:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALAMO, THE
ALAMO, THE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2004-12-05
FILM
De Alamo was niets meer dan een missiepost op de grens tussen Texas en Mexico. Op dat moment was Texas nog geen Amerikaanse staat en behoorde het eigenlijk tot Mexico. Generaal Santa Anna, de aanvoerder van de veel sterkere Mexicaanse troepen, wilt de post innemen en deinst niet terug voor een gewelddadige slachtpartij. De zwakkere Amerikaanse verdediging staat onder leiding van William Travis (Patrick Wilson), een aristocraat die zich verheven voelt boven zijn mannen en andere officiers. Hij wordt echter op zijn plaats gezet door Jim Bowie (Jason Patric), een man met een zwaar drankprobleem, maar geliefd bij het gewone volk. Het verhaal speelt zich af gedurende 2 weken en dat is meteen exact de tijdsduur van de échte strijd om de Alamo. We maken ook kennis met Davy Crockett (Billy Bob Thornton) die erop staat dat men hem “David” noemt en die ondanks het feit dat de Mexicanen vele malen sterker zijn, het niet kan laten ze te jennen.

Het had wel wat voeten in de aarde om de film tot een goed einde te brengen. Men zat met zowat de grootste set ooit in Noord-Amerika en dat zorgde voor allerlei problemen. Het was ook zo dat regisseur John Lee Hancock zijn naam moest waarmaken na het succes met The Rookie. Als je een grote historische gebeurtenis heelhuids naar het witte doek wilt brengen, moet je er uiteraard voor zorgen dat het ook zo accuraat mogelijk gebeurt. De regisseur mag op dat vlak op beide oren slapen, want hij levert voortreffelijk werk op vlak van authenticiteit met realistische omgevingen, kostuums en sets. Ondanks de omvang van het project slaagt men erin het visuele aspect prachtig weer te geven. Op vlak van casting zit het ook best snor met een uitstekende Billy Bob Thornton als Davy Crockett en redelijke prestaties van Dennis Quaid en Jason Patric. De meeste mensen associëren The Alamo met de versie van John Wayne als Davy Crockett. Wayne speelde toen eerder om te entertainen en het draaide minder om de geschiedkundige correctheid. De nieuwe versie is redelijk intrigerend en tegelijkertijd ook waarheidsgetrouw.

De film staat niet bol van de actie, maar als er wat te beleven valt, is het ook echt de moeite. De choreografie van de gevechtsscènes is ronduit indrukwekkend met verpulverende kanonbarrages, knallende vuurgevechten en bloederige strijdtaferelen. Het gaat echter meer om een zoektocht naar de karakters van de personnages. Helaas stelt de film op dat vlak wat teleur omdat je nooit echt opgeslorpt wordt in hun levensverhaal. Het acteerwerk is verre van slecht, maar nooit bijzonder en opmerkelijk. Quaid lijkt op het eerste zicht over-the-top te gaan, maar het hoort ergens wel bij zijn karakter, dus dat wordt hem vergeven. Bovendien zijn de karakters iets te mooi gestroomlijnd, waardoor je er moeilijk gevoel voor op kan brengen en waardoor de looptijd toch wat naar de lange kant neigt.

BEELD EN GELUID
Het technisch aspect van de dvd is behoorlijk indrukwekkend. De 2.35:1 anamorfische transfer geeft mooie heldere kleuren weer en de zwartweergave is diep zonder compressiefouten. Hier en daar ziet het er misschien wat te zacht uit, maar dat werkt zeker niet storend. Het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit bruin en grijs en de dvd slaagt er heel goed in dat onderscheid te maken. Buena Vista biedt 2 geluidtracks aan: Engels DTS 5.1 en Engels Dolby Digital 5.1. Het DTS geluid geniet onze voorkeur met een prachtig gebalanceerde mix en indrukwekkend detail dat je helemaal in de sfeer opslorpt. De gevechtsscènes donderen door de kamer met daverende geweer- en kanonschoten. De achtergrondmuziek klinkt helder en dikt aan naarmate de film vordert. Het Dolby Digital geluid klinkt wat doffer en minder helder.

EXTRA’S
Aanbeland bij de extra’s, merken we vrij snel een aantal slordigheden op de cover. Zo staan er 2 documentaires vermeld (Diep in het hart van de Texanen en In het voetspoor van de helden) die helemaal niet op de disk terug te vinden zijn. Daarenboven staat er 1 documentaire niet vermeld op de hoes die wél op de disk staat, nl. Rondleiding op de set. Jammer van zulke missers.

De Achtergrondreportage van ongeveer 18 minuten geeft d.m.v. interviews met cast en crew aan wat er allemaal bij het grote project kwam kijken: van kostuums en sets tot special effects en fysieke inspanningen. De Rondleiding op de Set (ca. 4 min.) legt nogmaals de nadruk op de omvang van het hele gebeuren. Voorts zijn er een 4-tal Verwijderde Scènes met commentaar van de regisseur, gesproken toelichting voor mensen met beperkt zicht en een trailer van King Arthur die begint als je de disk in je speler stopt. Al bij al een behoorlijke teleurstelling. We hadden ons aan de hand van de hoes aan meer verwacht.

CONCLUSIE
De sfeer van The Alamo doet een beetje denken aan Master and Commander waarbij actie nooit de overhand krijgt en de nadruk meer op het strategisch aspect van de strijd ligt en de verhalen eromheen. De film zal niet meteen in je geheugen gegrift worden, maar is zeker een huurtip waard, al was het maar om je geluidssysteem te testen met de kanonbarrages.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: John Lee Hancock
Met: Dennis Quaid, Billy Bob Thornton, Jason Patric, Patrick Wilson, Emilio Echevarria

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875977992


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Ests, Engels CC
Extra's:
• Gesproken toelichting
• Achtergrondreportage
• Rondleiding op de set
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij