:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EUROTRIP
EUROTRIP
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2004-11-16
FILM
Er lijkt een mooie tijd aan te breken voor Scott Thomas. Hij studeert af en zijn zomerplanning staat helemaal klaar, maar helaas loopt het helemaal fout. Van z’n vriendin Fiona krijgt hij te horen dat ze hem liever niet meer ziet omdat hij té voorspelbaar is. Tot overmaat van ramp ziet hij ze tijdens een feestje stoeien met haar nieuwe vriendje, de zanger van een band die tegelijkertijd een liedje zingt waarmee hij de spot drijft met arme Scott. Het enige waar Scott zich nog een beetje aan kan optrekken is de mailwisseling met z'n Duitse internetvriend Mike. Cooper, z’n schoolkameraad, waarschuwt Scott er echter voor dat het internet is bezaaid met geperverteerde viezeriken die er alleen maar op uit zijn jongens tot bij hen te lokken. In een dronken bui verstuurt Scott nog een laatste mail naar Mike waarin hij z'n internetvriend meldt dat hij er niets meer mee te maken wilt hebben. De volgende morgen komt Scott dankzij z'n kleine broertje te weten dat Mike eigenlijk een meisje is en niet Mike, maar Mieke heet. Mieke heeft Scott ondertussen al geblokkeerd en hij kan haar op geen enkele manier meer bereiken. Op aandringen van Cooper besluit hij richting Duitsland te trekken om het misverstand de wereld uit te helpen. Ze vertrekken in Londen waar ze tussen een groep Engelse hooligans belanden die hen meesleurt richting Parijs. Daar aangekomen lopen ze twee schoolvrienden tegen het lijf en zo trekken ze met z’n vieren op avontuur doorheen Europa waar ze allerlei rare mensen ontmoeten en de vreemdste dingen mee beleven. Het doel houden ze wel goed voor ogen: Scott en Mieke moeten bij mekaar gebracht worden.

Eurotrip is een brouwsel van de makers van Roadtrip en Old School, films die binnen het genre toch een redelijke reputatie hebben. Helaas leveren ze maar een lauw afkooksel waarbij de lachspieren vrijwel onberoerd blijven. Dat is opmerkelijk als je weet dat de schrijvers toch een goed gevoel voor humor hebben. Zo werkten zij bijvoorbeeld mee aan series als Seinfeld en Clerks, The Animated Series. Jeff Schaffer (medewerker van Seinfeld) maakt zijn regisseursdebuut met Eurotrip en op zich valt er niet veel aan te merken op z’n werk, maar helaas is het resultaat niet noemenswaardig en allesbehalve fris en opwindend. Het is eerder een vrij bleke en anonieme prestatie. Een ander vrij groot nadeel van de film is de vrij zwakke cast die op geen enkele manier indruk kan maken. Op een aantal leuke cameo's van Matt Damon en Vinnie Jones na valt er verder weinig te beleven.

BEELD EN GELUID
Er valt weinig spectaculairs te melden op vlak van beeld en geluid. Het vrij nette 1.85:1 anamorfische beeld voldoet met nauwelijks beschadigingen. De film is geen cinematografisch hoogtepunt, maar met de mooie locaties had men toch wat meer kunnen doen. De geluidstrack komt vooral tot leven bij de soundtrack. Je krijgt het type muziek voorgeschoteld dat bij zulke films te verwachten valt en dat werkt wel. Het hoofdnummer Scotty Doesn't Know blijkt met momenten zelfs vrij aanstekelijk. Het gebruik van de surrounds beperkt zich tot omgevingsgeluiden en muziek.

EXTRA'S
De dvd-release blijkt ook vrij magertjes op vlak van extra's. Eerst en vooral is er het "feestcommentaar" wat erop neer komt dat de schrijvers en regisseur de film becommentariëren met een stevige pint erbij. Hier en daar hebben ze wel wat interessants te zeggen, maar het feestelement werkt niet echt bij audiocommentaar. Vervolgens is er een kleine verzameling bloopers die af en toe een glimlach kunnen opwekken. Een deel van de bloopers worden al getoond bij de aftiteling van de film. Je kan ook enkele verwijderde scènes bekijken, maar die zijn nauwelijks interessant. Het alternatief einde helpt de sfeer van de film naar de haaien, dus daar heeft men toch een juiste keuze in gemaakt. Nog waardelozer is de featurette over naakstranden die erop neer komt een boel naakte mannen op het strand te zien. Het stukje "Hoe kies je een regisseur?" laat zien hoe 3 schrijvers strootje trekken om de regiecredits te krijgen. Tot slot zijn er nog een kort stukje over de piraatversie van de film die in circulatie is, een paar trailers, biografieën en muziekvideos.

CONCLUSIE
De film toont een hele reeks Europese stereotypes zoals Engelse voetbalhooligans, een homoseksuele Italiaan, oversekste Nederlandse meisjes, agressieve Oost-Europeanen en nog wat flauwe nazigrappen bij de Duitsers. Het verhaal is flinterdun, maar de film heeft hier en daar toch enkele min of meer leuke grappen. Voor het merendeel is het echter een vrij goedkoop resultaat, wat je niet meteen zal willen terugzien. De dvd zelf is op technisch vlak redelijk in orde met extra's die nauwelijks de moeite waard zijn. Als je zin hebt om te kijken, lijkt het ons veiliger de film te huren dan te kopen.


cover
Studio: Universal

Regie: Jeff Schaffer
Met: Scott Mechlowicz, Jacob Pitts, Kristin Kreuk, Michelle Trachtenberg, Jessica Boehrs

Film:
3/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050583012261


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels en Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Feestcommentaar
• Deleted scenes
• Alternatief einde
• Gags
• Naakstrand: open en bloot
• Hoe kies je een regisseur?
• Eurotrip bootleg
• Muziekvideo's
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij