:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK THE ORIGINAL SERIES - SEIZOEN 2
STAR TREK THE ORIGINAL SERIES - SEIZOEN 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-09
SERIE

Space, the final frontier.
These are the voyages of the Starship Enterprise.
Her five year mission: to explore strange new worlds.
To seek out new life and new civilizations.
To boldly go where no man has gone before.
Nog steeds begint iedere aflevering van Star Trek met deze paar simpele zinnetjes. Ze mogen dan wel simpel zijn, zelden hadden ze een zo grote impact op televisie-kijkers over de hele wereld. Zelden stonden ze aan het begin van een franchise die zo groot is dat we inmiddels al aan de 4e vervolgserie (Enterprise) zitten. In 95% van de gevallen is het 2e seizoen van de originele serie, zo mogelijk, nog beter dan het eerste seizoen. Grotendeels is dat te denken aan de verbetering van de speciale effecten en het feit dat de acteurs zich al wat beter thuisvoelen in hun rol. Spijtig genoeg zou het 2e seizoen van TOS meteen ook het voorlaatste worden. In het 2e seizoen zien we enkele personages uit het 2e seizoen weer opduiken (bv. de hilarische Harry Mudd uit Mudd's Women) en wordt een scala van onbekende planeten aangedaan. Noemenswaardig zijn bv. een planeet die volledig volgens het model van het 3e Rijk leeft en een planeet waarop het Romeinse Rijk nooit ten val gebracht werd.

Dit is natuurlijk maar een fractie van de gebeurtenissen en culturen die we voorgeschoteld krijgen in de 26 afleveringen van het 2e seizoen. Indien je de originele serie nog nooit gezien had (zo bestaan er genoeg mensen!), dan kan het in het begin wat vreemd en ouderwets aandoen. Veelal heb je de neiging om na een paar afleveringen op te geven en terug te grijpen naar The Next Generation. Wanneer je echter even volhoudt zal de serie steeds beter en beter in de smaak vallen en wordt het snel duidelijk waarom deze serie zo immens populair werd. De speciale effecten mogen dan nog niet op punt gestaan hebben, het acteerwerk en de verhalen zijn gewoon oerdegelijk en maken van Star Trek: The Original Series een parel aan de sciencefiction sterrenhemel (pun intended).

AFLEVERINGEN
Amok Time
Spock ondergaat het Vulcan ritueel dat voorafgaat aan de Pon Farr, de Vulcan trouwceremonie.

Who Mourns for Adonais?
De Enterprise wordt gevangen gehouden door een wezen dat beweert de Griekse god Apollo te zijn.

The Changeling
De enterprise ontmoet een ruimtesonde genaamd Nomad.

Mirror, Mirror
Kirk, Scott, McCoy en Uhura komen na een probleem met de transporter terecht in een parallel universum.

The Apple
De bemanning van de Enterprise ontdekt een planeet die op het paradijs lijkt, dan wel eentje dat bestuurd wordt door een computer.

The Doomsday Machine
Een machine die in staat is hele planeten te vernietigen, bedreigt de Enterprise.

Catspaw
Een groep aliens die voor hun hele ras een nieuwe thuishaven zoekt, houdt de bemanning van de Enterprise gevangen.

I, Mudd
Na een overname van zijn schip door een robot, wordt Kirk naar zijn oude nemesis Harry Mudd geleid.

Metamorphosis
De shuttle Galileo makkt een noodlanding op een planeet waar slechts één levend wezen waargenomen wordt.

Journey to Babel
De spanningen lopen hoog op wanneer de Enterprise een aantal ambassadeurs moet vervoeren naar een conferentie op de planeet Babel.

Friday's Child
De bemanning van de Enterprise raakt verzeild in een machtsstrijd op een planeet bevolkt door simpele volksstammen.

The Deadly Years
Om onbekende redenen verouderen de officieren van de Enterprise tegen een onmenselijk hoge snelheid.

Obsession
Kirk is vastbesloten om een onbekende entiteit, die het leven uit alle levende wezens zuigt, op te sporen en te vernietigen.

Wolf in the Fold
Scotty is hoofdverdachte in een aantal moordzaken die verdacht veel aan Jack the Ripper doen denken.

The Trouble With Tribbles
De Enterprise wordt onder de voet gelopen door kleine pluizige wezentjes. Tegelijkertijd voert Kirk strijd met bureaucraten en de Klingons.

The Gamesters of Triskelion
Drie wezens die een fysiek bestaan ontgroeid zijn, gebruiken als enig vertier het organiseren van gevechten tussen gevangenen die zij uit alle uithoeken van het universum ontvoerden.

A Piece of the Action
Kirk onderzoekt een planeet die verdacht veel op de Aarde uit de jaren 1920 lijkt.

The Immunity Syndrome
Een grote ruimte amoebe bedreigt het voortbestaan van de hele melkweg.

A Private Little War
Doordat de Klingons één fractie op een vredevolle planeet planeet voorziet van wapens, wordt de balans van de macht al snel verstoord.

Return to Tomorrow
Twee telepathische wezens nemen het lichaam van zowel Kirk als Spock over.
Telepathic aliens take over Kirk and Spock's bodies.

Patterns of Force
De Enterprise wordt naar de planeet Ekos gestuurd, om er de verdwijning van historicus John Gill te onderzoeken.

By Any Other Name
Een groep aliens van buiten onze melkweg neemt het bevel over de Enterpise over en probeert zo terug naar huis te keren.

The Omega Glory
De Enterprise ontdenkt een planeet die bijna compleet in puin ligt door een mysterieuze ziekte. De Amerikaanse vlag blijkt er met erg veel respect behandeld te worden.

The Ultimate Computer
De Enterprise wordt gebruikt om een prototype van een nieuwe computer, de M-5, uit te proberen.

Bread and Circuses
Spock en McCoy worden gedwongen om deel te nemen aan gevechten die verdacht veel weg hebben van de Romeinse gladiatorengevechten.

Assignment: Earth
De Enterprise keert terug in de tijd en ontdenkt een mysterieuze man die probeert om de geschiedenis te veranderen, meer bepaald de 20e eeuw.

BEELD EN GELUID
Het grootste probleem in de beeldtransfer van dit 2e seizoen is beeldruis. Gelukkig varieert dit probleem sterk in mate van aanwezigheid en is er duidelijke verbetering merkbaar ten opzichte van het eerste seizoen. Ook het aantal beschadingen in de print lijkt sterk verminderd te zijn. Naast deze minpunten is de transfer over het algemeen goed tot erg goed te noemen met een vrij scherp beeld waarin kleuren mooi helder en verzadigd zijn. De transfers zijn trouwens een stuk gedetailleerder en scherper dan die van de Star Trek-series die zullen volgen. Dit is makkelijk te verklaren door het feit dat TOS volledig op film geschoten is, in plaats van op video zoals bv. Voyager of The Next Generation. Net als bij het 1ste seizoen werd ook nu weer de originele mono track opgewaardeerd naar een volwaardig 5.1 kanaal. Een remix waarover we niks dan lof kunnen spreken, aangezien deze een echte meerwaarde biedt ten opzichte van een mono track. Zowel de surround kanalen als het LFE worden frequent aangesproken en zorgen bijgevolg voor een vrij dynamisch geluidsbeeld. Natuurlijk blijft het geheel nog steeds beperkt in dynamiek, maar gezien het feit dat wat we te horen krijgen allemaal afkomstig is van een mono geluidstrack, hebben we weinig of geen reden tot klagen.

EXTRA’S
Net als bij seizoen 1 het geval was krijgen we ook nu weer alle preview Trailers meegeleverd op DVD. Deze trailers werden destijds gebruikt om de aflevering van de volgende week te promoten. Bij de afleveringen Amok Time en The Trouble with Tribbles werd een tekstcommentaar toegevoegd door Michael en Denise Okuda. Zoals we van hen gewend zijn gaat het om een erg informatieve commentaar. In navolging van seizoen 1 krijgen we een tweede deel gepresenteerd in de reeks To Boldly Go ..., waarin dieper wordt ingegaan op de productie van het 2e seizoen van Star Trek. Daarnaast ook een tweede deel van Life Beyond Trek, met deze keer wat Leonard Nimoy zoal bezig houdt, wanneer hij niet bezig is met Star Trek. Naast deze extra's werden er ook nog een aantal andere featurettes op de 7e schijf geplaatst waaronder Kirk, Spock and Bones: Star Trek's Great Trio en Star Trek's Divine Diva: Nichelle Nichols. Waarover deze handelen lijkt ons wel duidelijk, dit alles aan de hand van interviews en fragmenten uit de afleveringen. Verder is er nog Designing The Final Frontier waarin Matt Jeffries terugblikt op hoe het design van Star Trek tot stand kwam. Een laatste featurette is Writer's Notebook: DC Fontana, waarin DC Fontana terugblikt op zijn ervaringen in verband met Star Trek. Tenslotte is er nog de fotogalerij onder de naam Star Trek's Favourite Moments en een resem Trailers

CONCLUSIE
Star Trek is en blijft een serie die je gewoon gezien moet hebben, des te meer als science fiction fan bent. Geluid is nog steeds goed en de beeldtransfer is er lichtelijk op vooruit gegaan, ook extra's hebben nu ook wat meer gewicht. Dit alles maakt deze set een absolute aanrader voor de fans van de betere sciencefiction.


cover
Studio: Paramount

Regie: Joseph Pevney, Marc Daniels, Ralph Senensky, Gene Nelson, James Komack, Vincent McEveety, John Meredyth Lucas
Met: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Walter Koenig, James Doohan, George Takei, Nichelle Nichols en Majel Barrett

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1967

Leeftijd:
6

Speelduur:
1262 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865559734


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Noors, Zweeds
Extra's:
• Preview Trailers voor alle afleveringen,
• Text Commentary bij 2 afleveringen,
• To Boldly Go ... Season 2,
• Life Beyond Trek: Leonard Nimoy,
• Kirk, Spock and Bones: Star Trek's Great Trio,
• Designing The Final Frontier,
• Star Trek's Divine Diva: Nichelle Nichols,
• Writer's Notebook: DC Fontana,
• Star Trek's Favourite Moments,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij