:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIP/TUCK - SEIZOEN 1
NIP/TUCK - SEIZOEN 1
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-12-13
SERIE
Het zijn mooie tijden voor liefhebbers van het betere televisie-werk. De kwalitatieve Amerikaanse sitcoms en soaps blijven ons maar om de oren vliegen. De jonge, alternatieve kabelnetwerken zoals HBO, USA en Showtime kennen grote bijval met kwaliteitsseries als Six Feet Under, Deadwood en The Sopranos. Fox sprong een paar jaar geleden ook op de kar en creëerde z’n eigen alternatieve kabelnetwerkje: "FX". Het was direkt prijs met de grauwe maar zeer geslaagde politieserie The Shield.

Nu scoren ze opnieuw met Nip/Tuck: een trendy, gewaagde, dramatische en explicite serie over twee plastisch chirurgen in het flashy Miami. Hun praktijk draait al meer dan 10 jaar op volle toeren en Sean McNamara en Christian Troy hebben hun handen vol om de hippe en rijke inwoners van Miami te voorzien van het nodige carrosserie-werk. De vraag is groot want men moet kunnen meedraaien in het oppervlakkige 'high society'-wereldje zonder zich te hoeven schamen voor de lichamelijke gevolgen die de tand des tijds onvermijdelijk met zich meebrengt. Dit hoort er op zich misschien vrij saai uit en het laat je misschien wel denken aan ER of Chicago Hope-achtige series, maar niks is minder waar. Geen feelgood familie-drama hier maar wel een sexy soap die gevatte humor bezit maar terzelfdertijd choqueert en enkele morele en ethische kwesties aan de kaak stelt. De formule hiervoor lijkt vrij simpel, maar verschillende factoren spelen mee en in een show als deze is de casting van essentieel belang. De beide hoofdacteurs Dylan Walsh en Julian McMahon leveren prestaties van de bovenste plank, maar ook met de lesbische anestesiste Liz Winters (Roma Maffia) en de praktijkspsychologe Grace Santiago (Valerie Cruz) sloeg men de nagel op de kop. In elk van de 13 afleveringen zit er zelfs geen enkele episode waarin een gastacteur uit de toon valt, een opmerkelijk feit.

Dan zijn er natuurlijk nog de verhaallijnen, eveneens van essentieel belang om een serie als deze te laten slagen. Alles draait dus rond beide chirurgen Sean en Christian die, alhoewel ze dezelfde job uitoefenen en ongeveer dezelfde leeftijd hebben, niet meer van elkaar konden verschillen. Sean, de ietwat conservatieve van de twee, is getrouwd en vader van 2 kinderen. Zijn huwelijk met Julie staat echter op een laag pitje en hij heeft weinig tot geen 'echt' contact met z'n kinderen Matt en Annie. Christian echter is alleenstaand, narcistisch en gebruikt z'n job als middel om met de mooiste vrouwen het bed te delen in ruil voor de plastische opsmukking van één of ander doorhangend lichaamsdeel. Ze mogen dan wel een extreem verschillende levensstijl hebben, ze zijn naast collega’s echter ook onafscheidelijke vrienden en alhoewe ze zowat iedereen rondom zich bedriegen en beliegen en zich hierdoor keer op keer in nesten werken, blijven ze steeds op hun pootjes terechtkomen.

Deze serie bezit dus een ijzersterke format maar er zijn natuurlijk altijd voor- en tegenstanders. Kabel-tv in Amerika wil natuurlijk zeggen dat men zich meer kan permitteren dan enkel doordeweekse televisie. Personen die geen boodschap hebben aan het duidelijk in beeld brengen van expliciete plastische ingrepen aan zowat alle lichaamsdelen, frequente naakt- en sexscènes, alsook extreem grof taalgebruik blijven dus best mijlenver weg van deze show. Stoort dit u niet, geniet dan met volle teugen van deze gladde, dynamische en stylistische soap-ervaring die u veel meer geeft dan wat u van uw doorsnee Wittekerke-episode gewoon bent. Personen op zoek naar eens iets leuks maar toch anders, uniek met een groot gedeelte aan onethisch plezier, die zitten gebeiteld met deze uit 13 afleveringen bestaande eerste seizoen van Nip/Tuck.

Seizoen 1 bestaat dus uit 13 afleveringen en zit in een strak 5-disc jasje gegoten. Elke dvd zit in een aparte kartonnen behuizing en de verdeling van de episodes is als volgt:

Disc 1: Pilot, Mandi/Randi, Nanette Babcock
Disc 2: Sophia Lopez, Kurt Dempsey, Megan O’Hara
Disc 3: Cliff Mantegna, Cara Fitzgerald, Sophia Lopez II
Disc 4: Adelle Coffin, Montana/Sassy/Justice, Antonia Ramos
Disc 5: Escobar Gallardo

BEELD EN GELUID
Een mooi anamorfisch breedbeeld is tegenwoordig de standaard voor een televisiereeks met iets of wat van uitstraling. Deze Nip/Tuck is daar geen uitzondering op en bezit een scherpe, getailleerde en heldere transfer. De kleuren zijn even warm als de omgeving waarin de serie zich afspeelt en buiten een beetje grain in de donkere scènes is dit een meer dan aangename visuele ervaring. Op audiovlak bezit deze Nip/Tuck jammer genoeg enkel een dolby 2.0-track. Gelukkig is de audio niet sturend in een serie als deze en zijn we dus al bijzonder tevreden met kristalheldere dialogen en een goed stereobeeld. Daarbovenop komt dan nog de leuke soundtrack op een aanvaardbaar geluidsniveau en af en toe een geluidseffectje uit de surroundkanalen. Meer moet dat niet zijn!

EXTRA'S
Behalve de verwijderde scènes bevinden alle extra's zich op de vijfde disc. Buiten de pilootepisode en de episode Cliff Mantegna krijgen alle afleveringen een verwijderde scène met zich mee. Alvorens de scène af te spelen krijgen we een korte tekstuele uitleg over het hoe, wat en waarom dit beeldmateriaal het definitieve eindprodukt niet haalde. De eerste extra op disc 5 is een featurette en heet "Giving drama a facelift". Veruit de meest interessante bonusfeature want aan de hand van interviews met de bedenker van de show, met de hoofdrolspelers alsook met de medische raadgevers, kunnen fans zich een goed totaalbeeld vormen van de achtergronden en drijfveren die deze show voortstuwden naar z'n huidige succes. De volgende featurette heet "Realistic Expectations: The Practice of Plastic Surgery" en laat een aantal gediplomeerde plastisch chirurgen aan het woord over het wel en wee van hun job: interessant maar niks meer dan dat. Volgende extra is een documentaire met de allesomvattende titel: "Are They Real Or Are They Fake?: The Miraculous Makeup Effects of Nip/Tuck". Hier krijgen we aan de hand van interviews met de cast & crew en de mensen van de make-up veel informatie over de sublieme speciale make-up effecten tijdens de chirurgische ingrepen. Afronden doen we een teasertrailer voor het tweede seizoen, de muziekvideo van de themesong "A Perfect Line" en met het grappige "Severed Parts", een verzameling aan bloopers en missprekingen.

CONCLUSIE
Nip/Tuck blaast het ziekenhuisdrama nieuw leven in door het dramatische aspekt te combineren met een subtiel vleugje humor. De twee hoofdpersonages worden in de meest onmogelijke situaties gedropt maar met de scalpel in de hand lukt het hen keer op keer om op hun pootjes terecht te komen. Leuke televisie die nog meer tot z'n recht komt door middel van een knappe audiovisuele presentatie en een resem aan leuke extra's.


cover
Studio: Warner

Regie: Diversen
Met: Dylan Walsh, Julian McMahon, John Hensley, Valerie Cruz, Roma Maffia, Joely Richardson

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
+-600 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888001615


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Fins, Noors, Grieks, Tsjechisch, Pools, Hebreeuws, Engels CC
Extra's:
• Verwijderde scènes
• 3 featurettes
• Muziekvideo
• Bloopers
• Teasertrailer

Andere recente releases van deze maatschappij