:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INSPECTOR MORSE - DEEL 2
INSPECTOR MORSE - DEEL 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-11-16
REEKS
Eerder kon U bij ons reeds de bespreking lezen van het eerste deel van wat uiteindelijk de complete dvd-anthologie van alle 33 enquêtes van de bekende detectivereeks Inspector Morse moet worden. In dit tweede deel, met afleveringen uit de eerste drie seizoenen, worden weer drie boeken en één kortverhaal van de Britse misdaadschrijver Colin Dexter voor televisie bewerkt en wordt op onnavolgbare wijze gestalte gegeven aan inspecteur Endeavor Morse door wijlen John Thaw. Eén van de vier afleveringen, The Settling Of The Sun, was eerder reeds terug te vinden op de Morse boxset met 11 afleveringen. De televisiereeks Inspector Morse wordt door critici nog altijd beschouwd als één van de scherpzinnigste reeksen in zijn genre, niet in het minst vanwege de intellectuele inslag. Morse is een saaie, ouwe zeurpiet met een ziekelijke liefde voor opera en kunst, die constant zijn sergeant Lewis (Kevin Whately) afblaft, een drankprobleem heeft, niet aan de juiste vrouw - of een vrouw tout court - geraakt, en niet naar een lijk kan kijken zonder braakneigingen te moeten onderdrukken. Zijn voornaamste wapen is zijn scherpzinnig redeneringsvermogen, ondanks het feit dat zijn hersens intussen zowat zwemmen in het bier. En alhoewel we ook op deze vier afleveringen Morse niet één keer een wapen zien trekken, is de reeks al even vermaard voor zijn hoge body count; laten we zeggen dat er alleen al in deze reeks méér lijken in Oxford en omgeving vallen dan er in werkelijkheid gedurende de afgelopen 100 jaar te betreuren vielen. Wie bij een dergelijk gegeven onmiddellijk aan Agatha Christie-toestanden denkt met vergezochte plots volgestouwd met zomaar voor de lol moordende butlers, zit ongeveer zo ver van de waarheid als maar mogelijk is. De daders en slachtoffers uit de reeks situeren zich meestal in de begoede en academische kringen in Oxford, en achter de façade van klasse en fatsoenlijkheid is er meestal een beerput van achterkamertjespolitiek, morele verdorvenheid en kleinzielige karaktertrekken te vinden, een mierennest waar Morse maar al te graag op zijn eigen, cynische manier met een stok in rommelt. Ondanks zijn slecht karakter wekt John Thaw met zijn vertolking van Morse heel wat sympathie op. De scenario's blinken allemaal uit in goede karakteruitwerking, waarbij we een zeer duidelijk en geloofwaardig beeld krijgen van de personages en hun motivatie, niet in het minst in dat van onze inspecteur zelf. Voeg daarbij nog eens de keurige set Britse acteurs die de nevenrollen invullen en gerenommeerde regisseurs die elkaar afwisselen, en je krijgt als eindresultaat inderdaad waar voor je geld.

AFLEVERINGEN
1. The Wolvercote Tongue (aflevering 4)
Regisseur: Alastair Reid
Gastacteurs: Simon Callow, Kenneth Cranham, Roberta Taylor

De Amerikaanse toeriste Laura Poindexter (Christine Norden) is samen met haar man Eddie (Robert Arden) naar Oxford afgereisd om de Wolvercote Tongue, een gespjuweel dat in haar familiebezit is gekomen, aan het Ashmolean museum te schenken dat de bijhorende riem heeft. Ze betrapt echter in haar kamer een inbreker en ze overleeft de ontmoeting niet. Het juweel is verdwenen, samen met wat goedkope parels, zodat Morse vermoedt dat de dader niet weet hoe onschatbaar zijn buit is. Voor Helena Stevens (Shirley Brown), die de Amerikaanse veeleisende gasten op hun exclusieve tour in Oxford begeleidt, komt de zaak heel ongelegen, want daardoor komt haar net beëindigde affaire met professor Theodore Kemp (Simon Callow) in de openbaarheid.

2. The Settling Of The Sun (aflevering 6)
Regisseur: Peter Hammond
Gastacteurs: Anna Calder-Marshall, Robert Stephens, Avis Bunnage, Derek Fowlds, Robert Lang

Op een academische bijeenkomst voor buitenlandse studenten wordt Morse door lerares Engels Jane Robson (Anna Calder-Marshall) gevraagd om een kruiswoordraadsel op te stellen. Tijdens de uitreiking annex galadiner wordt één van de studenten, de Japanner Yukio Lee (Elti Kusuhara), op bijna rituele wijze afgeslacht. Alhoewel de dader onmogelijk bij de gasten op het banket kan vertoeven, waar Morse nota bene bij aanwezig was, jaagt hij met zijn doorgedreven onderzoek de academische overheid in de gordijnen. De moord lijkt op een actie om de pas overleden vader van Jane Robson te wreken, die in de concentratiekampen in Indonesië gemarteld is geweest. Alleen hebben alle leden van de Robson-familie een alibi. Bovendien wordt kort daarop de neef van Jane ook vermoord teruggevonden.

3. Last Bus To Woodstock (aflevering 7)
Regisseur: Peter Duffell
Gastacteurs: Anthony Bate, Terrance Hardiman, Fabia Drake, Jill Baker, Holly Aird

Op de parking van een pub wordt het lichaam van typiste Sylvia Kane (Jenny Jay) teruggevonden. Ze is neergeslagen, vervolgens overreden, en zoals het er naar uitziet is er een hoeveelheid geld uit haar tas verdwenen. Geld dat overigens blijkbaar niet voor haarzelf bestemd was, maar voor een collega, haar personeelschef Jennifer Coleby (Jill Baker). De enige getuige is de lichtjes seniele miss Jarman (Fabia Drake), die Sylvia samen met iemand anders heeft zien wachten op de bus, en vervolgens Sylvia een lift heeft zien nemen. John Sanders (Ian Sears), de jongen met wie Sylvia een afspraakje had, blijkt plots over een flinke hoeveelheid cash te bezitten. Morse volgt echter een spoor dat leidt naar de twee huisgenoten van Jennifer Coleby, literatuurstudente Angie Hartman (Holly Aird) en verpleegster Mary Widdowson (Ingrid Lacey). Eens te meer komt Morse in het academische milieu terecht, bij het getouwtrek rond een vacante professors-zetel.

4. Ghost In The Machine (aflevering 8)
Regisseur: Herbert Wise
Gastacteurs: Patricia Hodge, Michael Thomas, Irina Brook, Michael Godley

Morse is volledig pissed off wanneer hij op een vrije zondag een banale diefstal moet onderzoeken van een collectie redelijk minderwaardige erotische schilderijen. De eigenaar van de schilderijen, Sir Julius Hanbury (Michael Godley) is echter tegelijkertijd met zijn schilderijen verdwenen. Hanbury en ene professor Ullman (Bernard Lloyd) waren allebei kandidaat voor een hoogleraarszetel, en het college in kwestie heeft de knoop niet kunnen doorhakken omdat er, onvertoond sinds 1789, een staking van stemmen was. Wanneer het lijk van Sir Julius wordt teruggevonden, bekennen zijn vrouw (Patricia Hodge) en de tuinman John McKendrick (Michael Thomas) dat ze op onhandige wijze hebben getracht om Julius' zelfmoord op een moord te doen lijken, om de verzekering te lichten. In de computer van Sir Julius stuit Lewis echter op ander bezwarend materiaal. Morse moet het intussen voor de eerste keer stellen zonder zijn vertrouwde patholoog Max, en maakt kennis met de charmante dr Grayling Russell (Amanda Hillwood).

BEELD EN GELUID
Evenmin als we onze lof voor de reeks willen uitschreeuwen, willen we niet verhullen dat deze afleveringen op technisch gebied niet echt hoge toppen scheren, en dat de kwaliteit vergelijkbaar is met die van een videoband, met dat verschil dat deze laatste verslechtert onder invloed van de tijd. Tegenover de eerste reeks heeft het beeld misschien iets aan helderheid en scherpte gewonnen, maar de transfer blijft nog altijd vrij grainy, met redelijk wat compressie-problemen. Echt onderaan scheeftrekken zoals bij de eerste disc doet het beeld niet meer, maar bij de begincredits - kenners weten dat de afleveringen van Morse geen openingsgeneriek hebben - is er wel telecine-wobble te merken. Het 2.0-audiospoor is weer de facto een over twee kanalen uitgesmeerde monotrack, die ruimschoots volstaat voor een dialoog-gedreven reeks als Inspector Morse, maar bijvoorbeeld bij uitwerking van de muziek te wensen laat. Ruimtelijke effecten of subwoofer-activiteit zijn compleet afwezig bij deze disc.

EXTRA'S
Ook hier weer is er geen bonusmateriaal voorzien. Elke disc bevat twee afleveringen, met uitschakelbare ondertiteling, een redelijk summiere hoofdstukindeling, en dat was het dan zowat.

CONCLUSIE
Dit is echt een disc die je alleen moet aanschaffen voor de inhoud en niet om je home theatre mee tot het uiterste te drijven. Inspector Morse is en blijft een top-detectiveserie met intelligente scenario's, uitmuntend acteerwerk en een stijlvolle omkadering.


cover
Studio: Universal

Regie: Alastair Reid, Peter Hammond, Peter Duffell, Herbert Wise
Met: John Thaw, Kevin Whately, James Grout, Amanda Hillwood, Pete Woodthorpe

Film:
10/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987-89

Leeftijd:
6

Speelduur:
412 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582256994


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij