:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HEAVENLY CREATURES
HEAVENLY CREATURES
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-11-15
FILM
Pauline Rieper (Melanie Lynskie) en Juliet Hulme (Kate Winslet) vertolken de hoofdrollen in dit op waarheid gebaseerde verhaal. In 1954 werd Nieuw-Zeeland opgeschrikt door een moordcomplot gesmeed door twee tienermeisjes. De twee waren mekaars tegenpolen maar zaten onafscheidelijk vernesteld in een hechte vriendschap. Voortdurend zochten ze hun toevlucht tot een denkbeeldige droomwereld die ze voor zichzelf gecreëerd hadden. Wanneer op gegeven ogenblik fictie en realiteit voor de meisjes niet meer te onderscheiden waren, verloren ze zichzelf in een onomkeerbare moordpartij. Deze film verteld hun verhaal aan de hand van een gevonden dagboek.

Na inventieve splatter-horrorfilms als Bad Taste en Braindead, en de vulgaire doch sublieme poppenfilm voor volwassenen Meet The Feebles waagde de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson zich aan het thriller-drama Heavenly Creatures. Met deze film wilde hij aantonen niet enkel met avontuurlijke camerabewegingen, kleine budgetten en zelfgemaakte speciale effecten overweg te kunnen, maar ook met personages en karakterontwikkeling binnen een verhaal. Dit had hij reeds in Braindead bewerkstelligd door de love-story tussen de hoofdpersonages te belichten, iets wat de meeste mensen door het overtollig bloedvergiet waarschijnlijk niet eens hebben opgemerkt. In Heavenly Creatures staan de personages centraal, en vooral wat er zoal in hun hoofd omgaat. De denkbeeldige wereld die de twee meisjes voor zichzelf bedenken wordt op een verrassende, surrealistische en fabelachtige wijze in beeld gebracht. Jackson vermengt droombeelden met realiteit en gebruikt hiervoor subliem gevonden transitions (beeldovergangen). De fictieve sprookjeswereld van de meisjes is gevuld met zandkastelen, personages uit klei, vliegende draken en uiteenlopende landschappen. Wie niet snapt hoe Jackson is kunnen evolueren van splatter-horror naar Lord Of The Rings moet beslist Heavenly Creatures als missing-link eens onder de loupe nemen. Niet enkel voor sommige overeenkomstige locaties, maar vooral voor de vermening aan filmstijlen en genre-invloeden. Heavenly Creatures bevat de gore-kennis uit Jackson’s Bad Taste, de hilariteit uit Meet The Feebles en de karakteristieke nostalgische ’50-ies sfeer uit Braindead. De film zit propvol ideëen en ambitie en visueel vlak gebeurd er zo veel dat je alles onmogelijk bij een eerste kijkbeurt kan vatten. De enige vorm van kritiek die je hierbij zou kunnen hebben is dat het verteltempo redelijk hectisch is waardoor er maar weinig rustpunten in de film zitten. Ook zitten alle verschillende genre-invloeden nog niet hermetisch in balans zoals dit bijoorbeeld bij Lord Of The Rings wel het geval is. Fictieve slapstick uit de droomwereld en schokkend geweld uit de realiteit zorgen welliswaar voor een scherp contrast maar kunnen door het verschil in benadering door Jackson, zeker naar het einde toe, niet voor de volle 100% overtuigen. Op vlak van acteerprestaties werd door Heavenly Creatures Kate Winslet op de wereldkaart gezet. Het is wel duidelijk dat ze mede door een scène op een schip in Heavenly Creatures later gecast werd als leading lady in Titanic. Ze fungeert perfect aan de zijde van Melanie Lynskie (Coyote Ugly, Rose Red...) die hier net als Winslet haar eerste filmrol met veel overtuiging vertolkt. Heavenly Creatures kreeg in 1995 een Oscarnominatie en won enkele “kleinere” prijzen waaronder de New Zealand Film Award, Venice Film Festival Award en de Toronto International Film Award. De film is nog steeds een vreemde eend in de bijt, maar is daarom niet minder interressant. Hoe dan ook een boeiende filmische ervaring.

BEELD EN GELUID
De film is in zijn oorspronkelijke formaat met een aspect ratio van 2.35:1 anamorfisch op de disc vastgelegd. Op een lichte vorm van edge enhancement na is het beeld vrij van onrechtmatigheden. De kleuren, de scherpte en het contrast zijn allen aan mekaar gewaagd. Op gebied van geluid worden we voorzien van een Dolby Surround 2.0 track. De muziek van Peter Dasent weerklinkt mooi door de frontkanalen terwijl de surrounds lichtjes voor ruimtelijkheid aan bod komen. De dynamiek van de soundtrack is niet helemaal optimaal, maar voor een Dolby Digital 2.0 track is het geluid meer dan goed.

EXTRA’S
Helemaal niets, maar op internationale releases blijven de extra’s ook achterwege. Waarschijnlijk valt er op dit vlak niets te verkrijgen en vindt niemand het de moeite om nieuwe interviews en/of documentaires over de film te maken. De disc bevat bovendien GEEN menu. Na het insteken krijgen we enkele cross-promotional trailers te zien waarna de film van start gaat. Elke druk op de menuknop laat de DVD-speler onberoerd. Wat de bedoeling is van een menuloze disc is ook voor ons een groot vraagteken. Misschien is dit kostenbesparend?

CONCLUSIE
Heavenly Creatures is een zeer degelijke en beklijvende film die je zeker meer dan één keer zal willen bekijken. Beeld en geluid zijn van een aanvaardbare kwaliteit, wat niet gezegd kan worden over de afwezige extra’s en het godslasterlijk ontbrekende menu. Toch is de film sterk genoeg om aanbevolen te worden als koop-DVD.


cover
Studio: RCV

Regie: Peter Jackson
Met: Kate Winslet, Melanie Lynskie, Diana Kent, Elizabeth Moody

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1994

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045206574


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij