:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOLITA
LOLITA
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-09-28
FILM
Humbert Humbert (James Mason) is docent Frans en in afwachting van het nieuwe academiejaar neemt hij voor de zomer zijn intrek in een kamer bij de weduwe Charlotte Haze (Shelley Winters). De kamer lijkt niet meer dan een kruipruimte, maar Humberts motivatie om te blijven is Charlottes vroegrijpe dochter Dolores (Sue Lyon), 'Lolita' voor de vrienden, die hem  (en elke andere man) maar al te graag om haar vinger windt. Charlotte is zowat de manisch-depressieve versie van Hyacinth Bouquet en ze staat sinds de dood van haar echtgenoot op scherp om een nieuwe man aan de haak te slaan. Ze ziet in Humbert de perfecte match en na een pathetisch aanzoek trouwt hij met haar. Zijn werkelijke motief is natuurlijk dat dit voor hem de enige mogelijkheid is om in Lolita's buurt te blijven. Als Charlotte zijn dagboek vindt, waarin hij op weinig verhullende wijze beschrijft wat voor een domme koe hij zijn kersverse echtgenote wel vindt, springt ze voor een auto. Lolita is nu aan zijn voogdij overgeleverd, en ofschoon hun kennissenkring al snel begint te roddelen over hun toch wel erg bijzondere vorm van samenleven, wordt zijn obsessie voor haar volledig. Enerzijds houdt hij haar zo kort mogelijk aan de lijn, tegen haar groeiende drang naar onafhankelijkheid in, en anderzijds vreest hij dat elk moment de zedenpolitie bij hem over de vloer komt. En dan is er nog de obscure toneelschrijver Clare Quilty (Peter Sellers), die zijn spelletje doorziet en niets liever doet dan hem de stuipen op het lijf jagen om zelf Lolita in te kunnen palmen.

Anno 2001 vragen we ons eigenlijk af waarom dit nu eertijds zo'n controversiële film was; tegenwoordig zijn we heel wat meer gewend en dit is per slot van rekening Caligula niet. Akkoord, de liefde tussen een oudere man en een jongere vrouw is sinds de affaire Dutroux politiek incorrect, maar is ze tegelijk van alle tijden - lees er uw Griekse klassiekers maar  op na - waardoor de film ondanks zijn zwart-witweergave niet echt gedateerd is, behalve dan de belachelijke jarenzestigkapsels en de hopeloos verouderde auto's. Voor de rest blijft de film vrij braaf en op seksueel gebied zelfs oppervlakkig; er wordt maar één keer een blote dij getoond, maar er wordt des te meer geïnsinueerd. Het vier jaar overspannende verhaal is redelijk anekdotisch opgebouwd met grote tijdssprongen tussen de verschillende fazen. Schrijver Vladimir Nabokov werd zelf betrokken bij de bewerking van zijn boek tot filmscenario en het resultaat is misschien niet een grootse klassieker, maar alleszins een best te pruimen filmpje. Wat ons vooral opviel is dat in een film met een dergelijk 'geladen' thema nog zoveel ruimte voor humor overblijft, variërend van pathetisch medelijden met de goedmenende sukkel Humbert, tot pure slapstick - de scène waarin Humbert probeert op Lolita's hotelkamer een vouwbed op te stellen is om te gieren. De ster van de film is echter de onnavolgbare Peter Sellers, die zich in een brede waaier van valse identiteiten wikkelt, van een politieagent met het wereldrecord zeuren op zak tot een Sigmund Freud-achtige schoolpsycholoog. De film blijft ondanks zijn duur toch redelijk boeien; de popcorngeneratie die er tegen opziet om twee en een half uur naar een zwart-witprent te kijken zal aangenaam verrast zijn.

BEELD EN GELUID
De film wordt gepresenteerd in het originele formaat (1.66:1, u weet wel, dat moeilijke tussenformaat), maar is niet anamorf op de schijf gezet. Het zwart-witbeeld is misschien voor deze gelegenheid opgeknapt, maar het is nog niet geheel vrij van fouten. Bij de aanzet tussen wat ooit de verschillende lassen waren durft het beeld al eens heen en weer wiebelen of een paar tienden van een seconde overslaan, en in grote witte vlakken, zoals een openstaand venster, is er sprake van een klein beetje aliasing (flikkering). De randjes staan er anderzijds redelijk scherp op en de grijstinten zijn duidelijk geprononceerd. Qua geluid valt er niet veel soeps over de disk te zeggen; de dvd heeft een monotrack, zoals het origineel, en met een film als deze knoei je best niet te veel. De dialoog is duidelijk verstaanbaar en de film is voorzien van een leuke jarenzestigscorescore die helaas iets te veel over de film gespreid wordt en soms voor een paar dode muziekmomenten zorgt.

EXTRA'S
Qua bonusmateriaal moeten we het stellen met één redelijk gedateerde trailer en een pagina met de vermelding welke prijzen de film heeft gewonnen. Kortom: niet de moeite.

CONCLUSIE
Lolita kan niet tippen aan het meesterlijke drama Spartacus van Kubrick, maar is toegankelijker en meer lineair dan zijn cryptische 2001: A Space Odyssey en alleszins minder banaal dan die andere film over seksuele frustratie, nl. Eyes Wide Shut. De film is oud, maar zeker niet cheesy geworden. Ik ben niet één van die filmliefhebbers die Kubrick onvoorwaardelijk verafgoodt en ik vind enkele van zijn films zelfs ronduit slecht, maar Lolita is één van zijn betere prenten.


coverStudio: Warner

Regie: Stanley Kubrick
Met: James Mason, Shelley Winters, Peter Sellers, Sue Lyon

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1962

Leeftijd:
AL

Speelduur:
147 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931655415


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch
Extra's:
• Trailer
• Awards

Andere recente releases van deze maatschappij