:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EYES WIDE SHUT
EYES WIDE SHUT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-07-04
FILM
Het seksleven van Bill en Alice Harford (Cruise en Kidman) heeft een historisch dieptepunt bereikt (en zoals u in de tabloids uitvoerig kon lezen, niet alleen in de film, nvda). Op een avond is Alice zodanig stoned dat ze haar echtgenoot bekent dat ze tijdens het vrijen seksuele fantasieën heeft over compleet onbekende mannen. Bill, arts van beroep, kan de gedachte moeilijk van zich afschudden en gaat na hoe ver hij kan gaan in het bedriegen van zijn vrouw. Hij beleeft een wilde nacht met o.a. een bezoek aan een prostituee, terwijl zijn vrouw denkt dat hij nog op een dodenwake is. Als hij op het hoogtepunt van de avond zich door toedoen van een oude studiekameraad toegang weet te verschaffen tot een highsociety-orgie die het midden houdt tussen een vrijmetselaarsbijeenkomst en een derderangse pornofilm, wordt hij betrapt en kan hij maar ternauwernood zijn vel redden omdat één van de dames in het gezelschap te zijnen gunste spreekt. De dokter wordt kordaat de deur gewezen met de boodschap zich niet verder in te laten met wat hij gezien heeft. U mag zelf raden of hij zich aan die opdracht houdt.

Ik weet dat ik alle Kubrick-fans tegen krijg, maar toch ga ik eerlijk mijn mening over de film neerschrijven. Eyes Wide Shut is geen slechte film, maar alles behalve een meesterwerk. Het scenario rammelt hier en daar en mist tempo. Kubrick heeft wel zijn best gedaan om alles stijlvol en fotogeniek in beeld te brengen, maar heeft mijns inziens te veel concessies gedaan aan de inhoud, én de film ruim een half uur te lang gemaakt in verhouding tot die inhoud. En wat blijft er dan over als we de buitenste laag afpellen? Een spannende erotische thriller? Het elastiek in mijn onderbroek spant méér. Een diepgaand psychologisch drama? Een constante obsessie van Cruise's personage voor seks is helaas niet genoeg voor een diepgravende Freudiaanse psychoanalyse en wat dat betreft vervalt het scenario af en toe in gezwets. Soms is er een komische noot, dat wel (zoals de scène met de kostuumverhuurder), maar door de serieuze ondertoon van de film - of dat is toch de bedoeling - zijn de grappige fragmenten eerder gekunsteld en ze slaan derhalve als een tang op een varken. Bovendien lijkt het einde gepikt uit een melige weekeindfilm. In het voordeel van de film is de bij wijlen intrigerende soundtrack, een mengeling van de typische Kubrick stijl met avant-gardistisch werk met een psychedelische inslag, altijd uitstekend gekozen in functie van de scènes.

BEELD EN GELUID
De 5.1-geluidstrack op deze dvd is oké. Tijdens de orgiescène gaat de LFE zelfs zodanig te keer dat de ramen er van trillen (echt waar!), en desondanks is de dialoog goed in evenwicht met de achtergrondgeluiden. Vooral de muziek komt levendig en zuiver tot uiting. 
Het fullscreenbeeldformaat is gebruikelijk in een Kubrick-film. Bij het opstarten van de disk verschijnt dan ook de mededeling dat er gekozen is voor een 4:3-beeldformaat. Het beeld is scherp en gedetailleerd, je merk wat ruis en tijdens het eerste deel van de film is het contrast minder goed, wat nadien trouwens verbetert. De kwaliteit is niet zo heel denderend, maar over het algemeen stijgt ze net boven de middelmaat uit.

EXTRA'S
Qua extra's kunnen we niet anders dan deze dvd een dikke onvoldoende geven. Hij bevat drie interviews, eentje met Cruise, eentje met Kidman en eentje met Steven Spielberg, waarbij de relevantie van die laatste ons ontgaat omdat Spielberg met de productie van deze film niets te maken heeft. We weten intussen wel dat Stevie een fan van Kubrick is, maar om hem dan op alle dvd's te laten opdraven? De interviews zijn overigens ondertiteld in het Engels, maar niet in het Nederlands. Dan zijn er nog twee tv-spots van elk 30 seconden en een paar menuschermen die ondersteund worden door beelden uit de film. Je zou haast niet geloven dat een gerenommeerde maatschappij als Warner, die ons ook films als The Matrix biedt, een dvd met een dergelijke technische imperfectie op de wereld loslaat. Het zij zo...

CONCLUSIE
Eerder een film voor liefhebbers van Kubricks werk, Nicole Kidmans blote kont, of beiden natuurlijk, maar toch geen onverdeeld succes. Ook aan de kassa van de bioscoop liet deze film het afweten en de status van ultieme schandaalfilm die men omtrent de film heeft getracht te creëren lijkt ons eerder ingegeven door commerciële overwegingen, of wellicht zijn de Amerikanen op dit gebied niet veel gewoon.


coverStudio: Warner

Regie: Stanley Kubrick
Met: Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Marie Richardson, Rade Sherbedgia

Film:
5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
153 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931179911


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Arabisch
Extra's:
• Interviews
• 2 tv-trailers

Andere recente releases van deze maatschappij