:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROCK, THE
ROCK, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-09-30
FILM
Generaal Francis X. Hummel (Ed Harris), veteraan van zowat elke oorlog waarmee de Yankees zich hebben ingelaten, heeft een tijdje aan het hoofd gestaan van een geheime eenheid die illegaal militaire operaties uitvoerde in het buitenland, maar die voor het grote publiek geheim is gebleven. Omdat de overheid het bestaan van de eenheid in alle toonaarden ontkent, worden ook de nabestaanden van de onvermijdelijke slachtoffers die tijdens de geheime missies vsneuvelen, niet vergoed. Generaal Hummel, die zichzelf een toonbeeld van vaderlandslievendheid noemt vindt dat uiteraard onrechtvaardig en doet wat elke patriottistische ijzervreter in dat geval zou doen: hij steelt van een militaire basis vijftien raketten met een dodelijk zenuwgas, het per ongeluk ontdekte en nog experimentele VX, verschanst zich met een handjevol geestesgestoorde marines op Alcatraz, gijzelt er 81 toeristen en dreigt ermee om van daaruit San Fransisco te bestoken met zijn gifgasraketten als zijn eisen (een substantiële som geld voor de nabestaanden) niet worden ingewilligd.

Omdat zulks niet voorzien is in de begroting van het lopende boekjaar, weigert de regering uiteraard categoriek, maar ziet er tegelijkertijd geen graten in om een tot de tanden bewapend commando te laten uitrukken om de controle over Alcatraz over te nemen. Daarvoor roept het FBI de hulp in van John Mason (Sean Connery), een Britse oud-spion die al dertig jaar achter de tralies zit. Omdat Mason ooit de archieven van het FBI voor de lol heeft gekopieërd - inclusief de ware toedracht over de moord op Kennedy, de ufo van Roswell en de psychiatrische rapporten over Ronald Reagans mentale toestand -, en nooit heeft willen zeggen waar hij de bezwarende microfilms heeft verstopt, heeft de FBI zijn bestaan uit de computers gewist en hem al die jaren onder zware bewaking vastgehouden. Mason neemt namelijk elke kans om te ontsnappen te baat en hij is voor zover bekend de enige die ooit levend uit Alcatraz is ontsnapt. Het FBI wil hem zijn vrijheid teruggeven in ruil voor een simpele wederdienst: het commando Alcatraz binnensluizen. Naast Mason wordt ook dr. Stanley Goodspeed (Nicholas Cage) aan het team toegevoegd. Goodspeed is de enige wetenschapper die in staat wordt geacht om de dodelijke lading van de raketten te ontmantelen. De klok van Hummels ultimatum tikt intussen onverbiddelijk voort en als backup-plan heeft de regering besloten om een stel F18's uit te rusten met een experimentele verbeterde napalmbrandbom die het gifgas naar verluidt kan verbranden.

En daarmee is de toon voor de rest van de film gezet; beide partijen schieten fenomenale hoeveelheden munitie af (je vraagt je af waar ze hun kogels blijven halen), er worden nog wat auto's herleid tot schroot en er wordt een duchtig potje afgeknokt door de heren Cage en Connery, terwijl ze intussen nonchalant jongleren met de groene glazen bolletjes vol gifgas waarvan een koffielepeltje voldoende blijkt te zijn om acht huizenblokken uit te roeien, maar waarvoor een simpel tegengif blijkt te bestaan (een spuit met het soort spul waarvan we dachten dat het alleen dient om runderen te ontwormen).

In deze film draait het niet om het verhaal, maar om de actie. Je moet dus niet al te veel diepgang verwachten. Sean Connery, Nicolas Cage en in mindere mate Ed Harris stelen de show. De rest van de cast loopt er puur voor de versiering of als kanonenvlees bij. Dat neemt echter niet weg dat The Rock tot een van de beste actiefilms van de laatste jaren kan worden gerekend.

BEELD EN GELUID
Zowel over beeld- als geluidskwaliteit kunnen we behoorlijk tevreden zijn. In de film heb je een duidelijke tegenstelling qua contrast: enerzijds scènes die zich overdag afspelen (vooral in het eerste deel van de film) en anderzijds donkere scènes in de tunnels van Alcatraz. Over het algemeen is het beeld vrij scherp en helder. Niets speciaal dus, maar toch van goede kwaliteit.
Bij een film als The Rock verwacht je heel wat geluidseffecten op de achterste kanalen, maar daarmee had men toch iets meer kunnen doen. De effecten klinken niet bepaald uitzonderlijk, maar gewoon oké. De soundtrack van de film verdient wel een eervolle vermelding omdat de muziek perfect bij de film past. Zonder meer één van de beste soundtracks die je kan vinden.

EXTRA'S
In tegenstelling tot de eerder uitgekomen flipperversie, bevat deze versie wel wat bonusmateriaal. Zo is er een trailer van de film zelf en ook een trailer voor Pearl Harbor. In een korte featurette worden er enkele acteurs geïnterviewd en zie je wat beelden achter de schermen. Tot slot is er nog de rondleiding op The Rock. Dit is een extra die tijdens de film uitleg geeft over Alcatraz. Als pluspunt voor de extra's geldt nog dat alles Nederlands ondertiteld is.

CONCLUSIE
The Rock is een denderende actiefilm die echt in iedere dvd-collectie thuishoort. De film is niet meteen Oscarmateriaal, maar staat garant voor twee uur zalige ontspanning.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Michael Bay
Met: Sean Connery, Nicolas Cage, Ed Harris, Michael Biehn, William Forsythe

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875930119


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks, Tsjechisch, Pools, Bulgaars, Kroatisch
Extra's:
• Teaser Trailer
• Featurette
• Rondleiding op The Rock
• Vooruitblik Pearl Harbor

Andere recente releases van deze maatschappij