:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WITHOUT A TRACE - SEIZOEN 1
WITHOUT A TRACE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-12-05
SERIE
48 uur. Binnen die tijdsspanne heeft men het meest kans om een verdwenen persoon terug te vinden. Het is dus ook binnen die tijdsspanne dat het FBI team van Jack Malone (Anthony LaPaglia) verdwenen personen probeert op te sporen. Om personen terug te vinden is het belangrijk de persoon ook daadwerkelijk te leren kennen, uit te zoeken wat ze de dagen voor hun verdwijning gedaan hebben, met wie ze in contact gekomen zijn en wat ze sinds hun verdwijning gedaan hebben. Hierbij wordt Malone geholpen door Special Agents Samantha Spade (Poppy Montgomery), Vivian Johnson (Marianne Jean-Baptiste), Danny Taylor (Enrique Murciano) en Martin Fitzgerald (Eric Close).De serie volgt een erg hoog tempo, waarin we aan de hand van de diverse gesprekken met vrienden, kenissen, werkgevers en werknemers van de verdwenen persoon, steeds meer te weten komen over die persoon. Dit alles gaat afgewisseld met flashbacks waarinde laatste uren van het slachtoffer gerecreerd worden. Samen met Malone probeer je te achterhalen wat er met de persoon in kwestie gebeurd is en of deze nog in leven is. Dat brengt osn meteen bij een punt waarop Without a Trace vrij uniek is. Niet alle afleveringen hebben namelijk een positieve afloop. Niet ieder verdwenen persoon wordt teruggevonden, of soms heeft de ontvoerder ze al om het leven gebracht. Soms gaat het ook helemaal niet om een ontvoering, en soms wordt er al eens te snel tot conclusies overgegaan. De personages zijn dus lang niet perfect en lang niet onfeilbaar, dit alles maakt de serie er natuurlijk des te interessanter op. Elke aflevering op zich is weer een puzzel waarin alle stukje door elkaar geraakt zijn en Malone ze weer op de juiste plaats moet proberen krijgen.

U zult ondertussen wel al begrepen hebben, dat we zelf laaiend enthousiast zijn over de serie en niet anders kunnen dan ze iedereen aanbevelen vanwege de erg sterke verhaallijn, knappe acteerprestaties en knappe visuele stijl van de serie. Kortom een aanrader !

AFLEVERINGEN
Pilot
De 28-jarige Maggie Cartwright lijkt haar oude leven gewoon vaarwel te hebben gezegd. Paspoort, creditcard, alles heeft ze achter gelaten ... of is er meer aan de hand ?

Birthday Boy
Gabe Freedman is samen met z'n vader op weg naar een baseball match wanneer de jonge Gabe door de menigte een metrostel ingeduwd wordt. Aan de volgende halte blijkt de jongen echter verdwenen te zijn.

He Saw, She Saw
Wanneer Duncan en Emily Muller van een dagje shoppen terugkeren, blijkt manlief z'n creditcard in de winkel te zijn vergeten. Hij heeft zich echter nog maar net omgedraaid of zijn vrouw wordt hardhandig een auto ingeduwd.

Between The Cracks
Malone en zijn team staan voor één van de meest ingewikkelde zaken ooit. Ze zijn op zoek naar het model Eve die haar uiterlijk aanpast naargelang de omgeving waarin ze vertoeft.

Suspect
Het FBI gaat op zoek naar de 17-jarige Andy Deaver. Andy werd het laatst gezien door Graham Spaulding, directeur van de privé school waar Andy verbleef.

Silent Partner
Patrick Kent, een zakenman uit New York, verdwijnt nadat hij ingechecked was voor zijn vliegreis.

Snatch Back
De kleuter Abby wordt ontvoerd uit een speeltuin, vlak onder de ogen van het kindermeisje en tientallen andere aanwezigen.Little Big Man
William Hope verdwijnt na een confrontatie met een plaatselijke bullebak in een verdachte buurt. Al snel duikt het vermoeden op dat William misschien toch niet het engeltje was dat hij leek.

In Extremis
Anwar Samir, stagiair geneeskunde, verdween na een verhitte discussie met zijn baas in verband met een aanbevilingsbrief.

Midnight Sun
Greg Pritchard vertrekt 's morgens met zijn dochtertje naar zijn droogkuis. Geen van beiden komt echter ooit aan.

Maple Street
In een klein en rustig dorpje verdwijnt Annie Miller aan een bushalte. Aan sneltempo wordt de zaak onderzocht, zeker wanneer de beste vriendin van het meisje ook verdwijnt.

Underground Railroad
De hoogzwangere Kathy Dobson verdwijnt uit het hospitaal. Niet alleen haar man wil haar terugvinden maar ook de dokter die haar behandeld, Kathy leidt namelijk aan een levensgevaarlijke pre-natale ziekte.

Hang On To Me
Chet Collis zoekt al jaren naar zijn zoontje, die op een zomeravond uit een kampeertent verdween. Nu is Chet echter zelf verdwenen.

The Friendly Skies
Jack's team onderzoekt de verdwijning van een stewardess die waarschijnlijk een afaaie had met één van de piloten van de luchtvaartmaatschappij.

There Goes The Bride
Audrey Rose verdwijnt op haar eigen huwelijksfeest en al snel wordt er gedacht aan een ontvoering.Clare De Lune
Clare Metcalf verdwijnt uit de psychiatrische instelling waar ze behandeld werd voor psychotisch gedrag. Al snel komt aan het licht dat er meer zaken meespelen in haar gedrag dan eender wie gedacht had.

Kam Li
Recent met pensioen gegaan officier Bull Carver verdwijnt na een etentje dat zijn vrienden voor hem georganiseerd hadden.

The Source
Delia Rivers, de reporter die we al in meerdere afleveringen te zien krijgen, verdwijnt midden in een onderzoek naar een nachtclubeigenaar die vermoedelijk ook drugsdealer is.

Victory For Humanity
Josh Abrams, leraar in een school in de Bronx, verdween na een les laat op de avond. De feiten beginnen elkaar al snel tegen te spreken wanneer in het apartement van de stinkend rijke leraar heroïne gevonden wordt.

No Mas
Vlak voor de wedstrijd van zijn leven verdwijnt professioneel bokser Dante Jones. Jack denkt dat het om een mediastunt gaat, maar Vivian blijft beweren dat Date zoiets nooit zou doen.

Are You Now Or Have You Ever Been?
De manier waarop Jack informatie losweekte uit Graham Spaulding zou er kunnen toe leiden dat de rechter niet anders kan dan de man laten lopen. Daarbovenop krijgt Jack ook nog eens de dienst interne zaken op zijn dak.

Fall Out
Bij Barry Mashburn lijken de stoppen doorgeslagen te zijn wanneer hij de werkgeefster van zijn vrouw ontvoerd. Hij verwijt haar dat zijn vrouw in de WTC torens was op 11 september 2001.

BEELD EN GELUID
Wanneer deze serie oorspronkelijk voor dvd aangekondigd werd in regio 1 was er weinig reden tot juichen. Without a Trace wordt namelijk uitgezonden in het HDTV formaat in de USA en de dvd-release ging beschikken over een 4:3, u allen beter bekend als Pan en Scam ... oeps, sorry ... Scan natuurlijk. Bij release deed de set het dus niet al te goed, tenminste totdat de eerste reviews verschenen op het net. Want wat bleek nu: in tegenstelling tot wat in het perspericht werd verteld was de serie wel degelijk in widescreen (1.78:1) op dvd gezet en bovendien ook nog eens anamorfisch.

Zelf ontvingen we deze eerste set totaal onverwacht, zeker gezien de tegenwoordig ellenlange lijst met uitgestelde titels. De fout in het persbericht is ook opgedoken in het UK en waarschijnlijk zal deze dus ook opduiken in het persbericht voor de Benelux. U bent bij deze al gewaarschuwd: geloof er niks van, we krijgen wel degelijk widescreen.Dan nu de transfer zelf, hierover kunnen we erg kort zijn: prima. Over de gehele lijn een erg solide en kwalitatief hoogstaande transfer. Enig minpuntje dat we hebben kunnen vaststellen is dat er hier en daar wat grain durft opduiken en dan vooral in de donkerdere scenes. Eigenlijk hadden we niet minder verwacht van een recente serie die bovendien ook nog eens voor HDTV geproduceerd werd.

We voelen ons wel nog moreel verplicht hierbij één opmerking te maken, al heeft deze geen enkele invloed op onze quotering van deze set. Warner releaset het volledige eerste seizoen namelijk op 4 double sided, double layer schijven, waarover alle afleveringen gespreid worden. Dit komt neer op 3 afleveringen per kant, met uizondering van de laatste kant (kant B van schijf 4 dus) waarop we maar 2 afleveringen terugvinden. Allereerst waren we hiermee erg tevreden, aangezien in regio 1 alle afleveringen op 3 double sided, double layer schijven stonden en de extra's op de 4e schijf. Gezien het recente uitgiftebeleid van Warner om alles in volumes te releasen, waren we erg tevreden aangezien door het spreiden van de afleveringen van 4 per kant naar 3 per kant er op de kant B van schijf 4 dan voldoende ruimte zou overzijn om ook de extra's nog bij op te nemen. Onze trouwe lezers verwijzen we hierbij door naar onze oproep aan Warner in de review van het 2e seizoen van E.R. Hierbij ging bij ons de gedachte dat het toch mogelijk moest zijn om de afleveringen wat meer te spreiden, waardoor de 4e disc dan niet enkel x aantal minuten aan extra's zou bevatten, maar ook een aantal afleveringen, waardoor de schijf weer verkoopbaar werd. Warner leek geluisterd te hebben naar de opmerkingen van dvd-kopers en dat systeem dus hier ook toegepast te hebben.

Deze logica klopt volledig, ware het dan niet dat we van Warner te horen kregen dat Without a Trace in 1 box gereleased zal worden. Volgt u nog? Indien ja: proficiat, wij alleszins niet meer. Door de spreiding komt er immers bijna 2 GB per schijf vrij (de ruimte die de 4e aflevering innam), aangezien de bitrate van de videotransfers dezelfde blijft. Als dat de enige prijs was die we hoefden te betalen om toch een complete set te hebben en niet zo'n debacle als E.R. seizoen 2, dan ging je van ons niets horen. Al was het dan wel nog mooi geweest mocht men de bitrate opgetrokken hebben gezien de extra plaats. Maar aangezien het hem hier om een box gaat vragen we ons af waarom men al die moeite deed om de indeling te veranderen?

Zoals reeds eerder gezegd veranderd dat weinig aan de kwaliteit van de aanwezige transfer, want die is zonder twijfel prima. We konden het ons echter niet laten u toch onze bedenkingen bij deze release mee te geven.Genoeg over het beeld nu, tijd voor het geluid. We vernoemden eerder al dat Without a Trace in de USA wordt uitgezonden in het HDTV formaat, bijgevolg kan er gebruik gemaakt worden van een Dolby Digital 5.1 geluidssignaal bij de uitzending. Daar wordt ook van gebruik gemaakt en bijgevolg hadden wij op deze dvd's ook een Dolby Digital 5.1-track verwacht. Allereerst waren we dus een beetje teleurgesteld wanneer we vernamen dat het "slechts" om een Dolby Digital 2.0-track gaat. Het ging wel om een surround-track, maar gezien de meestal erg teleurstellende resultaten daarvan sloegen we daar verder geen acht op.

Enkel al voor die gedachte schamen we ons nu. Het surround kanaal wordt namelijk erg actief gebruikt en zorgt voor een grotere meerwaarde. Zelden hoorden we een betere surroundtrack bij een TV-serie. Een 5.1-track zou het misschien nog wat beter gedaan hebben, maar zelfs hierover hebben we sterk onze twijfels. Kwalitatief gezien is er ook geen reden tot klagen, de gehele audiotrack is ruisvrij en dialogen zijn kraakhelder. Dat laatste is vooral bij een serie als Without a Trace toch wel van belang, ze steunt namelijk erg veel op dialoog. Kortom een surround track die de middenmaat sterk overstijgt.

EXTRA'S
Zoals u in de bespreking van beeld en geluid al kon lezen, werd er dankzij de andere spreiding van de afleveringen niet geknipt in de extra's. Hieronder een overzicht van de aanwezige extra's:

Commentaar bij Pilot
Bij de Pilot van de serie krijgen we een commentaartrack gepresenteerd, deze werd ingesproken door schrijver Hank Steinberg en executive producer Ed Redlich.

Deleted scenes
Bij ongeveer de helft van de afleveringen krijgen we verwijderde scenes meegeleverd, deze zijn toegankelijk via de "vingerafdruk" naast de naam van de episode. De scenes zijn trouwens ook in anamorfische widescreen en kwalitatief gezien even goed als de transfer van de afleveringen zelf. Samen goed voor zo'n klein half uur extra beeldmateriaal.Motive: The Making of Without a Trace
Een korte (15 min.) documentaire over het maken van de serie. Dit had gerust uitgebreider gemogen, maar het aanwezige materiaal is wel erg interessant en de moeite om te bekijken. Samengesteld aan de hand van fragmenten uit de serie en interviews.

Fingerprints: The Look of Without a Trace
Without a Trace wordt opgenomen in Los Angeles, maar de serie speelt zich af in New York. Vooral bij de buitenopnames zorgt dat voor de nodige problemen. In deze korte documentaire gaat men dieper in op deze problematiek en komen we meteen ook meer te weten over de set en de realisatie daarvan zelf. Dit alles aan de hand van behind-the-scenes fragmenten, interviews en fragmenten uit de serie.

Wanneer we stelden dat er geen extra's ontbreken is dat eigenlijk maar een halve waarheid, op de regio 1 release werden de laatste 2 afleveringen (die een tweeluik voren) namelijk samengevoegd tot 1 afleveringen met een aantal minuten extra beeldmateriaal, een zogenaamde "Creator's Cut". Deze speciale cut werdt echter geadvertised als zijnde exclusief voor die release en ontbreekt hier bijgevolg ook. Geen wereldschokkende zaak wat ons betreft, tenslotte hebben we hier in regio 2 af en toe ook wel eens exclusieve releases, of content exclusief voor onze regio.
De wel aanwezige extra's zijn zonder twijfel de moeite waard, al zijn ze niet overvloedig in aantal.

CONCLUSIE
Without a Trace kan zonder twijfel één van de meest vernieuwende series van de laatste jaren in zijn genre genoemd worden. Vergeet alle andere gelijkaardige crimi series en geef deze een kans, u zal niet teleurgesteld worden. Voor de dvd-release moet u het ook al niet laten, een prima beeld- en geluidskwaliteit en daarbovenop een mooie selectie aan extra's. Wat doet u hier trouwens nog? U zou al lang spoorloos van voor uw pc-scherm moeten verdwenen zijn, vooraleer deze set spoorloos uit de winkelrekken is verdwenen!


cover
Studio: Warner

Regie: diverse
Met: Anthony LaPaglia, Poppy Montgomery, Marianne Jean-Baptiste, Enrique Murciano en Eric Close

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
989 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
5051888001516


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Deens, Fins, Zweeds, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Commentaar bij Pilot
• Deleted scenes
• Motive: The Making of Without a Trace
• Fingerprints: The Look of Without a Trace

Andere recente releases van deze maatschappij