:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CIRCUS, THE
CIRCUS, THE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-01-16
FILM
The Circus vertelt het verhaal van een vagebond (Charlie Chaplin) die bij een circus belandt wanneer hij de politie probeert te ontlopen. Met de hilarische stoten die hij uithaalt, steekt hij de eigenlijke circusartiesten de loef af. De brutale eigenaar van het circus merkt dat succes op en besluit de vagebond een job aan te bieden. Achteraf blijkt dat Charlie er maar niet in slaagt om grappig te zijn op commando, maar wel als onhandige klusjesman. Zo wordt hij zelfs de topact van de voorstellingen. De eigenaar doet er wel alles aan om ervoor te zorgen dat Charlie niet beseft dat hij eigenlijk een grote ster is. Ondertussen raakt Charlie verliefd op Merna, de stiefdochter van de eigenaar. Merna wordt op haar beurt verliefd op Rex, een koorddanser. Dat verhaaltje vormt slechts een excuus voor een hele reeks grappen en grollen waaronder enkele hilarische stukjes. Zo is er een vrij lange scène in een tent vol met spiegels; Charlie raakt ook opgesloten in een leeuwenkooi en wanneer hij noodgedwongen de koorddanser moet vervangen, wordt zijn optreden verstoord door enkele handtastelijke aapjes. Verder wordt Charlie ook gestalked door een ezel die het niet zo op hem begrepen heeft.

De productie van de film werd geteisterd door enorm veel problemen en zo duurden de opnames maar liefst 2 jaar. Net voor het begin werd de circustent omver geblazen door een hagelstorm. Dan ging het werk van de eerste maand verloren door beschadiging van het negatief in het laboratorium. Na 9 maanden richtte een brand behoorlijk wat schade aan op de set en ondertussen had Chaplin te kampen met de aanslepende scheiding van Lita Grey en kreeg hij een belastingscontrole te verwerken. Je zou van minder grijs haar krijgen. Chaplin vermeldt de film zelfs niet in zijn autobiografie. Omwille van al die problemen stopte Chaplin de film na z’n aanvankelijke release gedurende 40 jaar in de kluis ondanks het feit dat hij er een Academy Award mee had verdiend. In 1969 werd de film opnieuw uitgebracht met een muzikale score gecomponeerd door Chaplin himself, maar aangezien de film ondertussen jaren van het scherm was verdwenen, raakte hij ondergewaardeerd in vergelijking met z’n andere films.

BEELD EN GELUID
De film wordt in het originele 1.33:1 formaat aangeboden en voor zo’n oude prent is de kwaliteit toch opmerkelijk. Het beeld is vrij scherp en ook heel helder. Hier en daar zie je wel een flikkering omwille van het verschil in helderheid tussen de frames. Ook merk je sporen van edge enhancement, maar het treedt nauwelijks op en vormt geen storende factor. Disc 1 bevat enkel en de film en dat zorgt ervoor dat er geen compressieproblemen te zien zijn. Film artefacten zijn er wel in de vorm van vlekjes en krasjes, maar dat valt te verwachten met zo’n oud bronmateriaal. Film grain wordt tot een minimum herleid.

Voor het geluid heb je de keuze tussen Dolby Digital Mono en Dolby Digital 5.1. Het verschil is nauwelijks merkbaar, dus het heeft weinig zin een voorkeur uit te spreken. Het is in elk geval zo dat de surround luidsprekers en de subwoofer nauwelijks wat toevoegen. Oorspronkelijk was het een stomme film en was er dus geen geluid. Chaplin zorgde in 1969 voor een bijhorende muzikale score. Voor de openingscredits schreef hij een liedje wat hij uiteindelijk ook zelf zong.

EXTRA’S
Zoals bij alle uitgave in de Chaplin Collection voorziet men ook voor The Circus een aardig pakket extra’s. Opmerkelijk is wel het ontbreken van een audiocommentaar.

Inleiding door David Robinson (6 min.)
De historicus en Chaplins biograaf verschaft de nodige informatie omtrent de historische en cinematografische context van de film.

Chaplin Today: The Circus (26 min.)
Een documentaire van François Ede die de problematische productie belicht. Je ziet ook een interview met regisseur Emir Kusturica wiens films links hebben met de films van Chaplin.

Verwijderd fragment (10 min.)
Het gaat om een fragment bedacht door Chaplin en gefilmd op een andere set terwijl de eigenlijke set hersteld werd na de brand. Chaplin, Merna en de koorddanser gaan uit eten en zoals verwacht, loopt dat helemaal fout. Zonder geluid.

Oktober 7-13, 1926 (26 min.)
Een reeks fragment uit een week filmen op de set van The Circus. Zonder geluid.

Mounbatten home movies (7 min.)
Drie filmpjes uit het archief van Lord Louis Mounbatten. Je ziet Chaplin op de set van The Circus; Chaplin op bezoek op de set van The Gaucho, een film van Douglas Fairbank; een sketch met de titel The Sacrifice die werd opgenomen in iemands achtertuin, met Charlie als de koning van een eiland in de Zuidzee. De kwaliteit van de filmpjes is vrij slecht en er is geen geluid.

The Hollywood premiere – 1928 (6 min.)
Een reportage over de première van de film in Los Angeles met tal van beroemdheden uit die tijd. Zonder geluid.

Camera A, Camera B (1 min.)
Men gebruikte doorgaans 2 camera’s omdat de negatieven vrij snel versleten en om negatieven te voorzien voor de buitenlandse merkt. De extra vergelijkt beelden van beide camera’s en toont enkele stills waar ze gebruikt worden.

3-D testfragment door Roland Tothero (2 min.)
Een vrij bizarre opname van Chaplins hoofdcameraman waarbij je een aantal mannen rond een boom vreemde gebaren ziet maken. Het 3-D effect is niet meteen zichtbaar, maar na enkele kijkbeurten merk je wel iets. Het stukje bleek helaas geen overweldigend succes.

Circus Day with Jackie Coogan – Excerpts (12 min.)
Fragmenten uit de bewerking van een populair kinderboek over de avonturen van de kleine Toby Tyler in een rondreizend circus. In de hoofdrol zie je de jonge acteur van The Kid aan het werk. Er zijn veel artefacten aanwezig en geen geluid.

Fotogalerij
Productiefoto’s, weggelaten scène, schetsen van de setontwerpen, sets, Merna Kennedy.

Filmaffiches
12 posters voor de film uit verschillende landen en periodes.

Trailers (8 min.)
2 heruitgebrachte trailers waarvan 1 Amerikaanse en 1 Franse zonder ondertitels.

The Chaplin Collection (12 min.)
Een trailer voor The Chaplin Collection met fragmenten uit de verschillende films. De trailer is aanwezig op alle dvd’s in de reeks.

CONCLUSIE
The Circus wordt niet bestempeld als het beste werk van Chaplin, maar is toch vrij goed en genietbaar kijkvoer. Zoals bij de andere films uit de collectie krijg je wederom een mooie dvd met een stevig pakket extra’s en geluid en beeld dat, gezien de leeftijd van de film, prima in orde is.

Deze versie van The Circus maakt deel uit van de The Chaplin Collection. Die collectie bevat naast The Circus ook Modern Times, The Great Dictator, The Gold Rush, City Lights, A Woman Of Paris, Monsieur Verdoux, Limelight, A King Of New York en de extra bonus dvd van The Life And Art Of Charles Chaplin.


cover
Studio: Warner

Regie: Charles Chaplin
Met: Charles Chaplin, Al Ernest Garcia, Merna Kennedy, Harry Crocker

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1928

Leeftijd:
AL

Speelduur:
69 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931376440


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engeld Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Kroatisch, Sloveens, Bulgaars, Roemeens, Arabisch
Extra's:
• Inleiding door David Robinson,
• Documentaire: Chaplin Today – The Circus,
• Verwijderd fragment,
• October 7-13, 1926,
• Mounbatten home movies,
• The Hollywood premiere,
• Camera A, Camera B,
• 3-D testfragment door Roland Totheroh,
• Circus Day with Jackie Coogan – Excerpts,
• Fotogalerij,
• Filmaffiches,
• Trailers,
• The Chaplin Collection

Andere recente releases van deze maatschappij