:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> REMAINS OF THE DAY, THE
REMAINS OF THE DAY, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-10-03
FILM
Butler Stevens (Anthony Hopkins) blikt aan het einde van zijn carrière terug op zijn vele jaren trouwe dienst in het statige Engelse herenhuis van Lord Darlington, ergens in Oxfordshire. Tijdens een weekje vrijaf zoekt hij Miss Kenton (Emma Thompson) op, die jarenlang als hoofd-dienstmeisje aan zijn zijde diende. Zijn eigen strenge regels in acht nemend heeft hoofdbutler Stevens altijd de dienstbaarheid aan zijn Lord als absolute regel gesteld en daarbij niet alleen zijn gevoelens voor Miss Kenton verdrongen, maar ook het personeel duidelijk gemaakt dat alle mogelijke uitingen van intieme gevoelens een belemmering vormden voor de goede gang van zaken op het landgoed. Stevens heeft ook nooit de motieven van Lord Darlington in twijfel getrokken en die waren op zijn minst gezegd twijfelachtig. Darlington had namelijk tussen de twee Wereldoorlogen een meer dan gezonde sympathie voor de Duitsers, die in zijn ogen onheus bejegend waren na afloop van de Eerste Wereldoorlog. In de praktijk betekende dit dat his Lordship op regelmatige basis "conferenties" hield waarbij hij 's werelds grootste nazi-symapthisanten snode plannen liet smeden om Engeland in een nieuwe oorlog te betrekken. Stevens heeft al die tijd zijn meester gediend zonder vragen te stellen, zelfs niet toen Miss Kenton duidelijk meer morele problemen had met onder meer het feit dat de joodse dienstmeisjes ineens de deur werden gewezen. De goede butler cijferde zichzelf zodanig weg, dat hij pas jaren later zijn onvoorwaardelijke loyauteit in vraag is begonnen te stellen.

The Remains Of The Day is een imposant historisch drama dat liefhebbers van films als Sense and Sensibility en Angela's Ashes zeker zal aanspreken. Nochtans is het geen eenvoudige film, met een zeer traag verteltempo, zonder noemenswaardige actie, maar met des te meer de klemtoon op lange en ingewikkelde dialogen. De prent is in de eerste plaats een vrij podium voor Emma Thompson en vooral Anthony Hopkins die nog maar eens hun overschot aan talent tentoon mogen spreiden. Vooral die laatste is briljant en houdt de film grotendeels overeind en de kijker geboeid. Aan decorum, mooie plaatjes en imposante kostuums is er zoals in de meeste van dit soort films geen gebrek; de regie is zeer strak en degelijk, maar tegelijkertijd ook zeer klassiek en het verhaal focust zich iets te weinig op de omstandigheden buiten het besturen van het huishouden, wat soms een paar leemtes in het scenario veroorzaakt. De film schetst wel een interessant historisch kader aangaande het zogenaamde "appeasement", d.i. de verzoeningspogingen met het door de Eerste Wereldoorlog economisch totaal verlamde Duitsland door de voormalige (en toekomstige) vijand.

BEELD EN GELUID
De 5.1-audiotrack is verzorgd en foutloos zoals we van Columbia gewoon zijn, maar uiteraard valt er in een film zoals deze niet veel te merken van speciale ruimtelijke geluidseffecten, een enkele regenbui of voorbijrijdende oldtimer buiten beschouwing gelaten. Films als deze bevatten vaak weidse plaatjes met kleurrijke Engelse landschappen en de vele extra's en het hoge aantal ondertitelingstracks hebben gelukkig geen invloed op de beeldcompressie, want die is zoals gewoonlijk vrij goed. Af en toe is er een klein beetje kleurvervlakking, bijv. in de scène op het einde van de film waarin de neonavondverlichting wordt aangestoken, maar dat heeft geen nefaste invloed op de algemene kwaliteit van het beeld.

EXTRA'S
Columbia heeft zijn naam "leader in extra's" nog maar eens op afgetekende manier willen duidelijk maken en de disk krijgt er een enorme meerwaarde door die de twijfelaars beslist over de streep kan trekken. Vooreerst de ondertiteling van de extra's; op disks zoals The Patriot worden ze, als ze al in één taal ondertiteld worden, om de één of andere bizarre reden alleen in het Nederlands ondertiteld. Leuk voor ons, maar pech voor de andere regio 2-bewoners? Wel, op deze disk worden alle extra's ondertiteld in het Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Nederlands; vreemd genoeg niet in het Engels. En er is flink wat te ondertitelen. Om te beginnen bevat de disk een vrij interessante commentaartrack met producer Ismail Merchant, regisseur James Ivory en hoofdactrice Emma Thompson. De dvd bevat 3 documentaires: de eerste, "The filmmaker's journey", duurt een half uur en is speciaal voor deze release gemaakt. Hij bevat naast de obligate interviews met de crew (o.a. de intussen verlamde Christopher Reeve) en de makers enkele interessante historische visies en een interessante bijdrage over de adaptatie van het boek door de auteur Kazuo Ishiguro zelf. In een tweede documentaire van een kwartier, "Blind loyalty, hollow honour: England's fatal flaw", wordt de historische achtergrond van de eerder vermelde appeasement uitgediept. De derde, eveneens een half uur durende documentaire, "Love and loyalty: The making of The Remains Of The Day", is dan weer zo'n typische productie voor het Amerikaanse HBO-First Look, een tv-uitzending die de kijkers naar de bioscoopzaal moet lokken, maar dan wel een goed gestoffeerde, interessante kijk achter de schermen. Eén technische opmerking: op onze standalone-speler (Sony DAV S-300) spelen deze documentaires perfect zonder probleem, maar op onze DVD-ROM draait de eerste documentaire manifest op een te lage snelheid, waardoor het geluid klinkt als een 45-toerenplaat op 33 toeren of minder. We hopen voor Columbia dat dit geen wijdverbreid probleem is. Er zijn ook nog zo'n 12 minuten verwijderde scènes voorzien van commentaar door James Ivory. Tot slot is er nog - zoals gewoonlijk - een trailer en filmografieën van cast en crew.

CONCLUSIE
Dit is niet direct een film die een groot publiek zal trekken, maar hij is het op zijn minst waard om te worden gehuurd.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: James Ivory
Met: Anthony Hopkins, Emma Thompson, James Fox, Christopher Reeve, Hugh Grant

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
AL

Speelduur:
128 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609071122


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar
• 3 documentaires
• Verwijderde scènes
• Trailer
• Cast- & crewinformatie

Andere recente releases van deze maatschappij