:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ÁTAME
ÁTAME
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2004-12-27
FILM
Ricky (Antonio Banderas) wordt na zijn therapie ontslagen uit een psychiatrische instelling waar hij zijn tijd heeft doorgebracht als klusjesman en minnaar van de directrice. Ricky wil aan het werk en een gezin stichten zoals een normale mens. Tijdens een busrit naar de stad bladert hij door een filmmagazine waarin hij een artikel aantreft over pornoactrice Marina (Victoria Abril). Hij raakt meteen in de ban, besluit haar op te sporen en zelfs te stalken. Hij belandt op de opnameset van haar laatste film waar hij een sleutelbos uit haar kleedkamer steelt. ’s Avonds achtervolgt hij haar en kan dankzij de gestolen sleutelbos en zijn brutale kracht haar appartement binnendringen. Ricky windt er geen doekjes om en maakt Marina duidelijk waar het hem om te doen is: hij wil met haar trouwen en een goede vader voor hun kinderen zijn. Marina is compleet uit het lood geslagen en weet niet hoe te reageren. Ricky neemt geen risico’s en bindt haar vast. Vanaf dan ontstaat er een speciale band tussen de kidnapper en het slachtoffer. Ondertussen raakt haar zus Lola (Loles Léon) ongerust over de plotse verdwijning van Marina, maar ook Maximo, de regisseur van haar laatste film, raakt steeds meer geobsedeerd door zijn favoriete actrice en vraagt zich af waar Marina uithangt...

¡Átame! heeft volgens Antonio Banderas dé grote doorbraak voor zijn verdere carrière betekend. We moeten toegeven dat Banderas de rol van de naïeve kidnapper met glans vertolkt. Hij brengt het personage zo geloofwaardig dat je als het ware sympathie krijgt voor de kidnapper. Ook Victoria Abril kruipt perfect in de huid van Marina: ze is speels, sexy en zelfverzekerd als actrice, breekbaar eenmaal ze uit die wereld stapt. Het charisma van beide hoofdrolspelers zorgt er ook voor dat de spanning tussen hun personages overtuigend overkomt. En naarmate de band tussen de kidnapper en zijn slachtoffer toeneemt, groeit ook het wederzijds respect... en is er zelfs sprake van liefde tussen beiden. Regisseur Pedro Almodóvar kader dit verhaal temidden van een oase van heldere, warme en opvallende kleuren: veel gesatureerd rood, felgroen en blauw. Zelfs op de filmset in de film is veel rood aanwezig. De wagen van Lola is eveneens rood. Kleuren zijn voor Almodóvar heel belangrijk. Ze lopen als een rode draad door de meeste van zijn films. Met kleuren kan hij een bepaalde sfeer oproepen, een emotie opwekken. Ook in ¡Átame! maakt hij goed gebruik van het kleurenpalet. Het enige minpunt is het feit dat het basisgegeven van de film (slachtoffer wordt verliefd op kidnapper) niet echt origineel of realistisch is.

BEELD EN GELUID
De technische kwaliteit van deze dvd is prima verzorgd. Het anamorfische 1.85:1-beeld is scherp, toont volle en warme kleuren en heeft een goed contrast. Heel af en toe merken we een klein stofje en wat ruis, niets om ons echt zorgen over te maken. De Dolby Digital 2.0-track klinkt behoorlijk ruimtelijk en ondersteunt de soundtrack op een volwaardige manier. De dialogen zijn steeds perfect verstaanbaar en klinken nergens te stil of vervormd.

EXTRA’S
Meer dan 10 jaar na het maken van de film komen regisseur Pedro Almodóvar en acteur Antonio Banderas opnieuw samen om de film te bespreken. Tijdens het geïmproviseerde interview (26 min.) worden allerlei aspecten van de film behandeld: de manier van filmen, scènes uit de film worden geanalyseerd, Banderas vertelt over het succes van zijn carrière na ¡Átame!, hij diept zijn personage meer uit, etc. De overige extra’s zijn niet spectaculair: een foto- en affichegalerij, de videoclip “Resistiré” en de bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Pedro Almodóvar tovert met ¡Átame! opnieuw een niet alledaags verhaal op het scherm in opvallende kleuren. ¡Átame! is niet zijn beste, meest spraakmakende of meest aangrijpende film, maar de film draagt ontegensprekelijk de stempel van de flamboyante Spaanse regisseur.

Deze film maakt deel uit van de Almodóvar dvd-box 2. Jammer genoeg bevat de box geen bonusschijf met extra’s. We moeten het stellen met de extra’s op deze dvd.cover
Studio: A-Film

Regie: Pedro Almodóvar
Met: Antonio Banderas, Victoria Abril, Loles Léon, Julieta Serrano

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
12

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777049068


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans
Extra's:
• Interview
• Foto- en affichegalerij
• Videoclip
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij