met wie hij een expeditie onderneemt in de woestijn. Per toeval ontdekken ze een prehistorische grot, de Grot der Zwemmers, vol muurschilderingen. Als een van de jeeps door onachtzaamheid van een expeditielid stuk gaat en de andere auto voor reserveonderdelen naar de stad rijdt, worden Almasy en Katherine noodgedwongen een nacht samen opgesloten in de auto terwijl een zandstorm de omgeving hertekent. Ze worden verliefd op elkaar; Katherine vertelt Almasy dat haar man niet zomaar een rijke avonturier is, maar voor de Britse geheime dienst werkt en dat hij geacht wordt zoveel mogelijk kaarten van de woestijn te tekenen met het oog op een eventuele woestijnoorlog tegen nazi-Duitsland en fascistische Italië. Als Geoffrey terugkeert met de onderdelen, en Katherine doet alsof er tussen haar en Almasy niets gebeurd is, begint er bij de graaf iets te knagen dat als jaloezie kan worden omschreven. Hij kan zijn gevoelens niet bedwingen en ook na hun terugkeer in de stad blijft hij Katherine in het geheim ontmoeten. De dreiging van de oorlog werpt hoe langer hoe meer zijn schaduw over de expeditieleden en hun onderlinge verstandhouding.

In het klooster krijgen Hana en de stervende Almasy het bezoek van David Caravaggio (Willem Dafoe), een dief die door toedoen van Almasy tijdens de oorlog zijn duimen is kwijtgeraakt. Caravaggio heeft zijn vermoedens over de werkelijke identiteit van de zwaar verbrande patient en steelt regelmatig dosesn morfine om zijn eigen pijn te verzachten. Hana is intussen verliefd geworden op Kip (Naveen Andrews), een sikh die voor de geallieerde ontmijningsdienst werkt. Naarmate de toestand van Almasy verslechtert, neemt haar verlangen toe om samen met hem een nieuw leven op te bouwen. Kip geraakt echter danig onder de indruk als zijn collega-ontmijner Hardy (Kevin Whately, die we kennen als Sergeant Lewis, de kwieke rechterhand van de norse Inspector Morse), wordt gedood door een bom.

In Almasys laatste gedachten spelen zich opnieuw de dramatische gebeurtenissen af voor zijn vliegtuigongeluk: Geoffrey, die klaarblijkelijk zijn relatie met Katherine heeft ontdekt, probeert hem met zijn vliegtuig om te brengen, maar crasht en komt daarbij zelf om het leven. Katherine is zwaar gewond en Almasy verstopt zich in de Grot der Zwemmers terwijl hij te voet hulp haalt. Via zijn achternaam vermoeden de geallieerden echter dat hij Duitse sympathieen heeft en hij wordt in de cel gestopt. Woeden over de verloren kostbare tijd, stapt hij dan ook recht naar de nazi's en vraagt hen hulp in ruil voor enkele belangrijke strategische kaarten van de woestijn.

Ondanks de vele flashbacks en de veelvuldigheid van personages, is The English Patient een zeer gestructureerde film, die onwillekeurig herinneringen oproept aan epische David Lean-films zoals Lawrence of Arabia. Meer dan zomaar een liefdesverhaaltje is The English Patient een beschouwing over het leven en meer bepaald over de vergankelijkheid ervan en de verschillende manieren waarop mensen daarop reageren: de verpleegster Hana, die voor zichzelf wil bewijzen dat ze toch van iemand kan houden zonder de angst die geliefde weer te verliezen, graaf Almasy, die lijdzaam moet toekijken hoe zijn geliefde aan een ander toebehoort, terwijl noch hijzelf, noch Katherine, elkaar willen "bezitten".

BEELD EN GELUID
RCV moet dringend de sterke punten van zijn dvd's leren benadrukken. Afgaande op de verpakking schijnt de globale afwerking niet beter te zijn dan die van een dvd van pakweg Videofilm Express. Maar schijn bedriegt! Het beeld is mooi 16:9-enhanced, zeer kleurrijk en contrasterend, maar vooral de 5.1-geluidsmix is ronduit voortreffelijk in alle details: of het nu over een ontploffende mijn gaat, een zandstorm, een overvliegende tweedekker of een aanval van de Luftwaffe, het geluidsspoor is overal netjes uitgebalanceerd en komt bijzonder realistisch over.

EXTRA'S
Vooreerst even melden dat de Nederlandse ondertitels op de beeldband staan en dus niet uitgeschakeld kunnen worden. Alle menu's zijn geanimeerd met fragmenten uit de film, wat het geheel al vast mooi laat ogen. De verpakking is echter mooier dan de inhoud, want geen van de extra's is het vermelden waard. Er staan weliswaar een trailer, een korte making-of-featurette en een B-roll op de disk, maar geen van die dingen is echt denderend. Het leukste aan de extra's op deze dvd zijn de interviews, niet alleen met de acteurs, maar ook met de regisseur (Anthony Minghella) en zelfs met de schrijver van het boek (Michael Ondaatje). Ter verschoning: wegens de lange duur van de film kon er waarschijnlijk niet meer informatie op de disk.

CONCLUSIE
De 9 Oscars voor The English Patient waren meer dan terecht verdiend en de goede transfer naar dvd heeft deze film tot een klassieker gemaakt die je in je collectie moet hebben. Als je tenminste niet de onfortuinlijke bezitter van een Philips-speler bent, natuurlijk!


cover
Studio: RCV

Regie: Anthony Minghella
Met: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas, Naveen Andrews, Colin Firth, Julian Wadham, Jurgen Prochnow, Kevin Whately

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
162 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045200008


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Featurette
• Interviews met cast & crew
• B-roll-trailer

Andere recente releases van deze maatschappij