:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KID, THE
KID, THE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-01-19
FILM
Het verhaal gaat van start met een ongehuwde moeder (Edna Purviance) die haar pasgeboren baby in een limousine achterlaat, hopend dat de rijke eigenaars er goed zorg voor zullen dragen. De auto wordt bijna onmiddellijk gestolen door 2 dieven die even later de baby vinden en er niets beters op vinden dan die achter te laten bij een vuilnisbak. Ondertussen heeft de moeder zich bedacht en keert ze terug, maar helaas...de limousine is verdwenen. Hoog tijd dat de vagebond zijn intrede doet en jawel hoor, hij vindt de baby en neemt hem met zich mee. Vijf jaar later zien we Jackie Coogan, de ondertussen opgegroeide baby. Samen met z’n “opvoeder” heeft hij een fijn zaakje opgericht: het kind gooit stenen door ramen en Chaplin repareert de zaak. Helaas wordt het kind ziek en wanneer de dokter de erbarmelijke levensomstandigheden ziet, schakelt hij de authoriteiten in om het kind in een weeshuis onder te brengen. De vagebond laat dat zomaar niet gebeuren. Hij neemt het kind terug uit de wagen en samen vluchten ze weg.

The Kid was Chaplins eerste langspeelfilm en had enorm veel succes. Chaplin neemt een zijwaartse stap en voegt meer sentiment toe. Zijn vorige films draaiden vooral rond de slapstick en concentreerden zich op de humor. Met de langere speelduur zorgt hij voor een afgerond verhaal met voldoende humor en gevoel. Eén van de sterktes zit in de uitstekende acteerprestatie van Jackie Coogan die zijn eerste grote rol vertolkt. Hij komt natuurlijk over en zorgt voor een realistische opvoering die weinig kinderacteurs hem kunnen nadoen. Ook Chaplin toont zichzelf zowel als acteur en komiek. Edna Purviance, Chaplins gebruikelijke hoofdrolspeelster, krijgt weinig werk in de rol van de moeder. Dat wordt toegeschreven aan Chaplins drankprobleem dat ertoe leidde dat hij er zelfs aan dacht om haar uit de film te verwijderen. De dvd bevat de heruitgave van 1971 waarbij Chaplin enkele stukken verwijderde en muziek toevoegde. Een reden voor die nieuwe versie was omdat men terug controle wou krijgen over de auteursrechten. Alle films in Amerika uitgebracht vóór 1923 waren immers openbaar bezit.

BEELD EN GELUID
De 1.33:1 beeldtransfer heeft behoorlijke scherpte en helderheid. Zoals bij de andere films uit de collectie heeft men ook nu het contrast wat te veel opgedreven waardoor detail in de donkerdere scènes verloren gaat. Ook is er een duidelijke flikkering waarneembaar door het verschil in helderheid tussen de frames. Filmartefacten verschijnen regelmatig in de vorm van vlekjes en krassen, maar al bij al ziet het beeld er nog goed uit voor zo’n oude film. Het geluid is helder en duidelijk verstaanbaar zonder enige vorm van ruis, maar de leeftijd laat zich wel horen. De surround mix voegt eerlijk gezegd weinig toe aan de luisterervaring dus het is aan de luisteraar om zijn persoonlijke voorkeur te kiezen. Subwoofer en surround luidsprekers worden schaars gebruikt en trekken nauwelijks de aandacht.

EXTRA’S
Inleiding door David Robinson (6 min.)
Een introductie door Chaplins biograaf David Robinson met achtergrondinformatie omtrent de film.

Chaplin Today: The Kid (26 min.)
Documentaire gemaakt door Alain Bergela met achtergrondinformatie over de productie van de film. Ongeveer de helft bestaat uit een interview met Abbas Kiarostami, een Iraans filmmaker wiens films gelijkenissen vertonen met The Kid. De extra valt te langdradig uit en draagt weinig bij tot het begrijpen van de film.

Fragmenten, geknipt in 1971 (6 min.)
Drie scènes die in de originele versie van de film zaten, maar verwijderd werden door Chaplin bij de heruitgave in 1971. Het is jammer dat ze verwijderd werden, want ze lijken de film wat duidelijker te maken. Men had ze bijvoorbeeld via seamless branching kunnen toevoegen aan de film op disc 1.

How to Make Movies (1918) (16 min.)
Een kortfilm gemaakt in 1918, maar niet uitgebracht. Men toont de opbouw van de nieuwe Chaplin studio’s in Los Angeles die vandaag de dag nog steeds bestaan. Er is ook een rondleiding in de studio met enkele repetitiebeelden van een golf sketch met Eric Campbell.

My Boy (1921) (55 min.)
Een volledige film uit 1921 met Jackie Coogan in de hoofdrol. De film vertelt het verhaal van een weeskind dat vanuit Frankrijk in New York belandt. Op de vlucht voor de authoriteiten die hem willen deporteren, wordt het jongetje opgevangen door the Captain. Het gaat om een niet-gerestaureerde print wat zoveel betekent als een overvloed aan vuil, krassen en andere film artefacten. De transfer is vrij scherp en zeker te bekijken, maar valt niet te vergelijken met de kwaliteit van de hoofdfilm. Er is helaas geen geluid voorzien.

Jackie Coogan danst (1920) (2 min.)
Kort stukje film uit 1920 waarin Coogan danst voor mensen die de studio bezoekn.

Nice and Friendly (1922) (11 min.)
Vrij professioneel filmpje van de Accidental Film Company met Chaplin en Coogan in bijrolletjes en Lord en Lady Mounbatten in de hoofdrol. Zonder geluid, maar de beeldkwaliteit is bijzonder goed.

Charlie op de Oceaan (1921) (4 min.)
Verslag van Chaplins reis naar Engeland voor de première van The Kid. Het was de eerste keer dat hij terugkeerde naar zijn geboorteland sinds hij films begon te maken. Je ziet hem allerhande grappen uithalen met de passagiers.

Jackie Coogan in Parijs (2 min.)
De kinderster op bezoek in Parijs voor een promotietour.

Het opnemen van de nieuwe filmscore (2 min.)
Chaplin dirigeert een deel van zijn nieuwe filmscore voor The Kid.

Fotogalerij
Foto’s van de productie en van Jackie Coogan.

Filmaffiches
Een reeks posters uit verschillende landen en periodes.

Trailers (8 min.)
3 trailers in redelijke conditie van de heruitgave uit 1971. Het gaat om de Amerikaanse, Duitse en Nederlandse versies.

The Chaplin Collection (12 min.)
Hoogtepunten uit de Chaplincollectie.

CONCLUSIE
Eén van de meest bekende stomme films en dus ook eentje die thuis hoort in de collectie van elke filmliefhebber. The Kid slaagt er nog steeds in een glimlach en misschien ook een traantje bij de kijker teweeg te brengen, zoals het bij de openingscredits wordt aangegeven.

Deze versie van The Kid maakt deel uit van de The Chaplin Collection. Die collectie bevat naast The Kid ook Modern Times, The Great Dictator, The Gold Rush, City Lights, A Woman Of Paris, The Circus, Monsieur Verdoux, Limelight, A King Of New York en de extra bonus dvd van The Life And Art Of Charles Chaplin.


cover
Studio: Warner

Regie: Charles Chaplin
Met: Charles Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1921

Leeftijd:
AL

Speelduur:
50 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931376457


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Kroatisch, Sloveens, Bulgaars, Roemeens, Arabisch
Extra's:
• Inleiding door David Robinson,
• Chaplin Today: The Kid,
• Fragmenten, geknipt in 1971,
• How to Make Movies (1918),
• My Boy (1921),
• Jackie Coogan danst (1920),
• Nice and Friendly (1922),
• Charlie op de Oceaan (1921),
• Jackie Coogan in Parijs,
• Het opnemen van de nieuwe filmscore,
• Fotogalerij,
• Filmaffiches,
• Trailers,
• The Chaplin Collection

Andere recente releases van deze maatschappij