:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ÇA COMMENCE AUJOURD'HUI
ÇA COMMENCE AUJOURD'HUI
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-11-22
FILM
Daniel (Philippe Torreton) is directeur van een kleuterschooltje. Elke dag wordt hij op zijn werk geconfronteerd met nieuwe problemen waarvoor hij zeer gemotiveerd oplossingen zoekt. Wanneer op een dag de sociale inspectie over de vloer komt wordt het hem allemaal teveel. Met een ideologische overtuiging gaat hij in tegen het heersende schoolsysteem en wordt zo geconfronteerd met zijn allergrootste irritatie, nl. dat er geen pasklare oplossing bestaat voor de vele maatschappelijke en sociale problemen waarmee hij dag in dag uit geconfronteerd wordt.

Regisseur Bertrand Tavernier (Laissez-Passer, Around Midnight) levert met Ça Commence Aujourd'hui een film af die niet draait rond een traditioneel plot, of de evolutie volgt van verschillende karakters. Het vertellen van een verhaal doet in deze prent niets terzake. De regisseur verkondigt zijn persoonlijke, idealistische mening via het hoofdpersonage Daniel en de job die hij uitoefend. De enige bestaansreden van de film is het spuien van kritiek tegen het Franse schoolsysteem en het verspreiden van de visie van de regisseur t.o.v. de aanpak van verschillende sociale problemen waar kinderen het slachtoffer van zijn (alcoholisme binnen het gezin, armoede, vandalisme, werkloosheid etc.). In principe zijn het hoofdpersonage en de regisseur één en dezelfde persoon. Tavernier gebruikt het personage van Torreton als spreekbuis om zijn mening aan de wereld te verkondigen. Jammer genoeg is het hoofdpersonage een soort Don Quichot die uiteindelijk onder ogen moet zien dat het vechten voor zijn idealen binnen een door de overheid geregeld systeem geen oplossingen kan bieden voor bepaalde sociale problemen. Even nutteloos als Daniel de schooldirecteur vecht voor zijn gedachtengoed, even nutteloos is ook het betoog van regisseur Tavernier. Als drama beklijft de film door het gebrek aan een aangrijpend plot en goed uitgewerkte personages amper, als maatschappelijke aanklacht is de film iets te braaf in zijn uitwerking, en visueel gebeurt er nauwelijks iets wat interessant is om naar te kijken. Wel mooi is de boodschap die Tavernier verwerkt naar het einde toe. Hij zegt dat kinderen de bouwstenen zijn van onze maatschappij en dat we alles in het werk dienen te stellen om deze stenen te beschermen. Zoniet zullen we in de toekomst geen stevige fundamenten meer hebben. Tavernier brengt deze boodschap op een serene manier, zonder te vervallen in opdringerige meligheid. Enkel en alleen voor dit laatste is Ça Commence Aujourd'hui nog het bekijken waard. Als film geen hoogvlieger, als aanklacht te soft, maar toch niet geheel vruchteloos naar het einde toe. Vooral mensen die werkzaam zijn in het onderwijs zullen zich met sommige situaties vertrouwd voelen..

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is van een redelijke kwaliteit. De scherpte laat soms wat te wensen over en het gebruikte kleurenpalet is niet altijd even optimaal. Toch behaalt de kwaliteit een goed gemiddelde. Op gebied van geluid krijgen we een Franse Dolby Digital 5.1 soundtrack voorgeschoteld die mooi gebruik weet te maken van alle beschikare kanalen. De muziek zit mooi verdeeld over alle speakers en zelfs de subwoofer treedt sporadisch in actie. De dialogen zitten mooi gecentreerd en de surrounds worden vaak gebruikt voor omgevingsgeluiden. De geluidstrack is voor een dialoogfilm als deze meer dan goed.

EXTRA’S
De trailer. C'est tout!

CONCLUSIE
Door het gebrek aan een boeiend scenario en vlakke socio-maatschappelijke kritiek is deze film geen hoogtepunt binnen de Franse cinema. Wel valt de regisseur voor zijn geloof in de film te bewonderen en is de boodschap die hij probeert over te brengen op de kijker naar het einde toe best wel geslaagd. Al bij al een middelmatige prent die vooral bij mensen actief in het onderwijs op prijs gesteld zal worden. Best eerst eens huren alvorens over te gaan tot aankoop.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Bertrand Tavernier
Met: Philippe Torreton, Maria Pitarresi, Nadia Kaci

Film:
6,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504968402


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij